Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vyhnat Rusko z Ukrajiny konvenční vojenskou technikou nepůjde

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

hřib

Konvenční vojenskou technikou to nepůjde. Mají se nasadit jaderné zbraně?

Článek

Představa většiny z nás je, že svět bude stále lepší a spravedlivější, pravda a láska zvítězí. Bohužel, tak daleko civilizace nedospěla. Technicky jsme obrovsky pokročili, ale duševní schopnosti a hlavně morálka mají blíže ke středověku. Zlo v nás je stále silné, silnější než rozum a naše ideály. Právě současné války ukazují jak selháváme a je jen krok k nenávisti, nespravedlnosti a agresi. Morálka začíná ve snaze pochopit toho druhého a zde lidé naprosto selhávají.

Příklad jsou právě dva největší konflikty. Gaza a Ukrajina. Dva vůdci, kdy jednoho mnozí nenávidí a druhého oslavují, aniž by přemýšleli, kde je podstata jejich činů. Kdo z nás se snaží pochopit tyto vůdce a co vede jejich národy k podpoře tragédie, kterou to způsobuje? Zlo je v každém z nás a stačí málo, aby napáchalo obrovské škody celé civilizaci. Konec filozofování a psychologie, jsem jen obyčejný člověk, který se snaží pochopit co se teď děje a nalézt východisko z katastrofy, která je blíže, než by kdokoli čekal po desetiletích míru.

Proč nelze Rusko vyhnat z Ukrajiny konvenční technikou ani sankcemi je zřejmé z mnoha důvodů. Základ je v mentalitě obyčejných Rusů. Dva a půl roku šílené války na Ukrajině je jasný důkaz. Popularita Putina neklesá. Rusové jsou ochotní obětovat téměř vše. Něco podobného se stalo při napadení hitlerovským Německem. I teď věří, že brání svoji vlast. Bojí se, že buď je „prohnilý“ západ uzná jako jednu z největších velmocí, nebo zničí. Ukrajina nebojuje proti Putinovi, ale proti zfanatizovanému národu. Ale obráceně hodně Evropanů, a v Česku ještě více, se Rusů děsí. Desetiletí sovětské okupace se zapomenout jen tak nedá. Ta největší zloba vždy vychází ze strachu, nenávisti a touhy po spravedlivé pomstě. Otázka je, zda tato pomsta nezpůsobí jen více nespravedlnosti.

Lidsky a společensky Rusko vyhnat z Ukrajiny nepůjde, jejich režim je, alespoň nyní, neporazitelný.

Vojensky? Rusko za této války přebudovalo velkou část průmyslu na ryze vojenský, stejně jako ve 2. světové válce proti Hitlerovi, a má stále rezervy.

Hospodářsky? Rusko má obrovský nerostný potenciál a obchod s Čínou a Indií roste každý den. Více než 2 roky sankcí nic nezměnily.

Zbývá útok NATO, ten ale skončí použitím jaderných zbraní a velmi pravděpodobně apokalypsou naší civilizace.

Rozhodně nechci obhajovat ruskou agresi proti Ukrajině. Válka Ukrajinců je spravedlivá. Putinův režim porušil všechna práva. Ale silou se to nenapraví.

Můj názor je, že jediné řešení je příměří bez podmínek a diplomacie. Putinův režim se ukončením války oslabí, Rusové jako vítězství uznají jen to, proč nyní obětují své životy a to je připojení Ukrajiny k Rusku a možnost expanze do východní Evropy, vznik nového „Sovětského svazu“. Cokoli jiného bude Putinova prohra. To povede k rozpadu současného režimu. Snad bude i pár let, aby naše civilizace neskončila, byla lepší, morálnější a spravedlivá.

Anketa

Souhlasíte s použitím jaderných zbraní proti Rusku?
ANO, spravedlnost za každou cenu.
12,6 %
NE, vždy lze nalézt mírové řešení.
81,9 %
Já to neovlivním.
3,1 %
Mám jiné řešení a napíšu v diskusi.
2,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 127 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz