Hlavní obsah
Sport

Pardubice nespasí ani Roman Červenka. Velká jména k titulu nestačí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fry72, Karel Frydrýšek, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Příchod Romana Červenky je bezesporu velká věc. Už minulou sezonu se však ukázalo, že ani tým za stamiliony a mega hvězdy nejsou samospásné. Majitel Petr Dědek přesto přístup nezměnil a narazí znovu. Titul si prostě koupit nejde.

Článek

Bylo to tady už několikrát. Od té doby, co podnikatel Petr Dědek koupil hokejové Pardubice, peníze jen létají. Před každou novou sezonou přicházejí větší a větší hráčské hvězdy. Vytoužený titul ale stále nikde. Ani přes nespočet vynaložených milionů. A stejný scénář se koná i nyní.

Nejnovějším spasitelem má být Červenka

Petr Dědek nejnověji s velkou pompou přivedl kapitána českého mistrovského mužstva, Romana Červenku. A tak by se chtělo říct, že v nadcházející sezóně už to musí vyjít. Jasná cesta za zlatem… Jenže kdo zná Dynamo a přístup jeho majitele, ten ví, že i s Červenkou to dopadne jako vždy - přinejlepším prohraným finále. Předpoklad, že vykoupení všech hvězd automaticky zařídí titul, je totiž zcela lichý.

Foto: Javatyk, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Roman Červenka bude jen další z mnoha hvězd v hokejových Pardubicích.

Přestup nejvíce prospěje samotné české lize

Nedá se ale říct, že by příchod Romana Červenky do Pardubic byl kompletně chybným krokem. Co se týká kvality a zejména zkušeností, jde stále o vynikajícího hokejistu. Opět o něco zvýší úroveň celé české extraligy a může tím pomoci přitáhnout další hráče evropské kvality. Stejně tak se od něj mají co učit naši mladí talenti.

Zcela mylná a naivní je naopak představa, že Červenkova přítomnost Dynamu vyhraje titul. Je to možná sen majitele Dědka a fanoušků, avšak zcela odtržený od reality. Jedna hvězda titul nedělá. A v případě Pardubic ani celý zástup. Pro Dynamo je největší hodnota Červenky v tom, že získají nového maskota a hodnotnou tvář pro marketing.

Foto: Cvrgy 80, Public domain, via Wikimedia Commons

Hokejové Pardubice si nesou pověst týmu, který každoročně nakupuje ty nejlepší hráče, ale koncepce chybí. Roman Červenka však význam pro Dynamo mít může, jeho jméno pomůže například prodeji dresů.

Nevyšlo to ani s legendárním trenérem

Z minulých neslavných konců slavných příchodů do Pardubic můžeme pro ilustraci vybrat jeden. Bylo jím angažmá trenéra Václava Varadi. Ten patří mezi nejúspěšnější a nejrespektovanější české trenéry. Z Třince udělal veleúspěšný klub, který opakovaně vyhrává titul i po Varaďově odchodu. Nastavil tam výherní chemii a vsadil na správné hráče, kteří snesou ty nejvyšší nároky.

Když Dědek Varaďu povolal do Pardubic, měl zřejmě stejnou vizi. Nastavit konečně vše v týmu tak, aby se s milionovými platy hráčů dostavil i kýžený úspěch. Jenže podle informací z médií to v kabině ani trochu nefungovalo a hvězdy v mužstvu neunesly Varaďovu tvrdost a důslednost. Ani pověstný trenér tedy neuspěl, předčasně si musel sbalit kufry a Dynamo ani tehdy na titul nedosáhlo.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

I kdyby Dynamo koupilo všechny hráče z českého zlatého mužstva, byl by to jen první krok k extraligovému titulu. Peníze na hráče nejsou vše a ligový hokej je jiný než reprezentační.

Titul se koupit nedá

Tak jako jinde, i ve sportu platí, že příliš mnoho kohoutů na jednom smetišti nedělá dobrotu. Čím více velkých jmen a hvězd, tím méně týmovosti a srdcařů. Takový tým možná vyhraje tabulku individuálních výkonů nebo cenu za nejkrásnější gól sezony, ale nikdy nedosáhne na tu nejvyšší metu v podobě titulu.

A není to nic nového, na podobnou taktiku dlouhodobě doplácí třeba fotbalový tým PSG. O titulu totiž kromě kvality rozhoduje také týmovost, přístup a pokora. Nikdy ne peníze, a to je na sportu to krásné. Majitel Dynama Petr Dědek by si toho za těch pár sezon už mohl všimnout.

Zdroje:

https://isport.blesk.cz/clanek/hokej-tipsport-extraliga/449764/cervenka-si-vybere-spoluhrace-plat-dva-miliony-odhaduje-expert-duda.html

https://www.irozhlas.cz/sport/hokej/hokej-hc-dynamo-pardubice-vaclav-varada-konec_2401191257_mim

https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/extraliga-hokej-dynamo-pardubice-petr-dedek-rozpocet-penize-varada-titul.A230913_748384_pardubice-zpravy_mvo

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz