Hlavní obsah
Jídlo a pití

„Potejtous“ aneb levná teplá večeře z Kanady pro celou rodinu. Jen se po ní zapráší

Foto: Pisalek 00 (vlastní dílo)

Levná večeře

Co si dát k večeři, aby to moc nestálo, bylo to teplé a chutnalo to celé rodině? V Britské Kolumbii jsme narazili na parádní recept, který si pravděpodobně zamilujete.

Článek

Není to nic světoborného, ale dokud jsme neviděli v oblasti kanadské Bella Coola místního dřevorubce, jak si tohle jídlo připravuje v kotlíku před svým srubem, nenapadlo by nás, že z pár obyčejných surovin lze udělat fantastické jídlo, po kterém se jenom „zapráší“. Dřevorubec jídlu říkal jednoduše „potejtous“, tedy brambory, a my jsme název nijak neměnili. Ostatně, hlavní surovinou tohoto jídla jsou skutečně brambory. Takže co to ten dřevorubec vlastně v kotlíku kuchtil?

Nic pro dietáře

Předem upozorňuji, že výsledný pokrm rozhodně nepotěší milovníky zdravé stravy. Jde o jídlo tučné a těžké, ale když budete celý den makat v lese, ani vám to nepřijde. Potřebovat budete jenom brambory, cibuli, česnek, slaninu, sůl, pepř, šlehačku (můžete vynechat) a nastrouhaný čedar. Pokrm je skutečně nejlepší připravovat v kotlíku, nebo alespoň v nějaké hluboké pánvi. Prý se to dělá běžně i u nás, ale neznám nikoho, kdo tenhle recept zná. Takže pro mě novinka, pro vás možná jídlo, které doma děláte roky. Kdyby ne, tady je návod, jak na to.

Nádobí potřebovat nebudete

Do rozpálené pánve vhoďte na kostky nakrájenou slaninu a nechte trochu pustit tuk. Přidejte cibuli a česnek a opékejte dozlatova. Jakmile bude cibule hezky zlatavá, vhoďte do pánve na cca půl centimetru nakrájené plátky brambor. Pořádně prohazujte, aby se plátky brambor obalily tukem a pěkně opékaly. Aby se vám to povedlo, je dobré brambory nakrájet cca půl hodiny před vařením, aby pustily vodu. Tu přebytečnou utřete a do pánve házejte brambory pěkně vysušené.

Bez čedaru to nepůjde

Jakmile budou brambory pěkně zlatavé, zalijte je šlehačkou. Komu by se tahle kalorická bomba zdála už moc třaskavá, může šlehačku vynechat. Kdo nevynechá, nechá šlehačku pěkně probublat, aby zhoustla a chuťově spojila všechny ingredience dohromady. Jakmile k tomu dojde, posypte brambory strouhaným čedarem a nechte ho zatáhnout hezky dozlatova.

Po jídle se jenom zapráší

Jakmile se tak stane, sundejte kotlík z ohně, nebo pánev ze sporáku, a nechte cca 5 minut odpočinout. Sýr trochu vychladne a udělá na povrchu pokrmu pěknou krustičku. Kotlík dejte doprostřed stolu, rozdejte talíře i příbory a sledujte, co se stane. Garantujeme vám, že v kotlíku nezbyde ani sousto. Zapíjet můžete pivem, chybu ale neuděláte ani s červeným vínem.

Levná večeře pro čtyři

Rozpočet pro čtyři strávníky by se měl vejít do cca 200 korun (pochopitelně bez piva), ale když vynecháte šlehačku a nebudete to přehánět se slaninou, dá se rozpočet udržet kolem částky 150 korun.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz