Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ohňostroj je zbytečnost, zkuste to letos bez něj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Ohňostroj

Oslava příchodu roku 2024 se blíží. Je tedy na místě každoroční otázka. Budete letos kupovat nebo se účastnit ohňostrojů?

Článek

Rozhodně existuje více důvodu, proč nepodporovat ohňostroje. Tři důvody, které zmiňuji v článku, by však měly být dostatečné.

Ohňostroje jsou drahé

Náklady na ohňostroje se různí. Například historicky nejdražší ohňostroj byl v Praze v roce 2018, kdy jeho cena byla 1,7 milionu bez DPH. I když byl ohňostroj opravdu skvostný, tato částka by se dala určitě využít lépe. Pokud si budete chtít udělat domácí ohňostroj a koukat se na světelnou show déle než minutu a půl, zaplatíte za něj vyšší tisíce korun. Nedá se tedy, podle vás, využít tato částka lépe?

Znečištění ovzduší, vody a půdy

K výrobě ohňostrojů se používá mnoho nebezpečných chemikálií. Tyto materiály padají na zem, dostávají se do půdy, vody a ovzduší a způsobují zranění. A rozhodně se nejedná o zanedbatelná čísla. Vědci z Ústavu chemických procesů v ČR v roce 2022 přišli s tím, že se do ovzduší dostane například 12,5 tuny hořčíku, půl tuny mědi nebo dokonce 10,5 tuny baria.

Kdyby takové množství nebezpečných látek vypouštěl průmyslový podnik, čelil by soudnímu řízení a uzavření. Lidé ale tento podivný mix jedů a karcinogenních látek přímo vdechují a o jeho nebezpečích nemají ani ponětí.
Petr Klusoň, Ústav chemických procesů AV ČR

Zvířata

A proč se vlastně zvířata bojí? Je to z toho důvodu, že jejich instinkty jim říkají, aby utekli a našli bezpečí, když slyší nějaký neznámý zvuk. To je důvod, proč svátky, které zahrnují ohňostroje, nejsou pro většinu psů žádnou zábavou. Psům se například daří v prostředí, které je předvídatelné. Když tedy zaznamenají něco cizího, nemají vždy potřebné dovednosti, aby se s tím vyrovnali. To znamená, že se zapojují jejich instinkty a můžeme pozorovat například štěkání, kňučení a v horším případě i útěk z oploceného pozemku.

Apel od Víta Rakušana

Ministr vnitra Vít Rakušan napsal následující tweet, který má již téměř 350 tisíc zobrazení.

Zkuste si ho přečíst a tuto prosbu zvažte

Anketa

Budete letos odpalovat zábavní pyrotechniku?
Ano
51,1 %
Ne
48,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 92 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz