Hlavní obsah
Jídlo a pití

Bílé víno k bílému masu a červené víno k tmavému masu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Na gastro-šachovnici maso vs. víno je známo prastaré pravidlo - Bílé víno k bílému masu a červené víno k tmavému masu. Nicméně existuje řada dalších užitečných doporučení.

Článek

Začneme masem z prasátka, tedy vepřovým.

Když jde o párování vína s vepřovým masem, máme několik možností v závislosti na způsobu přípravy a dochucení masa. Zde jsou některé tipy:

Bílé víno: Lehčí a osvěžující bílá vína jako Sauvignon Blanc, Chardonnay nebo Pinot Grigio se hodí k jemnějším pokrmům z vepřového masa, jako je vepřový kotlet, vepřové ragú nebo grilovaný vepřový plátek. Pokud k vepřovému budete mít smetanovou omáčku, nebojte se experimentů se statnýni bílými víny jako jsou Chardonay, zralé Pinot Gris či bílý Chateuneuf du Pape.

Rosé víno: Dokonce i rosé může být skvělou volbou pro vepřové pokrmy, protože má dostatečnou strukturu pro doplnění bohatších chutí vepřového masa, ale zároveň dostatečnou svěžest. Zkuste například Rosé z Provence.

Červené víno: Pokud jde o vína s vyšší tělností a strukturou, která mohou dobře doplnit sytější pokrmy z vepřového masa, jako jsou vepřové žebírka nebo pečeně, můžete zvolit lehčí červené víno jako Pinot Noir. Pro více robustní vepřové pokrmy, jako je například vepřový guláš, byste mohli zvolit vína s větší tělností, jako je Merlot, Syrah nebo Cabernet Sauvignon.

Sekty: Možná někoho překvapíme, ale k vepřovému možno vychutnat i sekt. Pokud jde o grilované nebo smažené pokrmy z vepřového masa, sekt nebo šumivé víno může být skvělou volbou kvůli své osvěžující kyselosti, která pomáhá vyrovnat se harmonicky s vyšší tučností masa.

Foto: Pixabay

Drůbež - aneb co to skáče po dvoře?

Jak jsme avizovali výše k bílému masu patří bílé víno. Platí to však hlavně u velmi jemných úprav a záleží na typu omáček a dalších způsobech přípravy drůbeže.

Zejména u krůty, jejíž maso je světlé i tmavé, podáváme k těžším úpravám tmavého masa víno červené.

Kuřecí maso možno pojit s víny od plnějších bílých jako Neuburské nebo Pálava až po lehčí červená vína, např. Rulandské modré, vše v závislosti na úpravě a použité omáčce. Ke smaženým úpravám kuřete se nejlépe hodí Veltlínské zelené a ke grilovanému Rulandské bílé.

Pozor i ke kuřecímu možno debužírovat šumivá vína. Vybírejme ze suchá vína s říznější kyselinou. Ideální zde je Prosecco nebo Champagne.

Kachna nebo pečená husa nejlépe vyniknou s opulentním bílým vínem nebo vyzrálejším červeným vínem odrůd Frankovka, Svatovavřinecké nebo André.

Krůtí maso je možné skloubit již se středně plným červeným vínem, např. Svatovavřineckým nebo Zweigeltrebe, ale k vybraným částem bílého krůtího masa můžete podávat i červené víno odrůdy Rulandské modré.

Zvěřina - já jsem Petr Zvěřina z Václaváku, čím si připijeme?

Zvěřinové pokrmy si obecně žádají plná, vyzrálá červená vína.

Ergo kladívko, čím je maso tmavší a úprava těžší, tím barevnější a vyzrálejší červené víno k němu můžeme pít. Jestliže je maso příliš tučné, vhodně jej doplní mladé červené víno s vysokým obsahem tříslovin.

Pernatá zvěřina – bažant, křepelka, koroptev, kachna, divoká husa. Obecně se ideálně pojí s nejlepšími červenými víny, např. vyzrálá vína Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, Svatovavřinecké – barrique.

Srstnatá zvěřina – jelen, divočák, daněk, muflon. Podáváme s těžkými, extraktivními a tělnatými červenými víny. Pokud možno starších ročníků. Trefou do černého, resp. červeného je zde např. Frankovka nebo Cabernet Sauvignon.

Plzeňáci sice říkají, že nejlepší víno je pivo, ale my dobří lidé z Jižní Moravy se jim smějeme.

Na zdraví!

Foto: Pixabay

Prameny (primární i sekundární) :

Callec, Ch.: Encyklopedie vína, Rebo, 2001

Burešová, P. a kol: Vše, co byste měli vědět o víně…Grada, 2014

Dominé, A. a kol: Víno, Slovart, 2015

Eyres, H.: Jak blafovat o víně, Omega, 2017

Železný, Vl.: Dobré rady milovníka vína, Mladá fronta, 2010

https://www.prostreno.cz/tipy-a-triky/clanky/19807/Vino-a-jidlo-Co-se-k-sobe-vubec-nehodi

---------------------------------------

Anketa

Jak často pijete víno?
1 -2 x měsíčně
33,3 %
1-2 x týdně
16,7 %
3-4 x týdně
0 %
Jsem z Jižní Moravy
33,3 %
Nevím :D
0 %
Dle doporučení lékaře nebo manželky - takže vůbec :D
16,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz