Hlavní obsah
Jídlo a pití

Zrzavý pěnivý svět - víte, jaký je rozdíl mezi pivy APA a IPA?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ještě než skočíme na IPA a APA, připomeňme si, že nejrozšířenějším pivkem na světě je světlý ležák plzeňského typu. Jenž spatřil světlo světa kde jinde, než v západočeské Plzni. A to již roku 1842!

Článek

Kdo maturoval z matematiky, tak nám může do komentářů napsat před kolika to bylo přesně lety.

IPA - India Pale Ale

Je to chmelený styl piva. De facto se jedná o významnou podmnožinu piv typu Pale Ale, tedy světlých svrchně kvašených piv.

Poprvé byl termín „India Pale Ale“ použit v 19. století. A to přesně v roce 1829 v reklamě vydané v Sydney Gazette a New South Wales Advertiser.

Termín pale ale dříve označoval svrchně kvašené pivo, a to uvařené výhradně ze světlého sladu. Piva tohoto typu se na začátku 18. století pro svoji jemně chmelenou chuť znatelně lišila od pozdějších piv typu pale ale.

V Británii se termínem IPA v posledních cca sto letech běžně označuje pivo s nízkoprocentní koncentrací mladiny, například Greene King IPA nebo Charles Wells Eagle IPA.

Piva stylu IPA s vol. 4 % nebo ještě nižším se v Británii vyrábí už od 1. světové války.

O peníze jde až v první řadě, tehdy se daně z pivních surovin velmi zvýšily a pivovary na to zákonitě reagovaly právě výrobou slabších piv, jako je IPA.

V USA mají piva dlouhou tradici. Americká piva IPA se obvykle vaří z výhradně amerického chmele, jako jsou třeba Cascade, Centennial, Citra, Columbus, Chinook, a další.

Pozor, piva stylu IPA vařená na „Východě“ USA se liší od těch z  pobřeží západního.

V těch „východňarských“ je zejména více sladu, což vyvažuje intenzivní chuť chmele.

Kdežto u piv stylu IPA ze západního pobřeží vyniká chuť chmele.

Dále pak, na rozdíl od západního pobřeží pivovary na tom východním používají spíše více kořeněné evropské chmely a speciální slady. V rámci jistého zjednodušení možno říct či napsat, že piva z amerického východu se více blíží těm evropským, i když i tady existuje řada pěnivých výjimek.

Když se řekne APA

APA byla a je v zásadě severomerická verze English Pale Ale.

Pozor, v USA se vyvinula teprve v osmdesátých letech 20. stol. Prvním pivovarem, který toto pivo uvařil, byl Sierra Nevada Brewing Co., který je mimo jiné i průkopníkem studeného chmelení.

Při výrobě APA jsou využity speciální kmeny kvasnic. Chmelí se vysokými dávkami amerických chmelů, které jsou velmi hořké, ale zároveň i aromatické.

APA je mj. charakteristická poměrně velmi vysokou hořkostí. Ale taktéž zřetelnou sladovou chutí, s nádechem karamelu. Což dokáže harmonicky vybalancovat bazální chmelové aroma.

APA má zpravidla střední plnost a vysoký říz. Ovocně esterové aroma má být střední až silné. Fajnšmekři tam mohou cítit grapefruity, citrony, pomeranče, ale dokonce prý i melouny nebo borovice.

APA je známá svou světlou barvou. Oproti anglické verzi bývají bledší, tedy méně karamelové.

APA versus IPA - shrnutí

Obojí jsou svrchně kvašená chmelem aromatizovaná piva dle amerického střihu. Mají vyšší hořkost a bohaté chmelové aroma připomínající ovoce a pryskyřici.

IPA bývají více „nachmelená“ a celkově silnější než APA.

Naopak APA pak zase vyváženější, lehčí a vlastně i pitelnější.

Zdroje:

Brown, Pete (2009), Hops & Glory: One Man's Search for the Beer that Built The British Empire, Pan Macmillan

Cornell, Martyn (2008), Amber, Black and Gold, Zythography Press

https://beerweb.cz/pivni-styl/7-american-pale-ale-apa

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pivo

Kovářová, D., Jakl L., - Pivař a blondýna, Bondy, 2020

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz