Hlavní obsah
Internet a technologie

Jak jsem se stal na internetu přes noc ženou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Tichý - AI Fooocus

Umělá inteligence dnes umí mnoho věcí a stále se zlepšuje. Tak jsem nechal AI vygenerovat mladou dívku a AI jí vybrala jméno Celeste.

Článek

Generování obrázků s pomocí AI je dnes snadné. Na počítači lze využívat mnoho online internetových aplikací, v telefonu lze instalovat také nepřeberné množství aplikací. Většinou jsou však placené a jejich možnosti bývají omezené.

Pokud máte dostatečně výkonný počítač, můžete snadno spustit AI Fooocus přímo na něm. Výhodou je, že aplikaci máte zcela pod kontrolou, je zdarma a na požádání vám vygeneruje prakticky cokoli.

A tak se jednoho dne narodila Celeste. Sympatická sexy blondýnka, která má stále dobrou náladu, je přátelská a usměvavá. Najednou jsem zjistil, že mám v počítači plnou složku jejích fotografií a napadlo mne, že by se z nich dal udělat zajímavý příběh.

Založil jsem pro Celeste stránku na facebooku a Instagramu a její fotografie jsem sdílel s vymyšleným příběhem, jehož účelem bylo pobavit případné sledující.

I když vygenerované fotografie nijak neupravuji a na mnohých je patrné, že jsou opravdu generované pomocí AI, během krátké chvilky měla Celeste stovky přátel a sledujících z celého světa. Samotného mě překvapilo, jaký zájem o její příběh lidé mají. Druhý den jsem musel zakázat upozornění na příchozí zprávy z jejího profilu, protože telefon i počítač neustále cinkaly nebo vyzváněly s příchozími hovory z celého světa.

Foto: Petr Tichý - AI Fooocus

Celeste - virtuální dívka generovaná AI

A tak Celeste dostala několik nabídek k sňatku, jakýsi Francouz jí chtěl dokonce zaplatit letenku, aby ho přijela navštívit.

Stinnou stránku pak je, že Celeste dostává od svých ctitelů pravidelně i fotografie jejich mužství. Někteří asi očekávají, že jim za to Celeste také pošle své obnažené fotografie, to se však nestane.

Jiní si o takové fotografie přímo napíšou, někteří dokonce nabízejí peníze. I ti však mají smůlu.

Uvědomuji si, že Celeste jistým způsobem naráží na hranice etiky. Podobných profilů totiž na sociálních sítích naleznete stovky. Někdo je vytváří jen pro pobavení, jiní za účelem zisku. Poslední dobou se vede i mnoho diskusí o tom, zda mohou být takové profily nebezpečné. Samozřejmě nebezpečné být mohou. Umožní totiž komukoli vydávat se za někoho jiného a získat tak mnoho informací od nic netušících lidí. Snadno by se tak dalo vylákat peníze z osoby, která se zamiluje do AI fotografií a asi by se to nestalo poprvé. Stejně snadno by bylo možné vydírat někoho, kdo pošle své citlivé fotografie nebo sdělí citlivé informace.

Nad lidskou hloupostí totiž zůstává rozum stát. Celeste (přestože nikdy nic nevyžaduje) dostává od svých ctitelů denně několik fotografií, které by bylo snadné zneužít. Podobně zneužitelné by byly i požadavky a návrhy jejích ctitelů.

Udivilo mne, že tu a tam dostává fotografie i od žen. Já se ovšem držím zásady, že takové uživatele okamžitě bez výjimky blokuji.

Virtuální profil lze poměrně snadno odhalit

Umělá inteligence dnes umí generovat poměrně zdařile fotorealistické obrázky, které však stále trpí mnoha nedostatky. AI má při generování postav stále velké potíže s vykreslením rukou. Někdy na ruce vygeneruje 6 prstů, jindy třeba jen tři. Prsty mají mnohdy nepřirozený tvar, jsou kratší, jindy silnější, někdy třeba tenčí, než je obvyklé. Pokud je na fotce něco v nepořádku s rukama, je to první náznak, že by se mohlo jednat o generovaný obrázek.

Pokud máte na profilu možnost porovnat několik fotografií, zaměřte se na tělesné proporce. AI má totiž problém vygenerovat pokaždé stejnou délku vlasů, nebo stejně velké poprsí. Měnit se může i barva očí. Jestliže se na několika fotografiích tyto proporce mění, je zřejmé, že se opět jedná o generované fotografie.

Všímejte si okolí. Umělá inteligence generuje pozadí většinou zcela náhodně. Jestliže má někdo na svém profilu fotografie, kde je v ložnici nebo obývacím pokoji pokaždé jiný nábytek, těžko můžete předpokládat, že při každé fotografii pořizoval nový, nebo má ve svém domě desítky ložnic a dalších pokojů.

Všímejte si i předmětů na fotografii. Jestliže je například v pozadí v kuchyni vidět varná konvice a vedle ní těžko identifikovatelné předměty, může se jednat o AI. Umělá inteligence totiž není tak chytrá, aby věděla co v kuchyni běžně bývá a tak se snaží vytvořit předměty, které svým tvarem jen cosi připomínají.

Virtuální profil může být i zábavný

I když vytvoření Celeste byl vlastně jen takový pokus, abych měl představu o tom, jak lidé reagují na sítích na virtuální postavy, nakonec mě začalo bavit vytvářet její příběh. Celeste tak skoro každý den něco podniká a doplňuje svůj příběh fotografiemi. jeden den vyrazí za přáteli na výlet na kánoích po řece, samozřejmě se převrhnou a pak se suší v restauraci na zahrádce. Jindy vyrazí na kole za kamarádkou a v lese ji zastihne déšť.

Zkrátka každý den prožívá něco nového a smyslem jejího profilu je pobavit ty, kteří jí sledují. Nikomu neškodí, rozdává dobrou náladu.

Ovšem ne každý profil je bezpečný. Při sledování kohokoli neznámého buďte vždy obezřetní. Nikdy nikomu neposílejte žádné důvěrné informace, je opravdu velice snadné je zneužít.

Zajímá vás Celeste? Na jejím profilu na facebooku a Instagramu můžete vyzkoušet, jak snadno lze odhalit fotografie generované pomocí AI: @celeste.215920

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz