Hlavní obsah
Lidé a společnost

Anketa o zavedení základní vojenské služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

S válkou na Ukrajině se začíná mluvit o zavedení povinné vojenské služby - branné povinnosti.

Článek

Článek „Diskusi o povinné vojně se nevyhneme, prohlásil Řehka“ jasně ukazuje, že naše armáda je naprosto nedostatečná pro jakýkoli vážný konflikt. Současná vláda prosadila splnění závazku NATO vynaložit na zbrojení 2 % HDP, to představuje roční výdaje okolo 120 mld. Kč. Jak efektivně je chce využít, nechci spekulovat, ale rozhodně je potřeba investovat nejen do výzbroje, ale i „živé síly“ tedy vojáků a vojaček. Řehka uvažuje o branné povinnosti, což si s ohledem na nedostatečné zabezpečení výcviku pro velké množství branců a současně pravidla výběru, kdo by byl povinen nastoupit a kdo ne, neumím představit.

Naopak dobrovolný vojenský výcvik a zařazení do záloh si představit dokáži, praxe s výcvikem ukrajinských vojáků ukázala, že není problém ubytovat a vycvičit několik tisíc vojáků ročně. Zásadní problém je v dobrovolnosti za žold, jak ho pamatujeme ze ZVS před rokem 89, se patrně téměř nikdo nepřihlásí. Ovšem pokud by stát refundoval větší část mzdy obdobně jako třeba ve Švédsku , zájemců by bylo mnohem více.

Jen pro orientaci - měsíční náklady na refundace při výcviku 10 000 záložáků by se mohly pohybovat okolo půl miliardy Kč, což činí 0,4 % předpokládaných ročních výdajů na zbrojení.

Anketa

Jaký je váš názor na základní vojenskou službu, výcvik záložáků?
Měla by se obnovit branná povinnost jako před rokem 1989 za minimální žold.
23,1 %
Profesionální armáda plně dostačuje pro naši obranu.
64 %
Je mi 18 až 40 let a při refundaci mzdy bych se přihlásil do max. 3měsíčního výcviku.
4,8 %
Je mi 18 až 40 let a při refundaci mzdy bych se přihlásil do max. 6měsíčního výcviku.
2,4 %
Je mi 18 až 40 let a souhlasím s brannou povinností bez podmínek.
5,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 663 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz