Hlavní obsah
Aktuální dění

Skandál na Českých lvech. Zase je umlčována pravda? Anebo někdo jen nedodržuje pravidla?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

V sobotu 9. 3. se udělovali Čeští lvi. Zastínil ho jeden skandál.

Článek

Anketa

České lvy
nesleduji
91 %
sleduji
6,6 %
nevím
1,9 %
nemám TV
0,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 211 čtenářů.

„Nikdy nevzdávejte boj za lepší svět,“ vyzvala novinářka a moderátorka Linda Bartošová studující filmaře, která následně předala Cenu Magnesia za nejlepší studentský film Darie Kashcheevě za snímek Electra.

Kashcheeva ve své děkovné řeči mluvila o pracovních podmínkách pro matky a o tom, že je potřeba je zlepšovat. „Kdybych se rozhodla, že budu matkou a budu muset zvládat dvě směny, točit a pečovat o dítě, budu zvládat obě stejně dobře? Proč vůbec musím vybírat mezi mateřstvím a tvorbou? Jen proto, že jsem se narodila s dělohou?“

Uprostřed proslovu byla Kashcheeva přerušena se slovy: „Jste moc dlouhý!“

Věc se stala mediální událostí číslo jedna zdejšího veřejného prostoru.

Umělkyně se zastala většina levicové scény - například Kamila Zlatušková nebo Apolena Rychlíková.

Nicméně pozadu nezůstala ani konzervativní křesťansko-demokratická pravice.

Například vlivná jihomoravská lidovecká poslankyně Marie Jílková - napsala na sociální sítě: Chci slyšet i zbývající část téhle řeči - čímž narážela na necitlivé zkrácení předmětného projevu.

Jiný pohled

Osobně na věc nahlížím méně radikálně, zmíněná umělkyně a držitelka filmového ocenění prostě porušila pravidla. Všichni měli na svůj děkovný projev předem stanovený čas. Paní Kashcheeva jej ovšem nedodržela. Již od římského práva platí, že úmluvy a dohody se mají dodržovat. Koneckonců jak by se dotyčná tvářila, kdyby jí někdo nedal smluvený honorář s tím, že ho raději poslal na pomoc Ukrajině či jiný bohulibý úmysl. Anebo by jí zkrátil její film?

Jinak myšlenky mladou filmařkou nebyly popravdě nijak objevné a ani nenabízela žádná relevatní východiska. Nadto se odklonila od tématu.

Na závěr zopakujme, že všichni ocenění/é, měli stejný čas.

Všichni nominovaní dostali mailem pokyny, že „děkovačka“ nesmí přesáhnout minutu. Nadto všichni ocenění/é viděli displej s odpočítáváním času a dostali kouřový signál (pro ty, kteří si zapomněli brýle), když ten limit přesáhnou…

Samozřejmě, kdyby ženy měly čas poloviční než muži, tak to by byl problém a protest by byl legitimní. To se zde však nestalo.

Padni komu padni!

A abychom nekončili moc vážně - připomeňme, že jeden skandálek z časů předcovidových -

„žRaut“ (jak říkají umělci) na Českých lvech bývával obvykle ryze vegetariánský, což některé herecké hvězdy těžce nesou.

Na jednom z minulých ročníků se odbojně zachoval například režisér a producent Ondřej Trojan, který svým přátelům nechal přinést opečené klobásy z Václavského náměstí. Výsledek? Jen se po nich zaprášilo.

Dobrou chuť!

Podkladové prameny:

https://www.extra.cz/skandal-na-lvech-ocenena-daria-recnila-o-vajecnicich-hrube-ji-prerusili-krasky-se-bouri-b7f69

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kultura-predava-se-cesky-lev-cenu-za-prinos-ziska-kameraman-vladimir-smutny-247457

https://www.seznam.cz/komentare/19768235-nejvetsi-skandaly-na-ceskych-lvech-tajne-klobasy-vulgarni-landovsky-a-ukrivdeny-troska

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz