Hlavní obsah
Umění a zábava

Vrať se do hrobu - vzpomínky na legendární film. Vydařený debut Milana Šteindlera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Vrať se do hrobu - vzpomínky na legendární film.

Článek

Asi zde nemám čtenáře, který by neznal a nemiloval film Vrať se do hrobu!.

Režie a scénáře se zde ujal (tehdy) začínající Milan Šteindler, dodejme, že se scénářem mu pomáhala Halina Pawlowská. Která si ve filmu zahrála i epizodní roli uklízečky, kterou se sociolog Jakoubek osměluje plácnou po pr…po zadku, zda ji Šteindler vulgo Jakoubek skutečně plácnul mohou čtenáři napsat do komentářů. Inu, v dnešní době Mee Too by něco takového bylo asi již nemyslitelné, holt rok 1989/1990 to se to točilo…

K ději

Pro zapomětlivé, nebo pro ty kteří měli zákaz televize a počítače, stručně připomeneme děj:

Sociolog Víťa/Vítězslav Jakoubek (Milan Šteindler) je tuctový třicátník, otec dvou dětí.

O sobotách pomáhá tchánovi na chatě, přes týden obíhá obchody s nákupní taškou a v práci se marně pokouší uplatnit své znalosti. Jeho nezáživný život, plný zmatků a banálních katastrof, se změní, když dostane od ředitele úkol - prozkoumat hodnotový žebříček čerstvých maturantů.

Když si ho na gymnáziu spletou s novým studentem a on se marně snaží omyl vysvětlit, rozhodne se přijmout nečekanou roli, aby snáze pronikl k názorům mladých. Do jeho skutečné identity je zasvěcena pouze ředitelka školy, emancipovaná žena, které se očividně líbí. Zatímco Víťovi se začíná v bezstarostném světě maturantů líbit, jeho rodinný život se dostává do stále větších problémů a roztržka s manželkou Janou se stále prohlubuje.

A nyní slíbené zajímavosti:

Jakoubek se ve filmu schází se svými bývalými spolužáky z VŠ v legendárně-kultovní branické hospodě „U Báby“.

Která je dobře známá fanouškům Tří Sester, Franty Sahuly (žel již zesnulého) a také tam často vysedával velký Lou Fanánek Hagen - textař Šmoulů a frontman zmíněných Sester.

Dle aktuálních zpráv se má tento klenot pražské kultury, žel, zavírat a možná i bourat. Panta rhei.

-----------------------------

Ikonická automatická pračka, kterou Jakoubkovi drží, aby jim nezbořila koupelnu, byla Tatramat 245.2 z let 1982–1989 od výrobce Tatramat Poprad. Řada starších čtenářů na ni jistě pamatuje a hlavně na její cestování po bytě. I babička autora tohoto článku ji kdysi měla a málem ji přivedla kolikrát do hrobu. Teda ta socialistická pračka babičku, ne naopak.

-------------------------

Režisér, scénárista a představitel hlavní role pan Milan Šteindler měl údajně po uvedení filmu nemalé osobní problémy. Neustále mu prý někdo telefonoval na pevnou linku domů (mobily tehdy ještě přirozeně nebyly) s rádoby vtipnou hláškou „Vrať se do hrobu!“

Dokonce ho v pražské vinárně Orlík, poblíž Národního divadla, napadl „devadesátkový skinhead“ se slovy „Ty vole, vrať se do hrobu, to je celý o mně!“.

-----------------------------------

Dorostence, který sociologa Jakoubka pouští s huronským smíchem sednout v pražské MHD, hrál, dnes již zesnulý frontman skupiny Plexis punkový král Petr Sid Hošek.

Dvě hádanky -

1) Vzpomenete si, kdo (která postava) ve filmu dvakrát říkal "každovečerně"?

2) Kdo byl ve filmu paní Kolovecká a jakou písničku tam zpívala?

(odpovědi pište do komentářů, děkuji. )

Anketa

Vraťe se do hrobu
Film oprvadu miluji, i po letech
69,6 %
Nevím, nemám názor
13 %
Škoda, že v tom nehrál i Jiří Lábus, ale jinak zdařilé
13 %
Nesnáším ten film, nesnáším hlavně paní Koloveckou
4,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Milan Šteindler

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz