Hlavní obsah
Lidé a společnost

Smutné výročí, 20 let od úmrtí – Helena Růžičková vulgo Na tragickej život jsem já pes!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: PixaBay

Připomínáme si 20 let od úmrtí. Snad není V Čechách, na Moravě a ve Slezsku nikdo starší 40 let, kdo by neznal legendární Helenku Růžičkovou. Nicméně mladším čtenářům se ji sluší připomenout, či těm nejmladším alespoň ve zkratce poprvé představit.

Článek

Helenka, jak ji národ familiárně říkával, prapůvodně vystudovala obor zubní laborantka, nikoliv tedy herectví. Od dětství se ovšem pohybovala kolem divadla, např. v dětském baletu Národního divadla. Cestou necestou přes choreografku a jevištní techničku se nakonec dostala až k vysněnému divadelnímu herectví.

Šok! Na DAMU nebyla nikdy přijata

Při přijímacích zkouškách na pražskou DAMU, kam nikdy nebyla přijata, potkala svého manžela Jiřího Růžičku st., rovněž divadelního herce a později též pomocného režiséra na Barrandově. Studovat jí nenechali, ale aspoň ji dohodili manžela – vzpomínala ironicky kdysi na Rádio Echo (dnes již zaniklém).

Zajímavost - na svatbě jí šla za svědka její velká kamarádka a skvělá herečka Jiřina Bohdalová.

Kritika za její TOP roli na prknech, která znamenají svět, pokládá zejména roli Hejtmanky v Gogolově Revizorovi.

Slunce, seno… a Helenka

Nejvíce se ovšem do paměti milionu lidí zapsala jako ikonická Heduš v trilogii Homolkových a později jako svérázná jihočeská vesničanka Škopková v trilogii Slunce, seno…

Z televizních rolí a roliček nutno připomenout zdařilý seriál Vlak dětství a naděje.

Odtud pochází i její legendární věta: „Na tragickej život jsem já pes!“

Z vážnější palety jejich rolí stojí mj. za zmínku vězeňkyně Helga v sladkobolném seriálu Přítelkyně z domu smutku z roku 1992.

Řada starších občanů, včetně mých rodičů dodnes vzpomíná na živá estrádní vystoupení H. Růžičkové, k různým MDŽ, Silvestrům či Dnům horníků. Kde bavila lidi od ředitelů po poslední uklízečky svým neotřelým lidovým humorem.

Věnovala se estrádním vystoupením jako Duo Kix (s kulaťoučkým a bohužel též již mnoho let zesnulým synem Jiřím Růžičkou ml.), a to zejména v údobích, kdy nesměla hrát ani na divadle, ve filmu, nebo v televizi.

Jako novinář musím také z profesního hlediska připomenout její roli v reklamě na Zemědělské noviny v roce 1991, kde si zahrála svou oblíbenou Škopkovou bažící po informacích. Autor tohoto sloupku také kdysi psal do Zemědělských a posléze Zemských novin, tak měl pro tuto reklamu slabost, nicméně to by zde asi nikoho nezajímalo, tak to sem ani nepíše.

Helena a její knihy

V širší veřejnosti se leckdy neví, že H. Růžičková byla nejen vášnivou čtenářkou, ale napsala více než 15 knih, počítaje v tom i ty spoluautorské. Nejčastější „spolupachatelkou“ jejích děl byla Marie Formáčková, která má taktéž „blog“ zde na Seznam Mediích, a určitě je občerstvující jej sledovat.

Z literárních děl připomeňme například:

Helena Růžičková, Marie Formáčková: Deník mezi životem a smrtí II – Pokus o návrat, vydalo nakladatelství Formát, v roce 2003, nebo

Helena Růžičková, Marie Formáčková: Deník mezi životem a smrtí III – Žiju! , vydalo nakladatelství Formát, v roce 2003.

Helena Růžičková vydala i několik kuchařek – např. Vaříme s Helenou Růžičkovou – Králičí, zaječí a krůtí speciality, a dokonce i snář - Moderní snář Heleny Růžičkové.

Do Senátu za komunisty

Stojaté vody rozčeřila H.R. v roce 1996, kdy ohlásila kandidaturu do Senátu, jako nezávislá za KSČM. Za to se jí dostalo nejedné kritiky.

"KSČM byla první a jediná strana, která mi kandidátku nabídla. Ráda bych zdůraznila, že kandiduji jako bezpartijní, nejsem členkou KSČM a necítím se této straně nijak zavázána. Stejně tak bych přijala kandidaturu za kteroukoli jinou parlamentní stranu…- uvedla tehdy pro ČTK.

Ve volbách ovšem neuspěla.

Syna přežila o pět let

Zmíněná velká umělkyně byla matkou herce Jiřího Růžičky ml., kterého přežila o téměř 5 let a s nímž hrála v několika oblíbených českých filmech (včetně zmíněné vesnické trilogie Slunce, seno…). Také s Jiříčkem, jak jej láskyplně titulovala, jezdila s estrádním programem po československé (a krátce i české) republice. Když rodič přežije své dítě, tak je to jedna z nejtěžších věcí na světě. Ať jste pán nebo kmán.

Helena Růžičková zemřela 4. ledna 2004 v plzeňské fakultní nemocnici ve věku 67 let po dvouletém boji s rakovinou.

Její popel byl rozptýlen na Olšanských hřbitovech v Praze. Čest její památce a nikdy na ni nezapomeňme.

Prameny:

O. Brůna: Ecce homo Helena Růžičková, Baronet, 1994

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz