Hlavní obsah
Lidé a společnost

Slečna Lemonová z Poirota: Pauline Moran hrála v rockové kapele a živí se astrologií. Je jí 77 let

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fandom/CC-BY-SA 4,0 international

Pracovitá, výkonná, nenápadná a inteligentní Felicity Lemonová je pravou rukou slovutného belgického detektiva Hercula Poirota. Pauline Moran je rozevlátá bohémka, rockerka, astroložka a krásná žena, která si na onu šedou myšku hrála velice ráda.

Článek

Agatha Christie ve svých knihách popisuje slečnu Lemonovou jako: „…ženu pořádkem posedlou skoro tak jako samotný Poirot. Na první pohled působila jako hromádka kostí, které jsou náhodně naházené dohromady, až tvoří ženu. Byla skoro jako dokonalý stroj, zcela bez zájmu o lidské záležitosti. Jejím opravdovým smyslem života bylo zdokonalit svůj systém kartotéky tak, aby všechny ostatní systémy upadly v zapomnění…“

Foto: Fandom/CC-BY-SA 4,0 international

Hromada kostí, které tvoří ženu, jak napsala sama Agatha Christie

Se slečnou Lemonovou se můžeme setkat v šesti povídkách a čtyřech románech Agathy Christie. Tvůrci seriálové série a samostatných filmů s belgickým detektivem se však (naštěstí) neřídili proslulou autorkou. Ze slečny Lemonové, oné nepostihnutelné hromady kostí, udělali ženu. Spravedlivou, přísnou, akurátní, ale zároveň něžnou, laskavou a inteligentní. Sekretářka Hercula Poirota se stala ve filmových adaptacích nepostradatelnou společnicí malého Belgičana, stejně jako další postavy ze světa geniálního mužíčka - inspektor Japp, kapitán Hastings nebo slečna Ariadne Oliver (která ovšem z této společnosti leze lidem na nervy nejvíce).

Zásluhu na polidštění Felicity Lemonové má bezesporu její představitelka - britská herečka Pauline Moran. Mluvila do scénářů, dialogy přetvářela tak, aby Felicity byla sympatičtější. Jejím dílem jsou také ony poněkud bláznivé vlasové kreace - kolečka v ofině nebo zubaté lokýnky podél uší. Pauline se rolí slečny Lemonové proslavila po celém světě a diváci se ptali: „Jaká ve skutečnosti Pauline Moran je?“ A to byla velká záhada. Tato herečka si své soukromí hlídá natolik, že její manžel je přeneseně řečeno jako paní Columbová. Nikdo ho nikdy neviděl, jen se ví, že existuje. Jaký je život zvláštní ženy, která nenechá nikoho nahlédnout pod pokličku svého osobního prostoru?

Foto: zergo512/BSD license

Blackpool

Osobnost Pauline Moran (*26. srpna 1947) hodně ovlivnilo místo jejího narození. Přímořské město Blackpool leží na pobřeží Irského moře. Svérázná místní komunita každoročně vítá miliony turistů a v sezóně zde nalezneme skutečný mumraj všech možných jazyků a národností. Rodiče budoucí herečky měli irský původ, takže po nich zdědila temperament a typické irské rysy - bledou pleť, narezlé vlasy, dlouhé ruce a nohy. Malá Pauline vyrůstala přímo na proslavených plážích, kde naproti stánku se suvenýry jejích rodičů sídlilo pouliční divadlo. Už jako dítě snila, že se stane herečkou a přály jí i hvězdy, řečeno trošku nadneseně.

Mimo herectví totiž Pauline propadla horoskopům. Nejdřív je četla v časopisech, což se jí vůbec nelíbilo, protože to (kupodivu) vůbec nevycházelo. Tak si půjčila hromadu knih o astrologii a během pár let se vypracovala natolik, že dělala fundované horoskopy všem svým příbuzným a známým. Pauline Moran vyrostla ve velice krásnou mladou ženu. A nadanou. Učila se hrát na klavír a kytaru, měla ladné pohyby, tančila v několika ochotnických divadlech. Absolvovala National Youth Theatre, což je velice slavná akademie pro mladé herecké talenty.

Foto: Fandom/CC-BY-SA 4,0 international

Krásná Pauline Moran

Přímo se nabízelo, aby pokračovala ve vyšším hereckém vzdělávání, jenže rozevlátou Pauline to táhlo úplně jinam. Zatímco její kolegové z akademie šli vstříc divadelní a filmové kariéře, mladá rebelka se v roce 1965 chopila kytary. Přidala se totiž k čistě dívčí rockové kapele The She Trinity, která byla svého času velice slavná. Pauline hrála na baskytaru a s kapelou objela celý svět. Členky pocházely z Kanady nebo Francie, byly všechny mladé, svobodné a nespoutané. „Sex, drogy a rokenrol? No jistě,“ kývla s úsměvem hlavou Pauline při otázce na své působení v kapele. Jen těžko si lze představit distingovanou slečnu Lemonovou s baskytarou v ruce, jak skáče do kotle vlasatých fandů!

Kapela se nejvíce proslavila svým albem He Fighting The Law / The Union Station Blues, vydaným v roce 1966 u slavného studia Columbia Records, aby se rozpadla v roce 1971. „Nehádaly jsme se, kdepak. My jsme dospěly, chtěly jsme pracovat a chtěly založit rodiny, tak to bylo. Zcela prozaický důvod. Své jsme si užily, to bezesporu!“ vysvětlovala Moran důvod rozpadu kapely. Po kariéře rockové hvězdy se Pauline vrátila do Londýna, kde zkusila navázat na svůj předchozí sen o herectví. A to se jí podařilo maximálně.

Dostala se na vysněnou školu všech britských herců - Royal Academy of Dramatic Art v Londýně. A svůj divadelní debut odbyla pěkně ostře - rovnou si „střihla“ Cordelii v Králi Learovi, kde hned při premiéře zažila onen svatý grál divadelního herectví - potlesk vestoje.

Pauline se dodnes považuje za divadelní herečku. Velice úspěšně hrála celá desetiletí jednu roli za druhou ve slavných britských divadlech. Svůj debut před kamerou si odbyla v roce 1977 (Nicholas Nickleby). Pak hrála Kleopatru Bereniké v minisérii The Cleopatras, objevila se například v romantickém televizním snímku Tři týdny, ve filmu Dobrý voják nebo Byron, hlavní roli měla v thrilleru Žena v černém, kde rozehrála velice znepokojivý part tajemné cizinky. Její velký kamarád Alan Rickman ji obsadil do svého koprodukčního filmu Králova zahradnice.

Foto: Pixabay

Poirot. Hercule Poirot. Ne Francouz, Belgičan!

Mezinárodní věhlas však pro Pauline přišel s úspěchem britského televizního seriálu Agatha Christie: Poirot, který se natáčel v letech 1989-2013 s Davidem Suchetem v hlavní roli. Pauline Moran se v roli Felicity Lemonové objevila ve 32 epizodách. Obsazena byla i do filmů s Herculem Poirotem v podání Davida Sucheta - Případ v ulici Hickory, Smrt lorda Edgwara, Zlo pod sluncem a Velká čtyřka.

Po celosvětovém úspěchu seriálu se Pauline Moran zaškatulkovala do „své“ slečny Lemonové. Ale nežehrala, proč by to dělala. Příběhy slavného detektiva jsou tak nádherné (jak tvrdí mnoho fandů, jediný Poirot je David Suchet), že má obrazně řečeno vystaráno. Založila si butik, kde prodává oděvy, které sama navrhuje a šije. A také si splnila sen. Pauline Moran je od roku 1987 licencovanou a profesionální astroložkou. Na míru ušitý horoskop může udělat i vám - pokud si najdete její stránku a zaplatíte příslušnou částku, samozřejmě. Všestranná Pauline vydala v Británii velice oblíbené astrologické příručky Astrum Reports, které se dočkaly několika dotisků.

Foto: Fandom/CC-BY-SA 4,0 international

Pauline v Muppet Show

Soukromý život této herečky je zahalen tajemstvím. Je až k nevíře, jak dovedla v dnešní době utajit vlastně všechno. Bydlí v Londýně, je vdaná, porodila dvě děti, dceru a syna. A jinak? Nic. Nula. „Specializuji se na vytvoření astrologického profilu dětí. Jsem matkou dvou dětí a poradím vám s výchovou dětí v různých znameních zvěrokruhu. Jde o inovativní a zcela praktickou metodu využití astrologie k pomoci rodičům řídit vývoj jejich dítěte. Způsob, který používám, je starý jako sám čas. Ale zasazuji jej do rámce moderního psychologického myšlení, jazykem, který je přístupný a přímý.“ dočteme se na webových stránkách Pauline Moran. Jak se jmenují děti nebo manžel, o tom nikdo neví. Pauline totiž není pro bulvár žádným soustem, žije klidně, tiše a bez skandálů.

Občas se mihne v televizi, moderuje a konferuje workshopy o astrologii a pravidelně se zúčastňuje setkání fanoušků Hercula Poirota. Pauline Moran v plné síle oslavila již 77. narozeniny a stárne s velkou grácií, kterou jí mohou některé o dost mladší kolegyně jen závidět.

(Ve svých článcích nepřechyluji anglická příjmení, ale zde udělám výjimku, protože je oslovení slečny Lemonové všeobecně vžité, pozn. aut.)

Foto: Fandom/CC-BY-SA 4,0 international

Felicity Lemonová

zpracováno podle:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz