Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč máme stále dražší potraviny?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žabka

Potraviny

Firmy čekají, až lidé začnou nakupovat a lidé, až se zboží zlevní.

Článek

Neustále jsem obviňoval obchodníky, ale za rok 2022 jejich zisky rostly minimálně nebo vůbec. Něco podobného platí v celé oblasti potravin pro všechny složky. Problém nyní vidím jinak.

Zásadní byl nárůst energií, to odstartovalo inflaci a očekávání trhu vedlo k dalšímu nárůstu cen zboží, zisky byly extrémní, ale netrvaly dlouho, lidé v česku i díky vysokým úrokům v bance začali extrémně šetřit, to je jasně vidět na poklesu obratu, začalo se prodávat méně, než rostly ceny, ale fixní náklady stouply právě díky energiím. Lidé nakupují na internetu a v zahraničí. To určuje i pokles HDP. Do toho vláda škrtí, kde se dá a tlačí firmy do záporných čísel. Vysoké úroky jsou vyšší než zisk, vlastně se nevyplácí vyrábět, ale uložit peníze v bance. Pokud firma nemá peníze na provoz, je současná komerční půjčka sebevražda. Půjčit si na investice je skoro jako si půjčit na dárky. Peníze jsou velmi drahé a ti co je mají je mají uložené na úroky. To samozřejmě zasahuje všechny firmy od prvovýroby až po prodej potravin, čím více zdraží, tím méně vydělají. Aby mohli snížit ceny potřebují peníze na pokrytí přechodné ztráty a ty zahraniční majitelé nedají a naši si je nemohou dovolit půjčit. Firmy čekají, až lidé začnou nakupovat a lidé, až se zboží zlevní.

Lidé jsou naštvaní a firmy pomalu krachují. Zahraniční majitelé vyvádí, co trochu jde ven a naši přemýšlí, jak skončit a firmu co nejlépe prodat. Další kolo levného výprodeje naší ekonomiky do zahraničí se blíží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz