Hlavní obsah
Finance

Proč máme 3 biliony Kč na devizových rezervách a stát stále záporný rozpočet?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Žoha

Žába na prameni

V lednu 2013 byly devizové rezervy 873 miliard Kč, v září 2023 jsou 3 166 miliard Kč. Nejvyšší byly v únoru 2022, a to 3 915 miliard Kč. Kde se vzalo tolik peněz? Jsou to naše peníze a peníze státu.

Článek

V lednu 2013 byly devizové rezervy 873 miliard Kč, v září 2023 jsou 3 166 miliard Kč. Nejvyšší byly v únoru 2022, a to 3 915 miliard Kč.[1] Většina z nás ví, že to je v plné kompetenci České národní banky (ČNB) a cílem je udržení stabilní koruny a inflace. Ale opravdu souvisí tato obrovská položka jen s měnovou politikou? Pokud se podíváme na kurz Kč/EUR, tak několik let před rokem 2013 osciloval okolo 25. Pak strategie ČNB z mnoha důvodů udržovala kurz nad 27 Kč/EUR. Na tom by nebylo nic podivného.[2] Podivný byl ohromný nárůst devizových rezerv. To jasně ukazuje, že ČNB mnoho let naši korunu podhodnocovala. To bylo výhodné pro export a rozvoj ekonomiky obecně. Vše dokresluje nulová inflace mezi roky 2013 až 2017, tedy nepřirozený stav, kdy peníze jsou velmi levné. Zda nákup deviz situaci zlepšoval, netuším. V průběhu let 2017 až 2022 se nákup deviz zpomalil, ale vrchol byl v únoru 2022, a to 3 915 miliard Kč. Přišla válka, energetická krize a obrovská inflace. ČNB s jasným cílem udržet kurz utratila téměř 800 miliard Kč a nyní je kurz zase 25 a devizové rezervy vyšší o 2 200 miliard Kč oproti roku 2013. To vypadá pozitivně, že? Jenže opravdu to je dobrá zpráva?

Kde se vzalo tolik peněz? Jsou to naše peníze a peníze státu. Těch 10 předchozích let byla koruna cíleně podhodnocena a protože máme jednotný evropský trh, bylo zboží ze zahraničí a tím i naše výrobky o tuto částku dražší, vývoz zase měl menší zisk. Rozdíl činil orientačně 25/27, tedy 9,26 %. Zjednodušeně řečeno, vše, co jsme nakupovali, nebo platil stát, bylo dražší o téměř 10 %. ČNB nás o tyto peníze obrala. I díky tomu je nyní stejné zboží v zahraničí levnější než u nás. Kurz koruny je totiž velmi vysoký.

Co s tím, nevím. Devizové rezervy podle směrnic EU nelze přímo převést do rozpočtu a tím třeba snížit státní dluh. Možná je lze investovat a převádět zisk. Každopádně doufám, že si s tím vláda poradí a urychlí třeba rozvoj energetické a dopravní infrastruktury.[3]

Anketa

Souhlasíte s tím, aby vláda a ČNB hledaly řešení, jak efektivněji využít 3 bil. Kč devizových rezerv?
ANO
90,1 %
NE
6,7 %
Nevím
3,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 832 čtenářů.

[1] https://www.cnb.cz/cs/statistika/platebni_bilance_stat/devizove_rezervy/drs_rada.htm

[2] https://www.cnb.cz/cs/financni-trhy/devizovy-trh/kurzy-devizoveho-trhu/kurzy-devizoveho-trhu/grafy_form.html
[3] https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-ocima-byznysu-komentar-proc-devizove-rezervy-cnb-nyni-rozpoctu-nemohou-pomoci-240829

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz