Hlavní obsah
Sport

Rusko a sportovní soutěže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Prakticky od začátku války na Ukrajině slýcháme požadavek, aby se politika nemíchala do sportu. Veteráni někdejší sovětské sborné se vyjadřují už třetím rokem.

Článek

Jsem přesvědčen, že ve sportu by se mezi sebou měli utkávat pouze lidé. V dětství jsem sice zhlédl také zápas člověka s medvědem – ale to bylo v cirkuse, nikoli na sportovišti.

Ruské počínání na Ukrajině je děsivým úpadkem lidství; zvěrstva, jež tam dosud byla napáchána, přesahují běžnou lidskou představivost.

Prakticky od začátku války je ovšem opakovaně vyslovován požadavek, aby se politika nemíchala do sportu. Pochopitelně to tvrdí především Rusové. Tuze rádi by se zbytkem světa soutěžili a sbírali medaile. Mezinárodní olympijský výbor, v čele s cynickým Thomasem Bachem, už jim bohužel vyšel vstříc. Mezinárodní hokejová federace naopak rozhodla, že si Rusko a Bělorusko nezahrají ani na příštím MS ve Švédsku (jakkoli zdůvodnění je poněkud pokrytecké). Takže už třetí rok můžeme sledovat tragikomické reakce blouznivých veteránů někdejší „sborné komandy“.

Předloni bývalý sovětský reprezentant Alexandr Koževnikov láteřil, že hokejová federace líže zadek Americe. A dodal: „Všechno záleží na našich klucích na Ukrajině. Jakmile vše skončí, všichni se uklidní a účast Ruska na všech soutěžích bude obnovena.“ Tento týden pak slavný kapitán Boris Michajlov obvinil Finy a Švédy, že nemají svědomí a cit. A následně opět nabádal: „Buďme trpěliví a připravme celý náš hokej na rok 2026. Jsem si jistý, že do té doby speciální vojenská operace skončí, my vyhrajeme a oni se s námi budou bavit úplně jinak.“

Co s tím? Je jim pomoci? Lze uzdravit někoho s diagnózou „stoupenec Putinova Ruska“? Sotva…

A tak si v nepříjemném nervovém rozrušení představuji, jak do příbytku takového pana Koževnikova vpadnou inostránci. Nejprve mu pažbou rozmlátí obličej a prostřílí nohy, protože jim pozdě přinesl vodku. Pak mu před očima znásilní manželku i dceru, dóčku milovanou. A vnučku – jen ať si to hezky zapamatuje až do konce života, tu hrůzu, bolest, pach, ponížení… Vykradou ho a zbytek domácnosti spálí. No ale potom přijde velitel a vstřícně pronese: „Tak tohle byla politika, tovarišč Koževnikov, ale tu teď nechme stranou. Dejte do kupy mužstvo, rádi proti vám i vašim sousedům nastoupíme. Bude to krásný turnaj!“

Ne, vlajka sadistických okupantů, vlajka skrz naskrz prolhané země, neměla by se objevit na žádném sportovišti civilizovaného světa. Je to vlajka, kterou bude třeba navždy odložit do temného kumbálu dějinných hrůz – k té se srpem a kladivem a k té s hákovým křížem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz