Hlavní obsah
Lidé a společnost

Člověka ležícího v bezvědomí jsme pomohli zachránit i díky číslu na pouliční lampě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pisalek 00

Lampa v Praze

Pražské lampy pouličního osvětlení mají na sloupech přidělaný kovový štítek s číslem. A právě takový štítek nám pomohl při záchraně člověka ležícího v bezvědomí na ulici v centru Prahy.

Článek

Čísla na sloupech pouličních lamp jsou v Praze už více než dvacet let. Musíme se ale přiznat, že ačkoliv jsme je tak nějak podvědomě vnímali, vlastně nikdy jsme nevěděli, k čemu přesně jsou. Shodli jsme se na tom s kolegy hned poté, co jsme v blízkosti Karlova náměstí pomohli se záchranou člověka ležícího v bezvědomí na chodníku.

Jméno ulice nepotřebujete

Vraceli jsme se kolem jedenácté hodiny večerní z akce, na kterou jsme byli pozváni, k autu zaparkovanému v jedné ulici u Karlova náměstí. Úmyslně píši „jedné“. Po paměti jsem totiž nevěděl, jak se ulice jmenuje. Kousek od auta jsme na chodníku viděli ležet člověka, který se vůbec nehýbal. Bylo zřejmé, že je v bezvědomí, a tak jsme ihned volali záchranku. Jenže ouha. Jak se jmenuje ulice, ve které parkujeme?

Každá lampa má své číslo

Ani jeden z nás si v tu chvíli nemohl vzpomenout. Kolega proto běžel na roh ulice, aby se podíval na ceduli na domě. Jenže v tu chvíli jsme se dovolali na tísňovou linku, kde se nás operátorka zeptala, zda je na ulici lampa. „Ano, je,“ odpověděl jsem. „Na sloupu lampy je číslo, řekněte mi ho,“ odvětila operátorka. Nadiktoval jsem jí číslo a ona hned věděla, kde jsme. Geniální. Ještě mě navigovala, co s mužem dělat a nedělat, ale asi do pěti minut přijela sanitka a o pána se pak už postarali záchranáři.

Nejen sloupy

Jak jsme následně na internetu zjistili, pražská záchranka má ve své databází nejen sloupy pouličního osvětlení, ale také například noční kluby, supermarkety, fastfoody nebo třeba historické památky a zastávky MHD. Stačí tedy do telefonu říci, že se nacházíte u toho a toho supermarketu na Praze 10 a dispečerovi se ihned zobrazí všechny dané supermarkety v dané městské části.

Hlavně nepanikařit

V případě, že budete potřebovat například záchranku, nebo třeba policii, a nebudete vědět, kde přesně se nacházíte, nepanikařte. Stačí se podívat na nejbližší sloup veřejného osvětlení a nadiktovat číslo. A kdyby snad na daném místě žádná lampa nestála, ani tak není zle. Podívejte se, jaký orientační bod by se ve vašem okolí dal pro identifikaci místa využít. Může to být obchod, knihovna, kostel, kino, kavárna, název firmy nebo třeba zastávka MHD. Hlavně zachovat klid, operátoři na tísňové lince vás navedou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz