Hlavní obsah
Finance

Chyba rodičů aneb proč by naše děti měly mít už ve třiceti letech svůj první milion

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Děti a peníze

Chce vaše dítě telefon za 50 tisíc nebo mikinu za 20? Nemáte na to, nebo se vám taková investice zdá přehnaná? Dětem se to bohužel těžko vysvětluje. Mnoho z nich totiž nerozezná rozdíl mezi cenou a hodnotou.

Článek

Doba, kdy se platilo fyzickými penězi, je pomalu na ústupu. Platí se kartou, mobilem, hodinkami. Stačí krátké „píp“ a je zaplaceno. Jenomže zatímco našim rodičům mizely bankovky z peněženky, nám mizí peníze z účtu a informuje nás o tom jenom pípnutí mobilu. Kdo by se ale díval, že. Přitom už od mala by rodiče měli vést své děti k finanční odpovědnosti, chcete-li gramotnosti.

Kapesné je základ

Dáváte například svým dětem kapesné? Na rozdíl od našich mladých let, kdy kapesné bylo jenom „na bonbóny“, je dnes kapesné nástrojem, který by měl sloužit k finančnímu vzdělávání dětí. Ale pozor! Jak řekla v podcastu 30 Minut Lajfu finanční mentorka Veronika Kalátová, nikdy byste neměli vázat kapesné na školní výsledky nebo provádění domácích prací.

Jak vysoké kapesné dávat?

Stejně tak neexistuje univerzální návod na to, jak vysoké by kapesné mělo být. Záleží na tom, co si rodina může dovolit, jaké má zvyklosti, co si z kapesného bude dítě platit, a také to, kolik si z něj bude šetřit. Ano, kapesné by mělo zároveň nástrojem, na kterém se budou děti učit šetřit. Třeba na vytouženou hračku.

Rozdíl mezi hodnotou a cenou

V podcastu zaznělo i mnoho dalších zajímavých informací. Třeba to, jak dětem vysvětlit, že jim pod stromeček nekoupíme drahý mobil nebo mikinu z Pařížské ulice. Bez ohledu na to, že jsou sociální sítě plná videí, jak si teenageři nakupují oblečení za desetitisíce. Tady je právě na rodičích, aby uměli dětem vysvětlit rozdíl mezi cenou a hodnotou. Bude dítě s mikinou za 30 tisíc v něčem lepší?

Milión místo splátek

Zajímavým sdělením, a pro některé rodiče možná dokonce šokujícím, pak bude možná názor finanční mentorky, že ve třiceti by děti měly mít už svůj první milión, a ne se teprve učit zacházet s penězi. Nedej bože, aby v té době splácely nějakou půjčku za mobil nebo dovolenou.

Rodiče jako vzor

Důležité je si uvědomit, že to, jak budou naše děti zacházet s penězi, bude hodně odvislé od toho, jak s nimi zacházíme sami. Proto bychom s nimi měli mluvit i o rodinné finanční situaci. A to i v tom případě, kdy není zrovna ideální. Každý nemůže být milionář, ale každý může se svými financemi hospodařit tak, aby mohl žít důstojný život. V mládí i ve stáří.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz