Hlavní obsah
Sport

Češi s Pastrňákem bez formy a pěti obránci na Švýcary stačit nebudou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fabien Perissinotto/Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Druhé semifinále zvládli lépe Švýcaři a budou tak i naším soupeřem v boji o zlato. S vynikajícím gólmanem Genonim a pevnou obranou to však bude těžké. Zvlášť, když je hvězdný Pastrňák bez formy a hrozí, že budeme mít k dispozici jen pět obránců.

Článek

Švýcarští hokejisté nekompromisně udolali v semifinále MS Kanadu 3:2 po samostatných nájezdech. Výraznou měrou k tomu přispěl brankář Leonardo Genoni. V nedělním finále si to rozdají o zlato s Českou republikou. Náš národní tým to přitom nebude mít vůbec jednoduché.

Švýcarsko si v posledních letech vypracovalo pozici favorita. Probudit se musí hlavně David Pastrňák, který zřejmě zapomněl, jak se střílí góly. Jeho forma je tak špatná, že by měl trenér zvážit raději nasazení Daniela Voženílka. Zkušenosti z NHL přeci nemohou nahradit aktuální výkonnost. Komplikací bude také absence obránce Jana Rutty, který byl dodatečně potrestán za faul na Švéda Isaca Lundeströma a do finále nemůže nastoupit. Společně s neznámým stavem Jakuba Krejčíka, který musel na zákrok do nemocnice hrozí, že nám na finále zbyde jen pět beků. To by byla vážná komplikace a Češi budou muset odehrát své nejlepší utkání za poslední roky, aby Švýcary porazili.

Švýcaři hýří šikovnými hráči

Zatímco české individuální kvality nejsou nic moc, Švýcarsko v posledních letech produkuje stále více talentovaných hráčů. I letos navíc disponuje několika hvězdami z NHL. Mezi ty nejznámější patří například Nico Hischier z New Jersey Devils, Roman Josi z Nashville Predators nebo Kevin Fiala z Los Angeles Kings. Tito hráči jsou rozdíloví a přinášejí do týmu nejen své individuální dovednosti, ale také zkušenosti z nejprestižnější hokejové ligy světa. Mají schopnost rychle změnit průběh zápasu svými individuálními akcemi.

Foto: Bostonbruinsfan22, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Davida Pastrňáka, který je v současné době bez formy, by měl nahradit v sestavě jiný útočník. Například Daniel Voženílek.

To Čechům chybí. Naše největší hvězda David Pastrňák střelecky spí. Jeho hra je bez nápadu a spíše se na ledě trápí. A při pohledu na něj se musí trápit i fanoušci. Nula kanadských bodů na jednoho z nejlepších hokejových útočníků světa je prostě málo. Zatímco v zápase s USA a Švédskem dokázali Pastrňáka nahradit jeho spoluhráči, se Švýcary už tomu tak být nemusí. Zásadní bude, aby se finále nedostalo do prodloužení. Tam by mělo Švýcarsko jednoznačně eso v rukávu. Má více šikovných hráčů, kteří dokážou sami rozhodnout. Ukázali to i v nájezdech s Českem a Kanadou.

Silná obrana a čaroděj Genoni

Švýcaři tradičně staví na pevném defenzivním základu. Obránci jako Roman Josi nebo Jonas Siegenthaler jsou nejen schopni efektivně bránit, ale také podporovat útok. Navíc brankář Leonardo Genoni předváděl nejen v semifinále vynikající výkony a držel svůj tým v zápase i přes výraznou střeleckou převahu soupeře. Švýcaři pod tlakem hrát umí, naopak českým hráčům dobývání tvrdé obrany nesedí. Jediným receptem na to bude agresivní forčekink a narušení rozehrávky Švýcarů.

Foto: Fabien Perissinotto, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Švýcarský kouč Patrick Fischer umí českému týmu naordinovat herní systém, který našim rozhodně nesedí. Česko potřebuje hrát otevřený a útočný hokej.

Češi si ale také musí dát pozor na své rychlé protiútoky, ve kterých je Švýcarsko velmi silné a dokáže přísně trestat jakékoliv chyby soupeře. Naši hráči budou muset být obzvláště opatrní při ztrátách puků v útočné třetině a rychle se vracet do obrany. Nesmí se opakovat školácké chyby, jakou předvedl například obránce Jakub Krejčík v zápase s Kanadou ve skupině. Disciplinovaná hra bez zbytečných riskantních přihrávek bude klíčem k minimalizaci švýcarských šancí z brejků.

Švýcaři neumí hrát tvrdě

Fyzická hra do těla naopak není parketou Švýcarů a to může být také oblast, kde by Češi mohli mít výhodu. Tvrdá hra, dohrávání soubojů a využívání síly může pomoci vyvést švýcarské hráče z rovnováhy a narušit jejich herní styl. Tak, jak se to povedlo v utkání z USA. Hrát tvrdě však neznamená zbytečně faulovat, toho je potřeba se naopak vyvarovat.

Foto: Letartean, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Zejména Radko Gudas nemá k faulům a bitkám daleko. Od toho se musí ve finále oprostit.

Složitá situace v řadách obránců

Už v zápase se Švédskem jsme byli rádi, že rozhodčí přehlédl úder ramenem do obličeje od obránce Rutty. Mohla z toho být Švédská přesilovka na 5 minut, což by možná zásadně změnilo průběh zápasu. Místo toho ale Rutta nemůže naskočit do finálového klání, protože byl dodatečně suspendován. Výrazným způsobem oslabil národní tým, který má na soupisce jen sedm beků.

Dokonce hrozí, že přijde ještě o dalšího obránce, tentokrát Jakuba Krejčíka. Ten musel po zásahu pukem do obličeje do nemocnice a jeho účast ve finálovém zápase je nejistá. Může se tak stát, že budeme mít na finále k dispozici jen pět zadáků, což by byla vážná komplikace, která může přímo vést k porážce Česka.

Rozhodne výkon brankáře a detaily

Výkony obou brankářů budou klíčové. Aby však Česko mohlo uspět, musí být lepším Dostál. Tak jako v minulých utkáních, i se Švýcary musí český brankář předvést svůj nejlepší výkon. Bude to mít o to těžší, že Švýcaři mají méně střel na zápas, což Dostálovi moc nevyhovuje.

Foto: s.yume, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Na pozici brankářů nemáme výhodu. Leonardo Genoni je špičkový a neporadili si s ním ani Kanaďané.

Češi půjdou každopádně do zápasu jako outsideři. Nedisponují takovými kvalitami jako Švýcaři snad na žádném postu v týmu, což se ukázalo i při vzájemném utkání ve skupině. Tam Švýcaři zvítězili po nájezdech. Češi se ve finálové odvetě budou muset spoléhat hlavně na štěstí.

Hlavním faktorem bude celkový počet obránců. Pokud po dodatečně vyloučeném Ruttovi vypadne mimo sestavu po zranění i Krejčík, zůstane nám jen 5 obránců. A s tím se finále jednoduše vyhrát nedá. Dále bude podstatné i to, jestli se trenérům podaří oživit naši první formaci. Ať už s Pastrňákem nebo bez něj.

Zdroje:

Sledování zápasů MS v hokeji

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz