Hlavní obsah
Cestování

Proč nikdy nepoletím s českou leteckou společností? Za to, jak se chovají, si to nezaslouží

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Letiště

Vyrazit z Prahy letecky na vysněnou dovolenou může být zážitek na celý život. Ale zážitek to může být i hodně negativní. Mnozí čeští dovolenkáři o tom vědí své.

Článek

A je to tady. Letní prázdniny jsou za dveřmi a mediální prostor se začíná plnit vděčnými tématy jako „Chorvatsko“ nebo „Problémy Čechů na dovolené“. Ne snad, že by ostatní národnosti neměly na dovolené tu a tam nějaké problémy, ale zdá se, že Češi jich mají přeci jen o trochu více. Především ti, kteří na dovolenou odlétají s nějakou tuzemskou leteckou společností. Je to každoroční evergreen, ale při představě, že na letišti strávím kvůli zpoždění, až už je způsobeno čímkoliv, dlouhé hodiny i s dvouletým děckem někde na podlaze, mě od takového způsobu přepravy odrazuje.

Problémy se dají řešit různě

I když uznávám, že problémy mohou nastat u jakékoliv společnosti, a sám jsem kdysi při letu z Prahy do New Yorku strávil na cestě celý den, přeci jen jsou mezi leteckými společnostmi rozdíly. V mém případě jsem tehdy dostal kompenzaci i zaplacený hotel. Jsou ale údajně případy, kdy cestující stráví až 19 hodin na podlaze na letišti, a jediné čeho se dočkají, je kupon na jídlo. Jistě, stát se může leccos. Letadlo není autobus a všichni určitě chápou, že i při sebemenší závadě je potřeba vše velmi pečlivě a zodpovědně opravit a zkontrolovat. A to sebere čas.

Kdo je zákazníkem letecké společnosti?

Proč ho ale mají cestující trávit na podlaze letiště, to skutečně nechápu. Podle mě to je výraz toho, jak si konkrétní letecká společnost svých zákazníků váží. Jenže, kdo je vlastně jejím zákazníkem? Pan Novák, který si ušetřil na dovolenou a těší se, jak se vykoupe v moři? Kdepak. V drtivé většině případů jsou zákazníkem leteckých společností cestovní kanceláře, které si u těchto přepravců objednávají velké objemy letů na celou sezónu. Takže bohužel, pan Novák leteckou společnost skutečně moc nezajímá. A o tom to celé je.

Raději autem do Chorvatska

Proto na dovolenou s dětmi v letních měsících nikdy z Česka nepoletím. Alespoň tedy ne českým charterovým letem. Dovolená má být časem, kdy si všichni užijeme klid a nabereme sílu na další období. Představa, že skoro celý den strávím na letišti čekáním na odlet, a jako „kompenzaci“ dostanu pouze kupon na nějaký fastfood, mě opravdu nijak neláká. Teď už chápu, proč tolik Čechů vyráží autem do Chorvatska, ačkoliv to v mnoha případech není rozhodně levnější než nějaký letecký zájezd. Ale to je volba každého z nás.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz