Hlavní obsah
Názory a úvahy

EU se tváří, jak zachraňuje svět, ale obrovským plýtváním jej ničí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Paroplynová elektrárna není bezemisní zdroj.

Současně politika Evropské unie tvrdě prosazuje snižování emisí CO2, které považuje za hlavní příčinu globálního oteplování a s tím spojený kolaps ekosystému na zemi. Ignoruje to nejpodstatnější, co má na emise CO2 přímý vliv.

Článek

Začnu základní rovnicí, která platí obecně, i když mnohé stále překvapuje: ekologická stopa = energie = cena. Samozřejmě rovnost je přibližná, ale rozhodně platí, že čím vyšší náklady, tím větší je spotřeba surovin, lidské práce a energie.

Současně politika Evropské unie tvrdě prosazuje snižování emisí CO2, které považuje za hlavní příčinu globálního oteplování a s tím spojený kolaps ekosystému na zemi. Green Deal.

Úplně ignoruje to nejpodstatnější, co má na emise CO2 přímý vliv. Snad jediné, co má smysl prosazovat, je zateplení budov, ale i zde jsou limity, kdy náklady na izolaci, změnu stavby, rekuperaci, odvlhčování, měření a následné opravy, či likvidaci převýší úspory energie.

Nechci spekulovat, zda CO2 vznikající lidskou činností, spalováním fosilních paliv, které Green Deal řeší, je ten největší problém z hlediska klimatu. Rozhodne se na oteplování podílí i války, sopky, vypalování pralesů, masivní rybolov, tání permafrostu, letecká doprava, nebo LNG s úniky metanu při jímání, zkapalnění, přepravě a zplynění. Beru jako fakt, že CO2 způsobuje oteplovaní.

Green Deal sice má kladný vliv na snížení emisí CO2 v Evropě, ale o to více jich vzniká Číně, a hlavně v Indii. Proč tomu tak je?

Je to jednoduché, motorem hospodářství je setrvalý růst HDP podmíněný růstem spotřeby a pokud roste spotřeba rostou i emise CO2 a pokud se nenajde jiný, bezpečný zdroj energie a ten se zatím v různých formách zkoumá nebo jako v případě větrné a solární energie testuje v praxi. Výsledky jsou bohužel tristní. Dokáží sice efektivně vyrobit obrovské množství energie, ale v době, kdy ji nikdo nepotřebuje. Bez velkého bádání to je jasně patrné ze SPOT ceny, která opakovaně padá do záporu. Zdroje se omezují a tím jejich efektivita klesá.

Asi nejvíce vypovídající je hodnota ERoEI podíl energie získané / energie dodané pro výrobu a provoz zařízení. Ta je velmi závislá na provozních podmínkách. Fatální je pro větrné a solární zdroje nutnost jejich odstávky, který může vést k tomu, že dodaná energie bude vyšší než získaná. Zde se vracím k začátku článku.

Vše lze převést na cenu a zisk. Pokud je investice po odečtení dotací vyšší než zisk, jedná se o ztrátu, a to nejen finanční, ale i energetickou. To znamená, že dochází k nárůstu emisí CO2.

Nejznámější v ČR je boom solární energetiky v letech 2008 až 2013, kdy stát zákonem na dalších 20 let zadotoval investory do solárních elektráren fixní cenou za výkup, investice přes obrovské dotace stále není zaplacená. Zůstal jen poplatek POZE 0.6 Kč/kWh, který každý vidí na faktuře za elektřinu a bude vidět až do roku 2033, kdy většina smluv skončí. Důsledky v podobě nárůstu emisí CO2 už nikdo nevyčíslí.

Podobně nesmyslných dotací bylo a je tolik, že současný Green Deal opravdu nic nevyřeší.

Je třeba přijmou fakt, že pro Evropu zatím neexistuje bezemisní a bezpečný zdroj energie, který má smysl dotovat. Jediné, co se osvědčilo, jsou úspory, renovace a údržba. Právě zde politika EU selhává. Žene nás dotacemi do nových a neověřených projektů od domácích FVE, elektromobilitu, přes paroplynové elektrárny na LNG a malé jaderné reaktory do stále větší energetické krize.

EU přes systém emisních povolenek likviduje provoz uhelných tepláren a elektráren, ale vůbec nezohledňuje, že jsou plně funkční bez nákladů na další energie, a tedy emise CO2 nutné pro jejich náhradu, že systém nevyžaduje rozšíření elektrických sítí. EU tlačí k ukončení provozu JE. které nejsou ani v seizmicky rizikové oblasti jako Fukušima, ani v Sovětském Svazu jako Černobyl a bezpečně fungují desítky let.

Politici nejsou vědci, vždy hledají, čím získat popularitu a dokázat, že právě oni národ a svět vyvedou z krize, nebo vše zlepší. Bohužel to vede k populismu, prosazování módních myšlenek a hledání takových studií co se jim hodí. Jsou to lidé odtržení od reálného světa obyčejných lidí a snadno podlehnou poradcům, kteří hlásají jednostranné teorie. Samozřejmě to nejdůležitější, co by fungovalo, a tím je uskromnění se, nikdo prosazovat nebude. Vedlo by to k poklesu HDP a poklesu životní úrovně, tak jak ji nyní chápeme. Obdobně jako za Covidu. Dokud se totiž nenajde bezpečný bezemisní zdroj energie, je jedinou cestou, jak snížit emise CO2 úspora energie, ale to se týká všeho jídla, bydlení, aut, zábavy, dovolených…

Jistá cesta jsou energeticky úsporné technologie a spotřebiče, již zmíněné zateplení a podobně. Naopak megalomanské plány, které bourají, co léta funguje a s obrovskými energetickými náklady staví nová zařízení, jen škodí.

Co si vzít pro sebe? Politiku EU přímo neovlivníme. Zbývá nám právě jen ta skromnost a vážit si starých věcí, neměnit starý dřevěný nábytek, okna, dveře, ale udržovat jej a vylepšit, třeba trojsklem. Nedávat do šrotu spolehlivý spalovák a nekupovat krásný a moderní obdivuhodný elektrovůz. Nekupovat něco, co vlastně nevyužijeme. Peníze jsou totiž energie a každé plýtvání je zdrojem CO2 a riziko, že jeho nárůst změní klima k horšímu, tu opravdu je.

Asi vás napadlo, že by to vedlo k poklesu HDP. Krátkodobě to skutečně možné je, ale časem se lidé z montoven přesunou do sektoru služeb. Bude více číšníků, kuchařů, truhlářů, zubařů, učitelů, projektantů a dalších profesí (samozřejmě zahrnuji i ženy v těchto profesích). Místo práce pro kartely budeme pracovat sami pro sebe.

Třeba tento pohled někteří politici pochopí a začnou hledat řešení, tam kde jsou. Máme takovou vládu, jakou si zasloužíme.

Anketa

Jaký je Váš pohled na globální oteplení a Green Deal?
Celé to je nesmysl.
55,8 %
Něco na tom je, ale Green Deal nic neřeší.
39,1 %
Souhlasím s nastavenými principy.
3,9 %
Starám se o sebe a svoji rodinu.
1,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 258 čtenářů.

Budu moc rád, pokud svůj názor vyjádříte v diskuzi. Svět se mění k horšímu a obyčejní lidé možná najdou lepší řešení než populističtí politici EU. Věda pokulhává za propagandou a zisky nadnárodních korporací.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz