Hlavní obsah
Názory a úvahy

Biden měl dál kandidovat. Zastává správné hodnoty a oproti Zemanovi je ve formě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Matt Johnson, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Joe Biden podlehl tlaku okolí a vzdal boj o obhajobu prezidentského postu. Místo výsledků práce a schopností rozhodly pomluvy a image. Tato chyba nejvíce uškodí všem slušným Američanům, pomůže naopak bezbřehému populistovi Trumpovi.

Článek

Donald Trump je schopný slíbit komukoliv cokoliv, lhát, podvádět manželku i během těhotenství a vyhýbat se placení daní. Stačí si také vzpomenout na jeho skandály v minulém volebním období. Velké množství Američanů má bohužel krátkou paměť a jsou ochotni jej opět volit. V cestě mu však dosud stál člověk, za kterého mluví činy a správné hodnoty - Joe Biden.

Tomu byl neustále vyčítán vysoký věk. A ano, občas vypadá trochu unaveně, někdy se přeřekne nebo plácne něco, co evidentně říct nechtěl. Vzpomeňme si ale například na časy, kdy byl u nás prezidentem Miloš Zeman. Oproti němu je Biden stále ve skvělé formě. Jeho vysoký věk se neodráží na kvalitě práce, kterou celou dobu odvádí na více než sto procent. Na rozdíl od Trumpa je to opravdový státník, který si nepotrpí na prázdná gesta. Zastává navíc správné hodnoty, díky čemuž jsou USA zárukou spravedlnosti a morálky.

To, že nyní podlehl tlaku a odstoupil z voleb je obrovskou chybou a bohužel zřejmě i vstupenkou Donalda Trumpa do Bílého domu.

Biden napravoval Trumpovy chyby

Trump už také jednou prezidentem byl a je to opravdu odstrašující zkušenost. Šel vždy přes mrtvoly, ale většinu svých slibů stejně nesplnil. Co se mu podařilo dokonale, bylo proměnit USA v nespolehlivého partnera, zpochybnit mezinárodní závazky v NATO i v dalších organizacích a podlézat diktátorům.

Bidenova administrativa z paseky po Trumpovi již mnoho napravila. Biden upevnil pozici USA jako lídra v NATO bez toho, že by se snažil vymlouvat a poučovat jako Trump. V mezích, které mu byly dány Trumpovci mezi kongresmany, se snažil pomáhat Ukrajině a být ostatním členům NATO dobrý partnerem.

Foto: The White House, Public domain, via Wikimedia Commons

Biden se jasně postavil na správnou stranu a podporuje Ukrajinu. V případě zvolení Trumpa prezidentem by byl osud Ukrajiny ohrožen.

Trump může znovu uškodit obchodu i mezinárodní politice

Stejně tak bylo třeba věnovat mnoho energie nápravě mezinárodních obchodních vztahů. Odstoupením Bidena ale hrozí, že duo Trump a Vance způsobí ještě daleko tvrdší obchodní izolaci USA. Zatímco za Bidena i české firmy v USA viditelně investovaly, Trump a Vance budou ve jménu velké Ameriky proti.

Ještě horší byla po Trumpově éře situace v mezinárodní politice. Uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele ničemu neprospělo. Podlézání Putinovi a Kim Čong-unovi nejen nepomohlo, ale mohlo oba diktátory ještě povzbudit. Následky vypovězení jaderné dohody s Íránem mohou do budoucna ohrozit celý svět.

Trump nechápe, že diplomacie je velké množství malých kroků a trpělivé práce. Velkohubá prohlášení na sociálních sítích nikam nevedou. Biden pro změnu podporoval napadenou Ukrajinu, snažil se zklidnit situaci mezi Izraelci a Palestinci a dal zřetelně najevo, co si myslí o Putinovi a jemu podobných.

Foto: Gage Skidmore from Peoria, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Donald Trump není státník, ale jen populistická figurka.

Prezident se nemá předvádět, ale pracovat

Biden si neustále nebuduje image spasitele, ale místo pompézních mítinků a marketingových akcí jen normálně pracuje. Není to sólista a neřízená střela, ale politik, který se obklopuje odborníky, jejich doporučením naslouchá a má skvělé výsledky.

Trump se obklopuje kývači, kteří posilují jeho egoistické manýry. Kdo měl v minulosti jiný názor, byl za nepřítele. Biden je schopen daleko lépe vyjednávat a také si nelibuje ve vyhrocených konfliktních situacích. Je to v podstatě tak trochu nudný, ale takový musí být každý velký státník. A právě proto měl být prezidentem znovu Biden a ne Trump. Měl k tomu nejlepší předpoklady.

Biden i přes svůj věk zvládá funkci prezidenta bravurně

Pro srovnání se současnou situací můžeme uvést vládu Miloše Zemana v druhém funkčním období. Ke konci mandátu měl podlomené zdraví a úřad téměř nebyl schopen vykonávat. Nedokázal udržet myšlenku, ale ani hlavu ve vzpřímené poloze. Oproti němu vypadá Joe Biden pořád skvěle. Přes svůj věk pořád chodí bez pomoci, nepotřebuje ani vozík, ani pečovatele, a hlavně mu to stále myslí jako jiným, mnohem mladším státníkům.

USA potřebují v současné těžké době schopného diplomata, kterým Biden bezesporu stále je. Pomluvy o neschopnosti vykonávat funkci byly jen vyfabulované nesmysly. Jeho odstoupení z voleb je pro Ameriku i její partnery katastrofou. Naopak Donald Trump i Vladimir Putin si mohou mnout ruce. O to smutnější je, že o Bidenovo odstoupení usilovali i někteří Demokraté.

Foto: Haim Zach, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Oproti Miloši Zemanovi je Joe Biden ve skvělé formě a občané USA se za něj nemusí stydět.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz