Hlavní obsah
Umění a zábava

Milli Vanilli: Příběh největšího hudebního podvodu zakončila hořká smrt jednoho z protagonistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mark Busse, CC BY-NC-ND 2.0, Flickr

Fanynky z nich šílely. Dva hezouni s krásnými hlasovými projevy na přelomu 80. a 90. let minulého století dobývali svět. Jak se ale ukázalo, kluci až tak zpívat neuměli.

Článek

Fab Morvan a Rob Pilatus. Jména, která ani zarytým hudebním fanouškům moc neřeknou. Když se ale řekne Milli Vanilli, většina z nás si ihned vybaví dva hezouny zpívající sladké, ale i taneční songy, které svého času drásaly srdce nejedné dívky.

Dvojici dal dohromady manažer Frank Farian, který stál mimo jiné za vznikem Boney M. Tvrdý byznysmen se moc nerozpakoval nad etikou a morálkou. Podmínky na zpěváky totiž byly poněkud zvláštní - musí hezky vypadat a také by se měli dobře hýbat. Zpěv? Ten je vedlejší. Zpívat přece umí mnoho lidí.

Vznikla tak francouzsko-německá formace založená čistě na estetickém projevu. Zpěv pro mladé tanečníky obstarávala čtveřice jiných umělců, stejně tak i hudební doprovod. Úkolem Milli Vanilli bylo pouze bavit a vydělávat peníze. To by možná bylo v pořádku, jenže hudební svět žil v přesvědčení, že Fab a Rob své texty skutečně zpívají.

Výstup na vrchol a drsný pád

Hudba Milli Vanilli byla úspěšná a chytlavá, prodeje rostly, popularita formace stoupala. Dokonce až tak vysoko, že v roce 1990 získali americkou cenu Grammy jako objev roku. Po strmém nárůstu slávy ale následoval hluboký pád.

Novinářům netrvalo dlouho zjistit, že hlasy nepatří oficiálním tvářím kapely. Vypukl skandál. Vydavatelství stáhlo všechny nahrávky Milli Vanilli z prodeje, museli odevzdat cenu Grammy a v podstatě se stáhli do ústraní. Dvojice se chvíli pokoušela tvořit vlastní muziku pod názvem Rob&Fab, ale neúspěšně.

V roce 1997 se znovu pokusili o návrat a ohlásili album Back and in Attack. To ale nikdy nespatřilo světlo světa. Rob Pilatus měl od vypuknutí skandálu problémy s financemi a drogami. Jsou mu mimo jiné přisuzovány spoluúčasti na loupežných přepadeních. Frank Farian, již zmiňovaný manažer Milli Vanilli, sice mladíkovi pomáhal zmátořit se, ale marně. Rob byl 2. dubna 1998 nalezen bezvládně ležící v hotelu ve Frankfurtu. Předávkoval se drogami a nebylo mu pomoci. Jeho smrt definitivně ukončila plány na comeback největšího hudebního podvodu 20. století.

Druhá tvář Milli Vanilli Fab Morvan dopadl mnohem lépe. Z ostudy se celkem dobře oklepal a dokonce dokázal, že umí zpívat. Vydal jedno studiové album a několik singlů, z nichž byly některé docela vstřícně přijaty. Fab také na různých festivalech zpívá hity Milli Vanilli. Nabízí se otázka, proč alespoň jeho hlas nebyl v původních Milli Vanilli originální?

Jak funguje pop music?

Skandál s Milli Vanilli ukázal, jak může šoubyznys fungovat. Jak moc je důležité, jak vypadá ten, kdo umí zpívat? Byli by Milli Vanilli úspěšní, kdyby na pódiích vystupovali skuteční zpěváci? To jsou otázky bez odpovědí.

Pop music je založena na masovosti a kvantitě. Milli Vanilli měli zasáhnout co nejvíce srdcí bez ohledu na jakoukoliv morálku. To se na malou chvíli povedlo. Existují další takové kapely? Nemůžeme s jistotou říci, že neexistují. Minimálně u k-popových formací je všeobecně známé, že interpreti úspěšných jihokorejských kapel procházejí tvrdou manažerskou selekcí, kde hlavní kritérium výběru hraje vizáž a taneční umění. Povědomé, že?

Zdroje: Oficiální stránky Milli Vanili, totally80s.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz