Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nejhorší premiér nejen v Evropě, ale na světě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Nesouhlasná reakce na článek „nejhorší premiér“.

Článek

Nemám ve zvyku často reagovat na články, ale zde musím učinit výjimku.

Tak jednostranný článek jsem opravdu dlouho nečetl. Jak se to stane, že jinak celkem rozumný autor napíše tak povrchní a hlavně zaujatý text?

Pro pět ran do Goliáše, v oponovaném textu vůbec nešlo o věcnou systémovou analýzu všech českých polistopadových předsedů vlád v ČR, ale převážila tam skoro až obskurní snaha si vyřídit účty s neoblíbeným politikem. A živení nenávisti ve společnosti.

Podíváme-li se na éru Babišova vládnutí - ať již v koalici s KDU a ČSSD (zde byl AB vicepremiérem), a následnou již jen s ČSSD (zde byl již Babiš premiérem), tak jak z ekonomického, tak i politického pohledu se naší zemi velmi dařilo.

Porovnejme třeba míru inflace za „Babiše“, a za dnešní vlády, ale i vlád předešlých, před vstupem Babiše do politiky. Nebo míru nezaměstnanosti či růst HDP. Pokud tohle byl nejhorší premiér, tak to nám mohou jiní jenom závidět.

Ale budiž, autor nemá Babiše rád, jeho věc.

Co mne však jako demokraticky smýšlejícího občana trápí je hraní na nacionalistickou strunu.

Autor ex-premiéra hned v úvodu označuje za „slovenského oligarchu“.

Hned dva rétorické fauly. Andrej Babiš má české občanství, tak jaký "slovenský oligarcha"?

Má to být snad podprahová urážka, že Slováci jsou něco méně, jak si myslí část "pražské kavárny"? Nebo jsou Slováci dokonce „spodina“ , jak je nedávno ostře označila jedna bývalá vlivná politička a herečka?

Ale mimo přídavného jména si povšimněme i perfidního ataku na bohaté lidi - oligarcha. Babiš je bohatý, proto je to cizácký oligarcha? Čtenář by si skoro myslel, že se ocitl někde v roce 1951. Už chybí jen zaprodanci z Wall streetu, zde patrně z Petržalky…

Rozumí ekonomice?

Další perla z oponovaného článku - Nebudu tu psát, že Babiš nerozumí ekonomice, protože tomu tak možná není - na každý pád mu to ale je úplně jedno. Nepochybuji o tom, že jeho motivací při vstupu do politiky byl čistě osobní prospěch a pohlazení vlastního ega. (konec citace)

Pokud tato souvětí rozklíčujeme, tak i sám O. Hradecký uznává, že Babiš ekonomice rozumí, pochválit jej však samozřejmě nemůže, tak jej aspoň urazí nepřímo - znalosti má, ale na ekonomiku prý kašle. Trochu to připomíná styl Miloše Zemana - pane redaktore, nebudu o Vás říkat, že jste pitomec, i když je to všem jasné, ale já jsem gentleman, tak to o Vás říkat nebudu.

A pak zde máme „pohlazení vlastního ega“. To je takový gumový výrok, který se dá použít na každého politika. Ukažte mi jediného, který do politiky nešel, aby si ho „pohladil“, abych použil autorovu otřepanou metaforu. Jistě přímo to nepřizná nikdo, to je samé, jak jdou „pracovat pro lidi“, „děláme to pro lidi“ atd.

Tohle by prostě férový novinář-bloger mohl vyčítat každému od roku 1989 dodnes. Komunistické aparátníky před rokem 1989 raději nehodnotím, ale myslím, že to bylo obdobné. Do politiky prostě vždy šli a půjdou lidé se silnějším egem, ti slabší do ní z logiky věci nejdou anebo se v ní neprosadí. To je jako vyčítat vodě že je mokrá, nebo banánovníku, že neplodí klobásy.

Závěr

Skončím obecněji, tahle posedlost Babišem, který již tři roky nevládne, mne již opravdu irituje. Nota bene většina dnešních vládních politiků neustále opakuje - za vše může Babišova vláda, a hlavně aby se nevrátil Babiš. No schválně kolikrát jsme to jen za tento rok slyšeli v TV a četli na „těch internetech“.

Určitě neříkám, že pan Babiš byl nejlepší politik od roku 1918, který zde působil ve veřejném prostoru. Ale snaha udělat z něj veřejného nepřítele číslo jedna mi přijde hloupá a diskriminační.

Pomalu začíná zavánět až šikanou. Polepšeme se, a buďme více demokraty.

Anketa

Pravdu má
P. Kolman
74,1 %
O. Hradecký
19,4 %
Maminka
6,5 %
Celkem hlasovalo 351 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz