Hlavní obsah

Rasismus na fotbalových hřištích?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Před třemi lety vzbuzoval obrovské vášně případ fotbalisty Ondřeje Kúdely. Obránce Slavie byl po zápase Evropské ligy obviněn z rasistické urážky. V současnosti prožívá podobný příběh trenér Petr Rada.

Článek

Vraťme se nejprve na stadion skotského týmu Glasgow Rangers. Celý zápas byl zarámován profesionální a lidskou nízkostí hráčů Rangers: brutální hra, dvě červené karty, těžké zranění hlavy brankáře Koláře… Slavia zaslouženě vyhrála a postoupila, ale to, co museli její hráči vydržet během zápasu i po něm, bylo něco nevídaného a neslýchaného. Stoper Slavie Kúdela podle všeho v závěru utkání nazval černošského hráče Kamaru opicí. Ten to nejprve žaloval rozhodčímu, po utkání se pak v útrobách stadionu (kamery zakryté) na Ondřeje vyřítil, krvavě ho poranil a odběhl. Jako nějaká gorila… Ale teď bez ironie: v rámci celého toho unfair představení byla verbální urážka (byť zřejmě s rasovým podtextem) to nejmenší. Mnozí tvrdí, že se Kúdela měl ovládnout. To beru – ovšem jen od těch, kteří fotbal nikdy nehráli a při sledování fotbalového zápasu se chovají stejně jako při poslechu Stabat Mater.

Ondřej Kúdela dostal od UEFA distanc na deset zápasů na mezinárodní scéně. Přišel tak o Mistrovství Evropy 2022, což by byl vrchol jeho kariéry.

Trenér pražské Dukly Petr Rada byl vždycky takový papírový čertík. V prvním jarním kole nazval trenéra Zbrojovky Brno Tomáše Polácha zoufalcem cikánským. Po zápase se mu při kafi omluvil. Protřelý Polách to dál neřeší, disciplinární komise pochopitelně ano. Rada dostal pokutu 80 000 korun a zákaz činnosti na osm měsíců. Nevím, jak citelný je pro trenéra finanční postih – málo to není, ale nemyslím, že by se kvůli tomu musel zadlužit. Ovšem zákaz výkonu povolání skoro na tři čtvrtě roku, to je věru absurdní a málokdo to chápe. Představme si třeba řidiče autobusu, který se osm měsíců nebude smět posadit za volant, poněvadž někoho označil za zoufalého cikána.

Trenér Rada se odvolal a uvedl, že je stará škola, že pro něj to žádný rasismus není. A má pravdu. Sám si z dětství pamatuji říkanky jako „Jirka sirka bublinka má tatínka Hurvínka“ nebo „černoušek bubu má černou hubu“. Dnes by nejspíše nějaká komise došla k závěru, že nositelé křestního jména Jiří nejsou v žádném případě biologickými potomky dřevěného Hurvajze. Kauza „černouška bubu“ by byla komplikovanější, ovšem příslušná komise by si jistě také poradila.

Jsem stále v pokušení sarkasmu, nemohu si pomoci. Obviňovat fotbalisty v evropských týmech z rasismu je totiž naprostý nonsens. Vždyť třeba právě ve slávistickém dresu pravidelně nastupuje několik hráčů tmavé pleti. Když dá Slavia gól, všichni se společně radují a objímají! Mají společnou šatnu, společné sprchy…

Nepřijatelná je přece jakákoliv rasová diskriminace a segregace. Oddělené tramvaje, zvlášť pro bílé a zvlášť pro černé – to je hnus. Proti tomu se musí každý normálně myslící člověk jednoznačně vymezit. Naštěstí není reálné, že by se v Evropě něco takového mělo v dohledné době prosazovat. Napsal jsem v dohledné době, v delším časovém horizontu už si tak jistý nejsem.

Před pár lety se mi nechtělo věřit, že v Anglii odstraňují z univerzity busty spisovatelů a vědců jenom proto, že vypadají moc evropsky a v tmavých studentech údajně vyvolávají úzkost. Teď už o tom vůbec nepochybuji. Skutečné nebezpečí pak spočívá v tom, že hyperkorektní chytráci jsou schopní aktivovat a radikalizovat davy opravdových primitivů a dodávat munici jejich vůdcům. V řadě vyspělých západních demokracií mnoho nechybělo, aby se fašizující populisti dostali k moci. A vzpomínám si, že v době Kúdelovy kauzy jeden duševně zakřiknutý poslanec z líhně SPD navrhoval na půdě Sněmovny usnesení o rasistických útocích na české hráče.

Tenhle způsob boje proti rasismu je prostě vyloženě kontraproduktivní.

Je jistě projevem ubohosti a nekulturnosti, když se z tisíců hrdel na stadionech ozývá „Jude Slavie“ či „Sparta buzerantů parta“. I v tom Skotsku o tom vědí své, vždyť fanoušci Rangers ve svém chorálu ubezpečují, že „nikdy nepřestanou pronásledovat ty katolický bastardy“, čímž jsou míněni příznivci konkurenčního Celtiku. Před třemi lety jednoho z nich, pětatřicetiletého Kamila Charyszyna, skutečně dohnali a na ulici podřízli mačetou. S tím ovšem žádné disciplinární komise a  zanícení hyperkorektní chytráci vůbec nic nesvedou.

A tak se mermomocí snaží vytvořit dojem, že největším zločinem proti lidskosti jsou vulgární slova profesionálního fotbalisty či trenéra na konci vyhroceného zápasu. Je to nesmírně pokrytecké a hloupé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz