Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Školní rok začal, už máte kroužky? A jsou vůbec potřeba?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Jedním ze sportovních kroužků může být i plavání.

Dřívě záležitost dětí školou povinných, dnes už existují kroužky od kojenců po seniory. Věnovat se budu těm pro děti. Děti už třetí týden chodí do školy a kroužky se právě rozjíždí. Máte už ten svůj?

Článek

Kroužky pro školní děti.

Mít ve školním věku kroužek, to se někdy může zdát jako povinnost. Koužky jsou opravdu rozmanité, ať už se jedná o kroužky umělecké, jako je keramika, malování, zpěv či hra na hudební nástroje, dramatický kroužek; zájmové kroužky, např. zaměřené na přírodu a chovatelství, práci s počítačem a moderními technologiemi, či kroužky vzdělávací a zejména jazykové.

Velkou skupinou jsou kroužky sportovní. Zde je třeba zvážit, co od kroužku očekáváte. Chcete mít doma vrcholového sportovce? Má pro to vaše dítě předpoklady? Zde zvažte, že profesionální sportovní dráhy může dosáhnout jen omezené množsví dětí a je pro to potřeba položit i nějaké oběti (časové, finanční, dodržovat dispicplínu). Může se také stát, že při vrcholovém sportu si dítě přivodí zranění. Není vaším cílem tedy spíš všestranný fyzický rozvoj? Vést dítě k pohybu? Mnohem pravděpodobnější, než že z vašeho dítete vyroste slavný fotbalista, totiž je, že bude třeba IT technik, úředník či manažerka. Ano, samá sedavá zaměstnání. Proto je dobré si již v dětství osvojit dobré pohybové návyky a zvyk ve volném čase se věnovat pohybové aktivitě. Proto zvažte aktivitu, která podporuje správný pohyb jako je např. všeobecný gymnastický kroužek, lezení, bojové umění.

Do skupiny sportovních kroužků lze překvapivě zařadit i skautské a turistické oddíly (ačkoli mají mnohem hlubší přesah). Nejedná se sice přímo o sport, ale děti se v rámci nich také hodně hýbou. Na členství ve skautském oddíle dokonce přispívají podobně jako na sportovní kroužky některé pojišťovny (konkrétně ZPMV ČR má skaut v seznamu podporovaných sportů). Nutno však podotknout, že o skautské oddíly je čím dál větší zájem, a proto ej možné, že v září už místo v žádném z nich neseženete.

Foto: Petra Svobodová

Detail z tábora skautského střediska Běla pod Bezdězem, které navštěvují děti od 6 let až do dospělosti.

Pokud nevíte, jaká je nabídka ve vašem městě, zkuste se podívat v základní škole na nástěnku, zeptat v Domě dětí a mládeže či v Sokole. Zeptejte se kamarádů svých dětí či jejich rodičů, s čím jsou spokojení. Aktuální nabídky najdete na sociálních sítích. Pokud hledáte konkrétní kroužek, podívejte se na internet, např. na stránkách www.skaut.cz najdete vyhledávání oddílu dle místa, často vám výsledky vyhledávání nabídnou aktivity ve vašem okolí, o nichž jste ani netušili.

Koužky mají dva aspekty, jedním je rozvoj dítěte, další je, že smysluplná naplň volného času může dítě ochránit před tzv. společensky patologickými jevy. Dítě, které má oblíbenou aktivitu, na kterou pravidelně dochází a může si tam najít kamarády, nebude tolik inklinovat ke trávení svého času s partou někde na ulici či v obchodních centrech, kde dochází rovněž k trestné činnosti a užívání návykových látek. Kroužek také může být řešením času, kdy dítěti již skončila škola, ale rodič je ještě v práci.

Za mě tedy pro dítě v školním věku kroužek určitě ano. Otázkou však je, kolik kroužků zvolit (respetive kolik svého volného času na nich bude celkem trávit). Jsou děti, co mají kroužek jedno na hodinu týdně. Jiné děti mají i několik kroužků denně. To je samozřejmě velmi individuální, souvisí to s nabídkou, možnsotí rodiče trávit s dítětem volný čas, finační sitaucí rodiny (zde ale podotýkám, že lze sehnat koužky i bezplatně, např. před OSPOD nebo v rámic nízkoprahových klubů pro děti a mládež). Jiné to bude samozřejmě pro dítě, co míří na dráhu vrcholového sportovce či je velmi talentované např. hudebně. Také je rozdílné, kolik času které dítě tráví ve škole a domácí přípravou na ni. Je potřeba ale přiznat, že děti potřebují mít i neorganizovaný volný čas. Potřebují se naučit zacházet se situací, kdy se zrovna nudí, protože v dospělosti jim nikdo nebude na každou minutu jejich života vymýšlet program. Potřebují mít také čas na kontakt se svými kamarády (ať už setkání, nebo chtějí chvíli věnovat udržování vazeb přes sociální média). Jestli si nejste jisti, zda má vaše dítě kroužků hodně nebo málo, zkuste se ho zeptat na názor. A zkuste se také podívat na jeho denní rozvrh. Mít chvíli volna rozhodně není špatně.

Foto: Seznam.cz

Ilustrační foto - na kroužek může dítě chodit i k dobrovolným hasičům.

Předškolní děti

U předškolních dětí je nabídka podobná. Velký rozdíl je v tom, že dítě ještě nemá tak vyhraněný názor a pokud rodič rozhodne, nejspíše poslechne. Je dobré, aby se dítě seznámilo se širším spektrem aktivit a ve starším věku si mohlo vybrat to, co se mu libí nebo pro co má talent. Kroužky nabízejí i některé školky, např. angličtinu, keramiku, logopedický kroužek, zkuste se v té vaší zeptat.

Kojenci a batolata

Pokud jde o ty úplně nejmenší děti, i zde je nabídka, hlavně ve velkých městech, poměrně pestrá. Od kroužků určených věkem dítěte, kde se obvykle říkají říkanky, zpívá či dělají ty nejjednodušší cviky, až po kroužky zaměřené, např. hudební a sportovní. Kroužky pro batolátka, kde říkáte různé básničky, jsou spíš náplní volného času a inspirací pro rodiče, co se všechno dá s dítětem dělat. Sportovní kroužky mohou dítě vhodně a bezpečně zabavit, ale i rozvíjet pohybové dovednosti. Záleží, jak je kroužek vedený. Mnozí lektoři mají však povědomí o správném pohybovém vývoji, a tak když např. chtějí po vašem čerstvě chodícím dítěti, aby udrželo míček na plastovém talíři, má to hlubší význam. Kroužkem oblíbeným, ale také jedním z těch dražších, je kojenecké plavání, kdy může rodič s dítětem chodit do bazénu zhruba od půl roku. Nejprve se dítě a rodič společně učí spíš nebát vstoupit do vody, postupně se dělají různé cviky, které mají připravit na pozdější samostatné plavání. Otázkou je, zda je potřeba, aby se dítě učilo plavat už takto brzy. Některé názory však tvrdí, že se při plavání posilují svaly, což pomáhá správnému pohybovému vývoji, nápomocné mohou být i jendotlivé cviky, např. dítě, které umí foukat do vody, se může naučil dříve smrkat.

Pokud nevíte, kde kroužek najít, zkuste si vyhledat ve vašem okolí různá mateřská a rodinná centra, podívat se na nástěnky, plakátky u hřišť, nebo se zeptat maminek ve vašem okolí, ať už v reálu, nebo na sociálních sítích, kde existují různé místně zaměřené „maminkovské“ skupiny.

V tomto věku jsou kroužky často pro dítě jedním z prvních kontaktů s větší skupinkou vrstevníků a také s organizovanou aktivitou. To, k čemu jste doma vaše batole přemlouvali zcela bez úspěchu, na kroužku často udělá, protože vidí příklad ostatních. Pro rodiče na mateřské/rodičovské jsou kroužky také možnost potkat jiné rodiče a porovnat svoje děti s jinými. Není výjimkou, že s jiným rodičem a dítětem z kroužku ve vašem okolí navážete dlouhodobé přátelské vazby. Kdo se však ve věku do tří let žádný kroužek navštěvovat nerozhodne, určitě nic nepropásne (a taky ušetří). V tomto věku jsou kroužky spíš náplní volného času, není však chybou, když volný čas tráví dítě v rámci rodiny a volnou zábavou např. na hřištích.

A co vy, máte již jasno, zda a případně kam vaše dítě bude letos chodit na kroužek? Pokud stále váháte, je čas se rozhodnout, poslední místa v kurzech se kvapem plní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám