Hlavní obsah
Lidé a společnost

Richard Ramirez: Noční stalker terorizoval Kalifornii. Děsivý vrah a satanista se ve vězení oženil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Děs a hrůza, kterou rozpoutal navenek nenápadný a ošklivý mladík, vešla do dějin nejen Kalifornie, ale celého světa. Noční stalker, jak zněla jeho přezdívka, převezl i policii. Když byl konečně dopaden, stal se miláčkem žen. Monstrum jménem Ramirez.

Článek

Varování: text obsahuje popis brutálního násilí!

Vhled do mentality a soukromého života sériových vrahů bývá poměrně morbidně fascinující. Můžeme v popisu osudu těchto jednotlivců nalézt velkou inteligenci (Kemper), ohromující šarm a vybrané chování (Bundy), metodičnost (Nielsen), nebo až vypočítavou a pragmatickou lítost (Dahmer). Naproti tomu existují zrůdy, které nemají nic z výše uvedeného (Gein nebo manželé Westovi). Jednoduše vraždí.

Nocí se sune stvoření oděné do černého. Číhá, naslouchá, stopuje. Trpělivě vyčkává ve stínech na svou kořist. A pak udeří. Kdo je to? Night Stalker

Richard Ramirez byl na onom pomyslném žebříčku úplně nejníže. Byl jednoznačně odporný. Děsil svým neuvěřitelně ohyzdným vzhledem, až se z něj stalo takové americké folklorní strašidlo. Neuměl vůbec nic, nebyl chytrý, nebyl inteligentní, byl zanedbaný, strašně (a to opravdu strašně) zapáchal - zvláště z úst. Udělal při svém vražedném běsnění tolik chyb, že je až na pováženou, že ho policisté nechytili daleko dříve. Nakonec ho poznaly mexické důchodkyně a policistům ho předal dav lidí, který Nočního slídiče zadržel do jejich příjezdu. Neuvěřitelné.

Od dubna 1984 až do spalujícího léta roku 1985, které bylo v Kalifornii teplotně rekordní, Ramirez podnikal své „nájezdy“ na nic netušící oběti. Byl uznán vinným ze 13 vražd, 5 pokusů o vraždu, 11 znásilnění a 14 vloupání. Ale bylo toho všeho pravděpodobně mnohem, ale mnohem více. Kdo byl neblaze proslulý Night Stalker, který měl tak početnou základnu fanynek, že nad tím nevěřícně kroutili hlavou i poměrně ostřílení dozorci? Který se dokonce v cele smrti oženil? Byl zlý od narození, nebo v něm jeho choutky něco (nebo někdo) nastartovalo?

Richard Ramirez, páchnoucí vražedná noční můra spících obyvatel. A policistů.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

El Paso

Můj milý bratranec Mike

Ricardo (Richard) Leyva Muñoz Ramírez (Ramirez) se narodil 29. února 1960 v El Pasu v Texasu. Rodiče tvrdě pracovali a otec trpěl záchvaty vzteku, které si vybíjel na manželce a synovi. Jenže ten nebyl žádné neviňátko, ba naopak. Navenek klidné dítě v sobě skrývalo poměrně drsné zlo. Richard trpěl epilepsií, což mu znemožnilo hrát za školní fotbalový tým, všichni se mu smáli kvůli jeho velice atypickému vzhledu. Podle některých zdrojů byl dokonce sexuálně zneužíván svým učitelem. Vzteklý a zlý kluk navíc nesnášel to, že se narodil v datum přestupného roku. Chudí rodiče totiž tohle velice přivítali a syn slavil narozeniny skutečně pouze jednou za čtyři roky.

Posměch spolužáků byl na denním pořádku, otec ho bil čím dál více. Ramirez proto dny i noci trávil na hřbitově, kde přespával na hrobech. V deseti letech se vyzáblý a děsivý podivín stal skutečným postrachem. Začal kouřit trávu a pít, na to potřeboval peníze, tak vykrádal školní kabinety nebo okrádal slabší spolužáky. Postupem doby před ním všichni s hrůzou prchali. Až na jednoho - Ramirez potkal svého bratrance a s ním přišlo opravdové zlo.

Foto: Mario Solero/Creative Commons CC0 1,0 universal public domain dedication

Jako školáček ještě nikoho neděsil

Miguel (Mike) Ramirez se vrátil z vietnamské války. Krutý psychopat, kterému se celá rodina vyhýbala, přišel z bojů v ještě horším psychickém stavu. Ve svém bratranci našel vzorného žáka a posluchače. Ukazoval mu fotky, svoje trofeje, kde pózoval třeba s uťatou hlavou mladé ženy, nebo úplně rozřezaným a znásilněným dítětem. Richard Ramirez poslouchal vyprávění jako krásnou pohádku, velice se mu líbilo, jak Mike popisuje hrůzostrašné zážitky z bojů, ukázal mu dokonce skalp vietnamské dívky. Richardovi bylo dvanáct let, když tohle vše do sebe nasával jako houba.

Není lepší pocit, než někoho zabít. Udělá to z tebe Boha! Kam se hrabou všechny pornočasopisy na pěkné podříznutí hrdla. Zkus to a uvidíš, tu vzpomínku už nikdy nevymažeš. Je to nádhera!
Mike Ramier

Richard Ramirez se ocitl na osudové křižovatce. Společně s Miguelem začal brát drogy a účastnit se satanistických rituálů. Mike ho bral do pouště, kde lovili zvířata. Na nich mu sadista a psychopat Mike ukazoval, jak nejlépe a nejbolestivěji zabít člověka. Výhybka osudu se mohla ještě převrátit ve prospěch Richarda, ale to by nesměl přijít 4. květen 1973. Mikeova utrápená manželka Jessie přišla prosit manžela, aby si našel práci. Mike řekl Richardovi, aby se dobře díval, vytáhl revolver a střelil manželku do obličeje. Po vraždě se smál, úplně se zbláznil a odvezli ho do ústavu.

Foto: ChowFanGirl12/Creative Commons Attribution - share alike 3,0

Richard Ramirez

Highway to Hell…

Richard Ramirez se hihňal také, přivolaní policisté ho odevzdali rodičům, kteří ho poslali k sestře. Ruth byla vdaná a její muž byl šílenec. Další kolečko v soukolí osudu Richarda Ramireze zapadlo do totální destrukce celé jeho osobnosti. Šmírák, který brával výrostka na své voyeuristické výpravy, byl také sadista. Sledovali spolu souložící páry a barvitě si navzájem popisovali, co by komu udělali. V té době začal Ramirez brát LSD a ládovat se sladkostmi. Během pár týdnů mu doslova a do písmene vyhnily zuby. Pach, který se z jeho úst linul, byl nepopsatelný. Vyhublý, bledý, pleť posetou obrovskými boláky, příšerný a páchnoucí škleb.

Ještě ke všemu se z ústavu vrátil Mike - jednoduše to „uhrál“ na nepříčetnost vlivem traumatu z války. Richard Ramirez se stal posedlým svým bratrancem, opět spolu fetovali a propadl také metalu, skupinu AC/DC označoval jako „moji bratři ve jménu Satana“.

Foto: Los Angeles Police Department/Creative Commons Attribution - share alike 4,0

Policejní fotografie ze zatčení za drobné krádeže. Po zatčení za vraždy mu byla profesionálně udělána nová zubní náhrada

Je opravdu kupodivu, že ho někdo vůbec zaměstnal - nakonec se nad ním slitoval majitel místního motelu a nechal Ramireze pracovat na nočních šichtách jako uklízeče, „aby ho ve dne nikdo neviděl“. Přesto děsil hosty. A pak překročil onu červenou čáru. Pokusil se znásilnit ubytovanou ženu. Letěl z hotelu, z domova, ze školy, ukradl auto a z Texasu odjel do Kalifornie. A tam to vše začalo.

Ramirez byl dvakrát zatčen za vykrádání automobilů a drobné pouliční krádeže. Policisté při spatření smradlavého strašidelného čahouna vždy raději sepsali protokol a okamžitě ho vyhodili zpět na ulici. Zápach z jeho úst byl prý tak strašný, že i když seděl v místnosti za zavřenými dveřmi, bylo to cítit po celé velké budově. Nikdo s ním nic nechtěl mít. Tak se Ramirez rozhodl, že když ho tedy nikdo vidět NECHCE, on viděn NEBUDE. Zrodil se Night Stalker. A jeho vražedné běsnění se rozjelo na plné obrátky.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Jeden z prvních identiktů. Není si podobný

Páchnoucí přízrak se plíží nocí…

První Ramirezova vražda byla zjištěna až v roce 2009 pomocí DNA. Obětí se stala 10. dubna 1984 devítiletá vietnamská holčička Mei Leung. Ramirez ji znásilnil, zbil a ubodal. A pod vlivem bratrancových suvenýrů a vyprávění její tělo zavěsil vzůru nohama na vodovodní trubku. Přesně jako na Mikeových fotkách. Tehdy zůstal vrah této strašlivé vraždy neznámý. Brutální série se rozjela, následoval vzorec - co týden, to vražda.

Osmdesátiletá seniorka, kterou Ramirez znásilnil a trýznil dlouhé hodiny, byla nalezena s odříznutou hlavou. Tehdy se objevilo poprvé otevřené okno - Ramirez jako had lezl v černém oblečený do všech možných i nemožných škvír, okének, vzduchových průduchů. A dělal strašné chyby.

Zde nechal otisk palce na parapetu. Pak si vyhlédl v noci mladou Marii Hernandez. Číhal na ni v garáži s pistolí. Maria měla obrovské štěstí - dala si ruce před obličej a kulka se odrazila od klíče od vozu, který svírala v prstech. Neuvěřitelné. Maria se v šoku sesunula k zemi, Ramirez ji překročil a zastřelil její spolubydlící. A další chyba - nechal na místě kšiltovku, navíc Maria ho popsala jako „strašidelného smradlavého Hispánce“. Ještě ten samý večer střelil do obličeje další ženu, za týden se zase vsoukal do ložnice spících manželů. Muže zastřelil, ženu brutálně trýznil. Pak jí vydloubl oči a dal je do šperkovnice.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Ramirez u soudu

A jako vždy udělal chybu - nechal v hlíně pod oknem otisky svých bot. Další hrůzu provedl Ramirez za týden - opět manželský pár. Muže střelil, přetáhl svázanou ženu na tělo chroptícího manžela a na něm ji znásilnil. Zvěrstvo jako z hororu žena přežila a dovedla Ramireze popsat. V tu dobu už Kalifornii zachvátil děs. Organizovala se domobrana, zbraně byly vykoupeny z obchodů, popis a policejní obrázek od svědků visel na každém rohu. Ramirez dostal onu přezdívku Night Stalker. A nedal si pokoj. Vraždění mu zachutnalo.

V květnu 1985 se v noci oknem vplížil do domu dvou invalidních stařenek. Mabel a Florence byly proti šílenému vrahovi naprosto bezmocné. Jednu ubil kladivem, druhou dlouho znásilňoval, pak všude rtěnkou a krví namaloval pentagramy a satanistické symboly. Florence přežila. A opět ho popsala. Lidé se začali bouřit proti policii. Vše bylo tak jasné, měli všechno a přesto ho nemohli dostat.

Následovalo znásilnění mladé matky, které sledoval její malý syn. „Musíte mít strašně nešťastný život,“ řekla Ramirezovi ztýraná Carol. Na to se prý jen ďábelsky pousmál. A nechal dvojici žít. V červenci ubil starou ženu lampou v její ložnici.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Zde už byl poněkud k poznání…

478 stehů a začátek konce

Četnost přepadení i jejich brutalita se zvyšovaly. Noční lovec útočil každý týden a na místech činu prováděl bizarní satanistické rituály. Některé oběti jeho nájezd přežily. Například znásilnil a téměř utloukl šestnáctiletou Whitney. V bytě nenašel žádný nůž, proto ji chtěl uškrtit kabelem od lampy. Když z něj však začaly sršet elektrické jiskry, uvěřil, že to je znamení Ježíše Krista, a dívku nechal být. Její život pak dlouho visel na vlásku a lékaři jí zranění sešívali pomocí 478 stehů.

Další ubitá žena a další zanechaná stopa - opět otisk boty. Bylo to k nevíře. Manželský pár v Glendale zabil Ramirez mačetou, přejel do dalšího domu, kde zabil manžela, manželku znásilnil a ještě ji donutil se dívat, jak znásilňuje jejího malého syna. Bylo to naprosto neúnosné, vypukly hotové občanské nepokoje, přesto Ramirez řádil dál. Série vloupání a znásilnění byla opět završena vraždou - manželský pár starců se stal obětí běsnícího šílence, muž nepřežil, žena byla zbita tak, že zůstala doživotně invalidní. Ramirez nakonec načmáral rtěnkou na zeď obrácený pentagram a nápis „Jack The Knife“ což je část textu z písně „Ripper“ od skupiny Judas Priest.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

K soudu chodil pomalovaný pentagramy. Nebo měl podmalované oči jako Alice Cooper…

Na místě činu byl opět nalezen otisk vrahovy boty. Tuto informaci bohužel sdělila starostka San Francisca veřejnosti, což Ramirezovi dovolilo zbavit se svých bot. A pokračoval. Další manželský pár, další dvě vraždy. Bestialita se stupňovala. Ale také se začala stahovat smyčka. Už bylo načase.

Začali se totiž ozývat lidé, kteří onoho smradlavého mizeru viděli. Klenotníci, kterým se snažil prodat ukradené šperky. Dívka, která se z jeho páchnoucího dechu pozvracela, což ho odradilo od znásilnění. Konečně také někdo spatřil vůz - oranžovou Toyotu. Přibývalo svědků, kteří mohli dát dohromady SPZ.

Následovalo další přepadení, další vražda, ale tehdy Ramirez, opojený svým „úspěchem“ hrdě hlásil obětem, že je „Night Stalker“. Jednu ženu po znásilnění donutil říct, že miluje Satana. Když to řekla, spokojeně odešel. Díky tomu mohla duchapřítomná žena poskytnout velmi přesný popis pachatele i značku jeho auta a část espézetky.

Foto: sssmmmddd/Creative commons Attribution - share alike 3,0

vděčný objekt ilustrátorů

Můžeme ho zabít? Prosím?!

Po tomto znásilnění byl o dva dny později nalezen vůz. Oranžová Toyota stála zaparkovaná na parkovišti a byl v ní objeven otisk, který podle policejní databáze patřil právě mnohokrát trestanému Ramirezovi. FBI okamžitě uspořádala mimořádnou tiskovku, protože obava z narůstající davové psychózy byla zcela na místě. Na ní bylo přečteno jméno Richard Ramirez a ukázána fotka. Byl ztotožněn jako Noční stalker a nazítří fotku otiskly všechny noviny. Navíc se každou hodinu jeho „ksicht“ objevoval v televizi. Přerušovalo se i vysílání.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Ramirez v roce 2009

O tom však Ramirez neměl ani tušení. Před polednem si šel koupit pivo. A tehdy si všiml, že si ho prohlížejí tři mexické seniorky. Když se na ně podíval, ženy se rychle pokřižovaly. Vzápětí jeho zrak padl na stojan s novinami. Okamžitě pochopil a dal se na útěk. Jenže Mexičanky se nedaly a začaly řvát na kolemjdoucí. Nastalo hotové šílenství. „To je on, to je Noční stalker, chyťte ho!“ řvali lidé na sebe. Ramirez se snažil ukrást auto, ale byl napaden dalšími lidmi. Nechal auto autem a běžel. Jenže dav pochopil velice rychle, s kým má tu čest.

Ramirez se snažil zastrašit své pronásledovatele různými škleby, ale byl tak odporný, že je to ještě více rozběsnilo. A už ho měli. Tloukli ho, smýkali jím po ulici, radovali se, řičeli nadšením. Do příjezdu policie, která si ho jen převzala, se lidé vzácně shodli na tom, že ho nezabijí. Ač samozřejmě někdo provolával hesla k lynči. Kdepak. To by mu prošlo moc lehce, smáli se muži. Pěkně zabít hned, to by z něj už nikdo nic nedostal… Měli pravdu. Místo lynče ho zaklekli a čekali na policii, která Ramireze odvezla do vazby.

Heil Satan! A Satanova nevěsta!

Richard Ramirez to chtěl podobně jako jeho bratranec „uhrát“ na hlavu. Prohlásil se nepříčetným z důvodu šílenství. Nikdo nevěděl, jak ho obžalovat, nastaly neskutečné průtahy. Příprava procesu se vlekla dlouhých sedm let! A v mezičase se stal Ramirez miláčkem žen. Je to naprosto k nevíře. Měl tak početný okruh fanynek, že si mohl vybírat. Dostával kvanta dopisů, šílené ženy mu posílaly spodní prádlo, poševní sekret, raději nebudeme zabíhat do podrobností. Fanynky za ním do vězení „lezly“, byly naprosto pomatené. Dokonce aby svého Richarda viděly, byly schopné uplatit stráže. Penězi nebo jinak. Jakkoliv.

A jedna z nich se vymykala naprosto všemu - Doreen Lioy byla tak neúnavná, že mu napsala téměř sto milostných dopisů. Tato v civilu relativně „normální“ novinářka se úplně zbláznila. Každému vykládala, jaký je to okouzlující člověk, samozřejmě naprosto nevinný… Až je to úsměvné, protože i takové zvíře jako Richard Ramirez byl doslova touto ženou uhnán - v roce 1988 ji požádal o ruku.

Foto: Mrokovo/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Takový krásný páreček…

V tomtéž roce byl konečně zahájen soudní proces. Ramirez z něj udělal kabaret, chodil zmalovaný jako Marilyn Manson nebo Alice Cooper, provolával nesmysly, vzýval Satana. Bláznivé fanynky se dokonce domluvily, že propašují do síně zbraň, aby zastřelily soudce. Vše se tudíž muselo zpřísnit, dokonce jedna z porotkyň zemřela. Neměl ji však na svědomí Ramirezův fanklub, ale její přítel, který ji ze žárlivosti zastřelil.

Nerozumíte mi a já to ani nečekám. Nejste toho schopni. Já jsem za dobrem i zlem. Já se pomstím. Lucifer žije v každém z nás. Lháři jste, paraziti a červi! Je to v p*deli! Heil Satan! Heil Satan! A co má být? Sejdeme se v Disneylandu, vy k*rvy!
Ramirez po vynesení rozsudku smrti

Důkazy obžaloby byly zdrcující, výpovědi přeživších, šperky, pistole, svědectví dalších svědků. Ramirez byl uznán vinným z 13 vražd, 5 pokusů o ně, 11 znásilnění a 14 vloupání. Byl odsouzen k trestu smrti v plynové komoře. Fanynky řvaly, brečely, rvaly na sobě oděv. Byl převezen do cely smrti a celé dlouhé dny tloukl na dveře, aby mu zavolali novináře, který s ním sepíše knihu. Doreen ho navštěvovala, rodina se jí zřekla, vyhodili ji z domu.

V roce 1996 se v San Quentinu konala veselka. Bizarní obřad provázely zděšené úsměvy i projevy znechucení. Nevěsta měla zlatý prsten, ženich platinový, neboť Satan zlatem opovrhuje, jak konstatoval Ramirez. Ale pranic mu nevadilo, že je oddal kněz. Který raději vynechal onu formulku - dokud vás smrt nerozdělí…

Foto: Mario Solera/Wikimedia Commons/volná licence

Manželka Doreen ho navštěvovala, dokud se nezjistilo, že zabil malou holčičku

Doreen prohlašovala, že pokud bude Ramirez popraven, tak spáchá sebevraždu, ale nakonec jej sama opustila poté, co testy DNA potvrdily, že Ramirez zavraždil malou Mei Leung. Ramirez si následně mezi svými fanynkami našel novou milenku, spisovatelku Christine Lee. Všechna jeho odvolání byla zamítnuta. A popravy se nedožil. Zemřel na rakovinu slinivky. Bylo mu 53 let. V cele smrti strávil 23 let.

O Nočním stalkerovi bylo natočeno množství dokumentů. Mezi nejlepší patří minisérie Netflixu Night Stalker: Hon na sériového vraha z roku 2016. Zcela přesně rekonstruuje Ramirezovo řádění, jsou tam i výpovědi přeživších a je to skutečně děsivá (ale zajímavá) podívaná.

Můžete si koupit tričko s Ramirezem, můžete si koupit plakáty, hrnky s jeho „ksichtem“. Je to až neuvěřitelné, jak vždy každý sériový vrah takto mohutně ovlivní celou popkulturu. Snad Ramirez skončil v tom svém pekle, o kterém neustále mluvil. Noční stalker nebyl (a nebude) bohužel nikdy zapomenut. I v dnešní době samozřejmě žijí potomci zavražděných, jejich děti i vnoučata. Hrůzyplné řádění Richarda Ramireze si vybralo svou temnou daň na několika generacích.

zpracováno podle:

Night Stalker: Hon na sériového vraha (2016)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz