Článek
Vyrazili jsme o víkendu na pražskou Náplavku, kde se o víkendech konají známé trhy. Nikdy tam nebylo nijak levno, ale současné ceny jsou už pro některé návštěvníky možná trochu za hranou. Burger za 300 korun se dá pochopit, gulášová polévka za 60 také. Ale mastný bramborák, i když deklarovaná jako „domácí“ za 150 korun a klobása za 170 korun je možná už opravdu trochu hodně.
Cena za 100 gramů
Cena bramboráku navíc mohla někoho trochu zmást. Na cedulce totiž byla uvedena číslovka 35,-Kč, jenže to byla cena za 100 gramů. Mastný bramborák na váze ukázal hmotnost 388 gramů, takže cena za bramborák bez zelí a bez uzeného byla 136,- korun. A když byste si k bramboráčku dali klobásu, tak rovných 170,- korun. Pivečko za 55 a káva za stejnou cenu.
Hospodské menu na stojáka
Suma sumárum, celková cena za „hospodské menu“ na stojáka s pivem i kávou v kelímku 416,- korun na osobu. Když si dáte ještě třeba koláček nebo palačinku, jste v tom za tisícovku, ani nemrknete. A slovy „klasika“ – kdo z vás to má. Asi bych neměl problém dát skoro 150 korun za bramborák. Ale musel by mít trochu jiné parametry. Mastná placka plná mouky na papírovém tácku podle mě takové parametry rozhodně nemá.
Bramborákový luxus na papírovém tácku
Pochopitelně, že cenu určuje především trh. Což ostatně obsluha stánku určitě musela registrovat. Zatímco jsme u pultíku pojídali našeho „mastňáka“ a dávali si navzájem přednost, kdo ho dojí, zastavilo se u stánku asi šest lidí. Po zjištění, že bramborák nestojí 35, ale 120 – 150 korun, většinou odešli. My to neudělali, ale co už. Každá zkušenost něco stojí a je každého věc, co si koupí a co ne. Ceny energií rostou. Rostou i ceny potravin, to je bez diskuze. Přesto jsem vždycky považoval bramborák a klobásu spíše za nuznější občerstvení, které jsme si dávali na fotbale nebo na hokeji. Že se z toho stane v podstatě luxusní záležitost by mě až do dneška nenapadlo…