Hlavní obsah
Názory a úvahy

Přestupky policistů? K vidění denně, postih prakticky žádný. Takhle se však respekt nezískává

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pisalek 00

Přestupky policistů

Měli by jít příkladem, opak je však často pravdou. Dopravní přestupky policistů jsou k vidění prakticky denně. Hrozí jim za to nějaký postih? Teoreticky ano, ale praxe bude asi trochu jiná.

Článek

Kdo jezdí pravidelně po českých silnicích, a po Praze obzvláště, dá mi možná za pravdu v tom, že agresivita řidičů stoupá. Nemusí se to hned projevovat nějakou fyzickou potyčkou, i když ani o ty není nouze, ale třeba tím, že se řidiči navzájem nerespektují, nevyjdou si vstříc, parkují, kde nemají, vynucují si přednost, jedou rovně v odbočovacím pruhu, zneužívají pruh pro autobusy, nebo například předjíždějí kolonu aut jízdou po tramvajových kolejích.

Policie by měla jít příkladem

Takové přestupky však zůstávají velmi často bez postihu, protože policistu v Praze, který by hlídal dodržování dopravních předpisů, hned tak neuvidíte. Čest výjimkám, které měří rychlost například na pražské Průmyslové ulici, nebo neoprávněnou jízdu pruhem pro autobusy na konci Černokostelecké ulice, také v Praze. Frustrace slušných řidičů tak narůstá. Tím spíše, když vidí, že podobné přestupky páchají i samotní policisté, kteří by měli jít příkladem.

„Vyhlídková“ jízda bez majáku po kolejích

Foto: Pisalek 00

Policejní vůz bez majáku projíždí zastávkou tramvaje

Kdo někdy nespáchal nějaký dopravní přestupek, ať hodí kamenem. Někdy jsme nějaký udělali určitě všichni. A stát desítky minut v koloně, třeba v Radlické ulici v Praze, a sledovat, jak vás po kolejích předjíždí jeden hříšník za druhým, může svádět k tomu, udělat přestupek znovu. Slušnost a respekt k pravidlům vám v tom ale brání. Až do chvíle, kdy se na kolejích objeví policejní vůz bez zapnutého zvláštního výstražného znamení, tedy bez zapnutého majáku, a pomalu se sune po kolejích dolů. Projede dokonce zastávkou tramvaje, a dává tak všem ostatním „skvělý“ příklad, jak se dá s pravidly a slušností zacházet. Pochopitelně, že při plnění služebních povinností by byla situace jiná. To by ale měl být na voze zapnutý modrý maják. Nebo ne?

Máme právo si stěžovat

Oslovil jsem tedy tiskové oddělení Policie ČR s dotazem, za jakých podmínek, a zda vůbec, smí jet policejní vůz bez zapnutých majáků po tramvajovém pásu. Odpověď? Následující:

V obecné rovině je jízda vozidel s právem přednostní jízdy upravena zákonem č. 361/ 2000 Sb. (zákon o silničním provozu). Využití zvláštního výstražného světla modré barvy je konkrétně § 41 zmíněného zákona. Nemohu se vyjadřovat ke konkrétnímu případu, vzhledem k tomu, že neznám veškeré okolnosti. Přestupky policistů jsou řešeny v kázeňském řízení. Pokud si chcete stěžovat na postup policistů, máte na to právo: Úřad vnitřní kontroly Policejního prezidia České republiky - Policie České republiky

S pozdravem a přáním pěkného dne

kpt. Hana Rubášová

vrchní komisař

Policista se nemůže dopustit dopravního přestupku

Kdyby se kpt. Hana Rubášová chtěla ke konkrétnímu případu vyjadřovat, stačilo se na „veškeré okolnosti“ zeptat. Prostě stačilo jenom chtít a v odpovědi dát najevo, že podobné věci jsou výjimkou a neměly by se stávat. Takhle vypadá „Pomáhat a chránit“ v praxi. Takže jediné, co můžeme dělat, je stěžovat si, jak kpt. Rubášová doporučuje. Protože, kdo by policistu zastavil a pokutoval? Jiný kolega policista? Proč by to dělal? Policista se totiž nemůže dopustit dopravního přestupku, ale pouze jednání, které má znaky přestupku. Policie na svém webu k tomu říká toto: „Služební funkcionář s příslušnou kázeňskou pravomocí vede v takovýchto případech vůči příslušníkovi bezpečnostního sboru (konkrétně policistovi zařazeném u Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje) řízení o jednání, které má znaky přestupku dle části dvanácté zákona č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „služební zákon“). Vyplývá to i z § 10 odst. 1 písm. a) zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, který stanoví, že podle zvláštních předpisů se projedná jednání, které má znaky přestupku, jehož se dopustili příslušníci bezpečnostních sborů. Protože jsou tyto osoby vyňaty z působnosti tohoto zákona a platí pro ně speciální postup dle služebního zákona, nemohou se dopustit přestupku jako takového, ale pouze jednání, které má znaky přestupku.“

Kdo má hlídat hlídače?

Co z toho plyne? Jediné. Teoreticky sice může být policista za spáchání dopravního přestupku potrestán, ovšem pouze v intencích tzv. služebního zákona. A co si budeme povídat, taková situace je v reálném českém prostředí v podstatě vyloučena.

Setkáváte se s dopravními přestupky policistů? Jak se na to díváte? Napište mi do diskuze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz