Hlavní obsah
Názory a úvahy

Trestat bezdětné? Projev pravé křesťanské lásky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Český průběžný důchodový systém je z dlouhodobého hlediska ve složité situaci. Nesmrtelná KDU-ČSL přichází s návrhem, aby bezdětní spoluobčané platili vyšší sociální pojistné, tedy odvody do důchodového systému.

Článek

Naopak rodiče chce lidová strana selektivně zvýhodnit.

Podívejme se na úskalí lidoveckého návrhu.

Je morální sankcionovat muže a ženy, kteří nemohou mít děti? Nikoliv, že je nemají z lenosti, jak rádi povýšeně tvrdí konzervativní „Jurečkovci“ v diskuzích na sociálních sítích, ale že je mít doopravdy nemohou.

Buď žijí nedobrovolně sami, anebo proto, že existují v páru, který ze zdravotních důvodů prostě potomky mít nemůže. Dále nezapomínejme, že v Česku žije (možná i k jisté nelibosti ultra-konzervativců) několik stovek tisíc lesbiček a gayů. Ti zákonitě rovněž nemohou mít vlastní děti a cizí legálně (zatím) adoptovat nesmí. A lidovci v Parlamentu jim v tom také nepomáhají.

Jestliže by demokratický právní stát vázal výplatu důchodu na zplození a výchovu dětí, pak by musel logicky homosexuálním párům umožnit adopce. Podotkněme, že gayové a lesbičky mají stejná práva jako všichni ostatní občané, koneckonců takto opakovaně judikovaly naše i evropské soudy, a nemožno někoho diskriminovat kvůli příslušnosti k sexuální (či jiné) menšině.

Bez motivace, nohy na ramena

Nežijeme v pohádkové říši, ale v realitě středoevropského prostoru, kde zákonitě většina lidí je a musí být, aby zde nějak přežila, relativně mazaná. Bohumil Hrabal by možná napsal, že „ožralá“.

Pokud by se uplatnil u bezdětných princip: Pilně plať vyšší sociální pojištění celý pracovní život, ale důchod dostaneš s obrovskou lidoveckou pokorou nižší, pak si zaděláváme na nemalý systémový problém. Zákonitě by to vedlo k výrazně menší motivaci zmíněných diskriminovaných osob dlouhodoběji „pobývat“ v takovém pro ně nevraživém řádu. Bezdětní budou logicky mít stále více nepoddajnější motivaci se přemístit do pásma šedého hospodářství nebo do zahraničí. Zvýší stát následně represe, aby bezdětné pak efektivněji uhlídal v pokřiveném systému?

A pak je zde aspekt retroaktivity. Lidovci chtějí trestat bezdětné starší 35 let. V právním státě je nepřípustná retroaktivita práva, tedy zpětná účinnost. Abychom se jí zde vyvarovali, předmětný návrh by mohl trestat pardon motivovat jen lidi mladší 35 let. Nebo křesťanští demokraté chtějí skutečně zakleknout i na pětapadesátileté doposud bezdětné ženy, aby konečně otěhotněly? Snad lidovečtí politici alespoň zohlední učiva prvního ročníku právnických fakult, že právo nesmí působit retroaktivně.

Řešení je jasné, přejít z překonaného Bismarckovského průběžného důchodového systému konečně na jiný, nicméně to je námět zase na jiný komentář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz