Hlavní obsah
Víra a náboženství

Tajemství zla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Jako se někdy mohou stávat zázraky, třeba nevysvětlitelná uzdravení, tak jsou i nepochopitelné temné mechanismy.

Článek

Proč nezničil jsi, Bože, padlého světlonoše, sotva jen vyslovil šílené „non serviam“ (nebudu sloužit)?! Tak jsem se v jedné básni tázal ještě jako mladý křesťan. Nikdy jsem se žádnou kloudnou odpověď nedozvěděl. Prostě to neudělal. Existuje pojem „mysterium mali“, tajemství zla. Jako se někdy mohou stávat zázraky, třeba nevysvětlitelná uzdravení, tak jsou i nepochopitelné temné mechanismy. Tenhle náš svět jeví se jako hodně divný Boží experiment. Tváří v tvář zmaru silně vystupuje potřeba smyslu. Věřící lidé mají víru, většinou různě pokřivenou. Nevěřící mají slušně řečeno velký nic.

Aby předvánoční masakr na pražské Filozofické fakultě UK dával nějaký smysl a naději, je nezbytné vědomí, že všichni zavraždění jsou neskonale šťastní v samém Srdci Lásky. Jsou ve Světle, Vznášení, v dokonalém Pochopení. Žijí…

A všichni, kteří teď pro ně pláčou v nevýslovném žalu, kéž najdou alespoň malou útěchu v Jasu betlémských jeslí. Leží v nich děťátko, ale také Kristus Pán, jenž přemohl smrt a jednou setře každou slzu z očí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz