Hlavní obsah
Umění a zábava

Zajímavosti o Majoru Zemanovi. Brabec za něj dostal milion korun! To by dnes bylo skoro 17 melounů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Kdo by neznal seriál Třicet případů majora Zemana. Někdo ho miluje, jiný nesnáší. Dodnes jsou oceňovány kvalitní výkony herců, ale i nákladné exteriéry a práce s kamerou.

Článek

Kritici naopak seriál označují za nástroj, jehož prostřednictvím se vládnoucí (komunistický) režim snažil divákům jasně deklarovat hodnoty a vize socialistické společnosti. Televizní diváctvo mělo získat, byť relativně zábavnou a stravitelnou formou, jasnou představu, jakým způsobem se má chovat. Hlavní postavy seriálů (nejen 30 případů MZ) fungovaly často jako vzory, jak by se občan měl podílet na fungování tehdejší socialistické společnosti.

Připomeňme, že se začalo natáčet 22. března 1974. Na natáčení se vystřídalo neuvěřitelných 350 herců a hereček, kteří v té době patřili většinou k nejslavnějším.

Vladimír Brabec, který ztvárnil titulní roli, dostal honorář 1 000 000 korun. Milion korun, tehdy neskutečná suma odpovídá dnešním cca 17 milionům korun.

Náklady na jeden díl „Zemana“ se pohybovaly ve výši 1,3-1,5 milionu korun.

Pozor, závěrečné epizody byly ještě mnohem dražší. Každá stála přibližně 4 milionů korun! Velice ekonomicky protěžované dílo, jiní tvůrci mohli jen blednout závistí.

V legendární epizodě Rukojmí v Bella Vista rekonstruuje autor hudby k seriálu Zdeněk Liška motiv spojený s barem White lines, propojuje tak jihoamerický trip se západoněmeckým barem.

Víte, že zemanovských Třicet případů vychází z povídek celkem jedenácti autorů?

Autorsky se na scénářích podílely dvě desítky spisovatelů a scénáristů - mimo mj - Jiří Sequens, Jan Otčenášek, Ladislav Langpaul, Věra Kalábová, a další.

Čepek hrdinně odmítl

Další zajímavost - Roli básníka Pavla Daneše měl původně hrát tehdy velmi populární Petr Čepek, který ji ale odmítl. Měl kvůli tomu velké problémy a přestal být tolik obsazován.

Za tento hrdinský krok si Čepek zaslouží dodnes pochvalu a jeho čin by neměl být zapomenut!

Tehdejším papalášům hodně záleželo na úspěchu seriálu, proto komunisté uvolnili 21 000 západoněmeckých marek na nákup nejmodernější osvětlovací techniky. Netřeba dodávat, že tehdy to byl „balík jako kráva.“

Československá televize do procesu výroby seriálu 30 případů majora Zemana vstoupila ve druhé polovině roku 1972 prostřednictvím Hlavní redakce armády, brannosti a bezpečnosti.

Herec Ladislav Mrkvička věrný své povaze bouřliváka, při jednom z přeletů letadlem na exteriéry, pod vlivem alkoholu začal poradcům z řad státní bezpečnosti spílat do fašistů!

Druhý den prý o tom nevěděl nic, protože měl tzv. okno. Režisér Sequens, který měl velký politický vliv, mu tehdy prý řekl: „Běž je odprosit a nejraději v kleče, protože tohle vypadá fakt zle.“ A tak se také stalo.

Ráž se snažil jeho průšvih zlehčit v očích příslušníku STB tím, že řekl: „Mrkvička má takovou diagnózu a defacto za to nemůže.“ Mrkvička si o pár let později myslel, že tenhle incident mohl za to, že ze zemanovského populárního seriálu zmizel.

A poslední zajímavost o seriálu. V prvním díle je Zemanovi 20 let, v době natáčení bylo Vladimíru Brabcovi ovšem již pěkných 40 let.

Nejznámější song nesmí chybět -

https://www.youtube.com/watch?v=2cDiaEu3tTI

Prameny:

BEDNAŘÍK, Petr a Irena REIFOVÁ. Normalizační televizní seriál: socialistická konstrukce reality In: Sborník Národního muzea v Praze, řada C - Literární historie. Praha: Národního muzeum v Praze, 2008, s. 71-74.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz