Hlavní obsah
Názory a úvahy

Náš dlužník, náš pán. Televize, přestaňte už preferovat „dluhové chcimíry“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Glosa k aktuálnímu (právnímu) dění.

Článek

V poslední době se stále častěji setkáváme s mediálními příběhy, které vykreslují dlužníky jako oběti nespravedlivého systému.

Veřejnoprávní Česká televize a další média se rády zaměřují na dojemné osobní příběhy, které zdůrazňují lidskou stránku problémů s dluhy a oddlužením. Avšak odborníci z právního sektoru varují, že tento jednostranný přístup je nejen nevyvážený, ale může být i škodlivý.

Plevelný balast ve veřejném prostoru

Například dle stanovisek odborné Sekce pro insolvenční právo České advokátní komory (ČAK) ovládá veřejnou debatu ohledně dluhů v médiích pouze několik málo hlasů.

Ergo kladívko, nejčastěji slyšíme názory pár výřečných zástupců z neziskového sektoru. Tito jednotlivci ovšem zdaleka nepředstavují celé plnohodnotné spektrum názorů a zkušeností týkajících se dluhů a oddlužení.

Nevyvážené informace: Dezinformace?

Média prostě často prezentují jednostranný pohled, který zvyšuje sympatie k dlužníkům, zatímco věřitelé jsou vykreslováni jako nemilosrdní vykořisťovatelé. Tento přístup je dlouhodobě nebezpečný, protože zkresluje skutečný stav věcí a vyvolává nezasloužený soucit a podporu pro nesprávné řešení problémů.

Podle § 31 odst. 3 zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání by média měla být objektivní a vyvážená. Nesmí jednostranně zvýhodňovat názory jedné strany nebo skupiny a nesmí upřednostňovat zájmy dlužníků před zájmy věřitelů.

Je to právní povinnost, kterou by měla dodržovat každá zpravodajská organizace. Otázkou však zůstává, zda masmédia tento zákon skutečně dodržují.

Hluboké lidské příběhy: Kde je pravda?

Známý advokát (a můj bývalý spolužák z brněnských práv) Adam Sigmund kdysi trefně napsal, že česká média často uctívají tzv. „Hluboké Lidské Příběhy“ (HLP), které se zaměřují na emotivní aspekty lidských neštěstí.

Tyto reportáže však mohou být vytržené z kontextu a nepodávat pravdivý obraz skutečnosti. Zatímco lidské příběhy mají svou hodnotu a mohou pomoci zvýšit povědomí o problémech, jejich jednostranné a nevyvážené prezentování může vést k mylnému vnímání reality.

Nebezpečí pro ekonomiku

Masmédia se mohou stát zbraněmi hromadného ničení ekonomiky, když jejich zkreslený obraz zadlužení a oddlužení prosakuje do legislativy. Pokud zákonodárci přijímají rozhodnutí na základě neúplných nebo zkreslených informací, může to mít závažné důsledky pro celou ekonomiku. Je důležité, aby veřejná debata o dluzích byla vyvážená a zahrnovala všechny relevantní perspektivy, aby bylo možné přijímat informovaná a spravedlivá rozhodnutí.

Závěrem - dluhy a šáteček

Jak známo, média mají obrovskou moc formovat veřejné mínění a sekundárně ovlivňovat legislativu.

Je tedy nezbytné, aby byla jejich zpravodajství o otázkách dluhů a oddlužení objektivní a vyvážená. Jen tak lze zajistit, že veřejná debata bude skutečně reflektovat realitu a přispívat k řešení problémů, nikoli je zhoršovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz