Hlavní obsah
Sport

Nešťastná nominace na fotbalové EURO: Marný Zima a rezignace na zásady

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Pozornost v nominaci budí především Vladimír Coufal a Jan Kuchta. Trenér Hašek zřejmě rezignoval na zásady a na skandál s flámem do klubu Belmondo zapomněl. Jde o nebezpečný precedens. Také nepřesvědčivě hrající David Zima nezní jako dobrá volba.

Článek

Trenér Ivan Hašek vybral pro nadcházející EURO celkem šestadvacet jmen. Tento seznam by měl být finální, pokud se už nikdo z nich nezraní. Součástí týmu budou tři brankáři, devět obránců i záložníků a pět útočníků.

Kauza Belmondo

Emoce však budí zejména návrat hříšníků z nočního klubu Belmondo, kam si šli užívat během reprezentačního srazu. A co víc, přímo před rozhodujícím zápasem kvalifikace o nadcházející evropský šampionát. Byla z toho mezinárodní ostuda a tento skandál hýbal internetem. Trojice aktérů, tedy Brabec, Coufal a Kuchta byla tehdy okamžitě suspendována. Jak je ale vidět, vše je zřejmě zapomenuto.

Foto: Антон Зайцев, CC BY-SA 3.0 GFDL, via Wikimedia Commons

Jan Kuchta je sice dobrý fotbalista, ale po kauze Belmondo měl trenér dbát na zásady a za porušení disciplíny Kuchtu nenominovat

Na zásady se nehledí

Dva z provinilců jsou teď zpět v týmu, a to Jan Kuchta a Vladimír Coufal. Paradoxní je, že je trenér nominoval do týmu na EURO, kam svým nočním flámem ohrozili postup. Je smutné, že vážné porušení týmové disciplíny už nikdo neřeší. A jde také o další zprávu do společnosti, že pravidla lze jednoduše a téměř beztrestně ohýbat. Pro zásady a principy ve fotbalové reprezentaci očividně není prostor.

Zima a Staněk budí rozpaky

Dalšími spornými rozhodnutími trenéra jsou nominace obránce Davida Zimy a Jindřicha Staňka. Zima přišel zpět do Slavie z italské Serie A, kde se neprosadil. Za rovných 100 milionů korun byl nejdražší posilou samostatné české ligy. Bohužel to samo o sobě kvalitu nezaručuje. Ve Slavii má Zima velmi kolísavou formu a v jarní části Fortuna ligy se dopustil několika obrovských chyb, kterými soupeřům daroval gól. Například na konci dubna v Olomouci. Proč je nominován do reprezentace je jen velkou neznámou. Šanci mohl dostat raději perspektivní a skvěle hrající Filip Panák.

Podobná situace je u gólmana Jindřicha Staňka. Jde o průměrného brankáře v české nejvyšší fotbalové lize. Nic víc, nic míň. Zejména hra nohama není jeho silnou stránkou. Na EURO rozhodně nemá dostatečné kvality. Česko má dostatek lepších brankářů, které mohl trenér povolat. Ani mezi útočníky není situace ideální. Přesvědčivé výkony v poslední době podává z nominovaných jen Patrik Schick.

Foto: Tadeáš Bednarz, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Patrik Schick patří mezi největší opory Bayeru Leverkusen i české reprezentace, ale sám na výrazný úspěch stačit nebude

Žádné vysoké ambice

Český fotbal zažívá dlouhé období útlumu, které bohužel nebere konce. Hráči jako Souček, Schick, Hložek nebo Krejčí jsou pozitivní nadějí, ale sami negativní trend nezvrátí. Za vše mluví už to, že i s nimi reprezentace jen horko těžko na samotné EURO postoupila. A to ještě ze skupiny, která nebyla nijak náročná. Na konci jsme se báli o výsledek i s Moldavskem, které rozhodně mezi fotbalové velmoci nepatří. Postup ze skupiny na EURU tak bude realistický cíl, ale cokoliv dalšího jen fantazie.

Zdroj:

Shlédnutí jarní části uplynulé sezóny Fortuna ligy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz