Hlavní obsah
Názory a úvahy

Káže vodu, pije víno? Za mejdan v den střelby na FF UK by měl ministr Jurečka odstoupit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pisalek 00

Víno

Byl to jeden z nejtragičtějších dnů novodobé české historie. Přesto se na Ministerstvu práce a sociálních věcí konal v ten den vánoční večírek. Odstoupí ministr Jurečka? Zatím to tak nevypadá.

Článek

Jen stěží si lze představit situaci, kdy by ministr a zároveň člen vlády, neměl až do 19 hodin relevantní informace o tragickém útoku na FF UK, které by ho přiměly ukončit vánoční večírek, který dle jeho vyjádření pro deník Blesk začal v 15 hodin. Jenže právě tím, že neměl informace, se ministr Jurečka obhajuje. Navíc, podle jeho prohlášení pro Blesk, prý každý dělá chyby. Jestli to tedy byla chyba, nebylo by vhodné z funkce ministra odstoupit?

Bohužel, u politiků v Česku je velice oblíbena strategie „Kázat vodu a pít víno.“ Tedy moralizovat o tom, proč a kvůli čemu by měl odstoupit ten druhý, ale když dotyčný sám pochybí, jako důvod k odstoupení to nevidí. Přitom většina Čechů by podle průzkumu CVVM Sociologického ústavu AV ČR pro odstoupení v takovém případě byla. Výsledek průzkumu říká doslova toto: „Pokud se politik dopustí nevhodného chování, vulgarismů apod., pak by měl odstoupit podle 64 % českých občanů. Téměř třetina (30 %) však sdílí opačný názor a s rezignací politika z tohoto důvodu nesouhlasí.“

Lze pořádání vánočního večírku považovat za nevhodné chování? Podle mě ano. Rušily se hokejové zápasy, žertovná vystoupení na vánočních trzích, měl se zrušit i večírek na ministerstvu. Jestliže takový večírek pokračoval i ve večerních hodinách, považuji to skutečně za krajně nevhodné.

Navíc, obhajoba pana ministra, že i ostatní chybovali (zmínil například média, která informovala o identitě střelce), je skutečně chabá a nedůstojná. Chlapa dělají činy a ne fňukání, že „ostatní taky“. Chlapské gesto by tak byla upřímná omluva a odstoupení z funkce. Ano, chápu, být ministrem je asi vrcholem politické kariéry pana Jurečky. Ale za každou hloupost a chybu by se mělo platit.

V zahraničí se odstupuje z funkcí za mnohem banálnější „prohřešky“. Jako příklad lze uvést třeba nečekané odstoupení německého prezidenta Horsta Köhlera, který odstoupil kvůli reakcím na jeho výroky o nasazení německých vojáků v zahraničí. Zmínit lze i odstoupení britského premiéra Johnsona, který čelil výzvám k odstoupení od prvních zpráv o pořádání večírku v době koronavirových uzávěr.

Možná tedy bude potřeba počkat až na volby, zda se naplní vlastní slova pana Jurečky, který kdysi prohlásil: „Nechci další roky prožvanit, volič není hloupý.“

Anketa

Měl by podle vás ministr Jurečka kvůli vánočnímu večírku odstoupit?
Ano, jestli má charakter, tak rozhodně
97,6 %
Nevím, možná skutečně nevěděl, co se stalo
0,7 %
Není důvod, večírky se ten den pořádaly v různých firmách po celé republice
1,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4939 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz