Hlavní obsah
Názory a úvahy

Koupil si za dotace fotovoltaiku i traktory. Přesto jde stávkovat. Dostal prý málo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Kdokoliv dnes může protestovat proti čemukoliv. To je výsada demokracie. Ale blokovat Prahu dotovaným traktorem, křičet, že dotace jsou nízké a neumožnit dostat se tisícovkám lidí včas do práce, to nemá s demokracií nic moc společného.

Článek

Tenhle text rozhodně nemá vyznít jako závistivý článek. Naopak. Smekám před zemědělci. Jejich práci bych dělat nechtěl. Neznají volno, vstávají ve čtyři hodiny ráno a do postele chodí pozdě večer. Je to těžká dřina, ale vybrali si ji sami. Byla to jejich volba a předpokládám, že moc dobře věděli, proč si tenhle způsob obživy zvolili. Mám k zemědělcům respekt, který však v těchto dnech bere za své. Proč? Kvůli plánované pondělní protestní akci v Praze.

Čerpá dotace, ale jde kvůli nim stávkovat

Na víkendy jezdím na chlupu do vesnice, kde mám za souseda právě soukromého zemědělce. Patří mu pole kolem vesnice, další si pronajímá někde v okolí. Koupil si fotovoltaiku na dům, traktor a další zemědělské stroje za dotace od Evropské unie. Přesto prý v pondělí vyrazí do Prahy blokovat dopravu jako protest proti dotační politice Evropské unie. Že to zní jako nesmysl? Ano, jako nesmysl to zní, přesto se můj soused rozhodl, že do Prahy skutečně jede. Prý by měli zemědělci dostávat víc.

Mám se dobře, ale chci se mít lépe

Jeden by řekl, že to je v pořádku. Že přeci nemůže živořit a žít na hranici bídy. Jenže ono to je trochu jinak. Podle mě má nejhezčí dům ve vesnici. Na střeše fotovoltaika, podle jeho slov zčásti zaplacená z dotačních programů pro zemědělce. Ve stodole rok starý zelený traktor, který jako by přiletěl z hvězdných válek. Když ho přivezl, chlubil se tím, jak traktor podle navigace na milimetr přesně obdělá jeho pole. Kde na něj vzal? Dotační program pro zemědělce. Na zahradě bazén, na dvoře rodinné auto, karavan a menší auto pro manželku.

Nepočítej peníze druhých

Kdysi u zahradní grilovačky tvrdil, jak jsou dotace štědré. Nyní jde ale blokovat Prahu, protože prý v jiných zemích jsou štědřejší. Ach jo, ta česká závist. Možná mají v cizině štědřejší dotace, ale také tam mají třeba vyšší náklady, dražší naftu, vyšší mzdy, nevím, nejsem odborník na zemědělství. Ale už můj děda říkal: „Nepočítej peníze druhých.“ Je to úplně v pořádku, že se má dobře. Když já vstávám, on už sedí v traktoru a obdělává pole. Pracuje v sobotu i v neděli. Klobouk dolů. Jen ale nechápu, proč jede blokovat Prahu, abych se já nemohl dostat do práce.

Konkurence je v každém oboru

Moji práci nedotuje nikdo a ani ve snu by mě nenapadlo jít kvůli tomu blokovat dopravu v Praze. Také mám levnou konkurenci z Číny. Zajímá to ale někoho? Nezajímá. Musím se s tím poprat sám. Nerozumím proto tomu, o co sousedovi jde. Jeho obor se nachází v konkurenčním prostředí, stejně tak jako většina ostatních. To, že existuje nějaká dotační politika, která v některých případech maže v jeho oboru férovost konkurenčního boje, je možná pravda, ale za to žádný učitel, prodavač, zedník ani doktor v Praze skutečně nemůže.

Demokracie není anarchie

Chápu, že v rámci demokratických principů mohou zemědělci protestovat. Kdokoliv dnes může protestovat proti čemukoliv a je to tak dobře. Ale v rámci naprosto stejných demokratických principů mají ostatní právo jít do práce pracovat. Živit svoje rodiny, vydělávat na hypotéku. Svoboda jednoho totiž končí tam, kde začíná svoboda druhého.

Pár minut slávy za celodenní šikanu nevinných

To je ale protestujícím zemědělcům zjevně jedno. Hlavně že jejich představitelé získají pár „minut slávy“ v televizi. Že svým protestem ublíží nejvíce lidem, kteří nemají s dotační politikou vůbec nic společného, je nezajímá. Zakřičí si v ulicích Prahy, vytáhnou transparenty a odpoledne se ve svých dotovaných traktorech vrátí do svých domů s dotovanou fotovoltaikou na střeše, aby se večer podívali v televizi na zprávy, jak to těm „Pražákům“ ukázali.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz