Hlavní obsah
Názory a úvahy

Staré lidi by měli zavřít za to, jak zapáchají. Myslí si někteří mladí lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

O křehké mezigenerační solidaritě.

Článek

V dnešní době, kdy společnost čelí řadě výzev a změn, je klíčové udržovat solidaritu napříč generacemi.

Bohužel, v České republice jsme svědky sílícího trendu, kde někteří mladí lidé, podléhají předsudkům a stereotypům. A mj. velice škaredým způsobem pomlouvají starší SPOLUobčany.

Příklad - nedávno jsem v tramvaji slyšel jak se tři -náctiletí bavili (spíše překřikovali), v návrzích na to, jak zatočit s důchodci.

Například, že by měli jít dědci a báby sedět (myšleno do vězení) za to jak prý hnusně zapáchají. Tedy alespoň z jejich perfidního pohledu. A že by se pak uvolnila místa v MHD, aby si chudáci mladí mohli sednout po náročném půl-dni ve škole.

Jedním z nejznepokojivějších jevů, kterého se někteří čeští a moravští mladí lidé dopouštějí, je neadekvátní a neopodstatněné zobecňování. Například zmíněné tvrzení, že starší občané by měli být zavřeni do vězení kvůli jejich údajnému specifickému nepříjemnému zápachu. Toto tvrzení nejenže nemá žádný vědecký základ, ale je to i zjevně diskriminační postoj vůči starší generaci.

Pozor, tato generalizace nebere v úvahu fakt, že každý člověk na této planetě je jedinečný. Tudíž zápach nebo jiné „osobní vlastnosti“ nemohou být použity jako kritérium pro jeho skutečnou hodnotu ve společnosti. Odsuzovat někoho kvůli biologickým nebo fyzickým aspektům je v právním státě naprosto nepřijatelné. To by jim jejich rodiče měli srozumitelně vysvětlit.

Dialog mezi generacemi

Dále pak citovaný druh předsudku narušuje možnost konstruktivního dialogu mezi generacemi. Namísto toho, aby se mladí a starší lidé vzájemně učili a inspirovali, dochází k vytváření zbytečných „zdí“.

Což vede k dalšímu rozštěpení naší českomoravské společnosti. Solidarita mezi generacemi by měla být posílena, ne oslabována nespravedlivými předsudky.

Závěrem

Je naléhavě nutné přehodnotit postoje některých mladých lidí v České republice, kteří neprávem pomlouvají starší občany. Tento negativní trend ničí důvěru a solidaritu, které jsou nezbytné pro utvoření jakž takž harmonické společnosti.

Místo toho, aby se účelově zaměřili na údajná negativa, by mladí lidé měli hledat způsoby, jak se vzájemně obohacovat a pomáhat si.

Je to velký úkol jak pro školu, tak pro rodiče.

Jak trefně napsal Woody Allen - stáří je jediná možnost, jak se dožít vysokého věku. To by si měli uvědomit i dnešní mladí, i oni, pokud budou mít v životě štěstí, budou jednou také staří.

Čas letí jako blázen…

Anketa

Mladí lidé se dnes chovají
Stejně jako mladí kdysi
10,7 %
Mnohem hůře, než když jsme byli mladí my.
80 %
Nevím, je mi to fuk.
2,3 %
Nejhůře se konají dnešní šedesátníci a šedesátnice, mladí jsou proti nim úplní beránci .
4,3 %
Pohoršila se hlavně pražská, brněnská a ostravská mládež, zbytek se chová ještě jakž takž....
2,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 879 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz