Hlavní obsah
Jídlo a pití

Patří pizza na ananas? Opravdu máte rádi pizzu Havaj?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Kolman

Pakliže bychom měli na otázku, která nedá spát milionům nudících se lidí na této planetě, zda může být i pizza s ananasem, politicky korektně, tak dojdeme k jednoznačnému závěru, že to je věc osobního vkusu, každého soudruha, pardon gurmána.

Článek

Patří pizza na ananas? Vlastně naopak…Jez, ale zůstaň člověkem!

Pakliže bychom měli na otázku, která nedá spát milionům nudících se lidí na této planetě, zda může být i pizza s ananasem, politicky korektně, tak dojdeme k jednoznačnému závěru, že to je věc osobního vkusu, každého soudruha, pardon gurmána.

Chuťové preference v gastronomii se vždy lišily a liší. Ergo Italovo kladívko, to, co jedna fyzická osoba považuje za lahodnou kombinaci, může být pro jiné strávnické individuum věc naprosto nepřijatelná.

Jak vědí i malé děti až z Aše, pizza s ananasem se poeticky nazývá „pizza Hawaii“. Obsahuje kromě zmíněného a mnohými proklínaného ananasu také šunku, pomelo, křížaly a sýr.

Různá míra intenzity obliby

Je zajímavé, že obliba Havaje se zásadně liší nejen město od města, ale i v rámci jednotlivých obcí. Vezměme si například takovou malebnou vesničku, kterou Brno bezpochyby je.

Zmíněná havajská variace pizzy je populární prý jen v některých částech Brna – například Tuřany, Žabovřesky, Bystrc ji milují - naopak jinde po Brně ji pokládají za neobvyklou nebo zcela nevhodnou kombinaci chutí na pizzu.

V ortodoxní hipsterské městské části Brno-střed ji dokonce místní zastupitelstvo zcela zakázalo obecně závaznou vyhláškou a několik domorodých rodin přišlo o nájem obecního bytu na základě udání, že doma konzumovali zmíněnou „ananasovou šmakuládu“.

Kolébkou Havaje a hokeje je Kanada

Mnoho lidí se mylně domnívá, že ananasová pochoutka vznikla na Havaji. Chyba pizzařské lávky. Jestliže se podíváme pozorně do historie, ananasová pizza vznikla nečekaně v Kanadě, a to až v roce 1962 po Kristu. V kanadském Ontariu ji prý s boží pomocí vynalezl sám restauratér Sam Panopoulos.

Název pizza dostala podle značky konzervovaného ananasu Havaj, který citovaný pan Panopoulos používal, nikoliv podle tichomořské lokality s hlavním městem Honolulu, která je členským státem USA.

Není to tedy prapůvodem obvyklý italský výtvor, ale zámořský. Takže pokud jste tradicionalista a evropský purista, budete patrně rázně tvrdit, že ananas na pizzu nepatří.

Závěrem

V konečném důsledku je otázka, zda má ananas patřit na pizzu, naprosto subjektivní. Tak jako má někdo rád čočkovou polévku s játrovými knedlíčky tak jiný miluje ananasovou pizzu.

Sečteno a podtrženo - Někteří strávníci i právníci si ananas na pizzu rádi přidávají, zatímco jiní to nedělají vůbec.

Poučení je jasné – jez, ale zůstaň člověkem.

(psáno v nadsázce a při přípravě tohoto článku nezahynulo žádné koťátko, ani nikdo nespadl do pece s pizzou)

P.S. autor osobně šel na Brněnskou přehradu, aby tam vyfotil pizzu Havaj, pro potřeby tohoto článku, zaplatil za ni 229 Kč. 😆😀

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz