Hlavní obsah
Lidé a společnost

Proč se někteří odpůrci elektromobility chovají jako Neandrtálci? Protože jsou…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pisalek 00

Blokování dobíjecích stanic

Není správné komukoliv cokoliv vnucovat. To jsme zažili před rokem 1989. Teď si můžeme říkat, co chceme, dělat, co chceme a také jezdit v autech, v jakých chceme. Svůj názor na cokoliv bychom ale měli svému okolí sdělovat kultivovaně.

Článek

I dnes se však bohužel najdou desítky, stovky a tisíce lidí, kteří mají potřebu svůj názor sdělovat někdy hodně zvláštním způsobem. Způsobem, který takové diskutující pasuje do role Neandrtálců. Stačí se podívat do diskuzí pod různými články. Málokdy se v nich nesouhlasný názor komunikuje slušnou formou. A už skoro nikdy není podepřen nějakými argumenty. Prostě Franta Novák (většinou to není jeho pravé jméno), napíše pod článek, že „pisálek je úplně mimo, je to novinářská nula, je zaplacený, ničemu nerozumí, měl by jít dělat něco pořádného, atd…“ Mimochodem, proto jsem si za svůj nick zvolil právě jméno Pisálek00

Elektromobilita dělí společnost

Jedno z velice kontroverzních témat je například elektromobilita. Ano, já jsem příznivcem elektromobility a mohu s oponenty na toto téma bez problémů kdykoliv diskutovat. Svůj názor jsem schopen obhájit argumenty. Mám téměř dvouleté zkušenosti s různými elektromobily, znám čísla, ceny, kapacity baterií, dojezdy, problematiku dobíjecí infrastruktury, atd… Nikomu ale svůj názor nenutím. Jestli chce někdo jezdit dvanáctiválcovou šestilitrovou Bentaygou, je to jeho věc. Rozhodně mu nebudu psát, že je úplně mimo, a už vůbec by mě nenapadlo blokovat třeba čerpací stanici, aby do svého auta se spotřebou 15 litrů nemohl natankovat.

Blokování dobíjecí stanice jako názor?

To se ale o některých odpůrcích elektromobility říci nedá. V podstatě u každé dobíjecí stanice v nákupních centrech lze totiž spatřit situaci jako na úvodní fotografii. Řidič vozu se spalovacím motorem zaparkuje svoje auto na místech u dobíjecích stanic a odejde nakupovat. Nezřídka se ještě chlubí tím, že tam není žádný zákaz, nebo že i jeho vůz je ekologický. Je to ten typ člověka, kterému slovo slušnost nic neříká. Člověka, který si plete svobodu s anarchií. Člověka, který potřebuje mít na všechno nějaký zákon, nebo nařízení. Bez toho se totiž chová jako Neandrtálec. Buší se v prsa a dívá se kolem sebe, jestli si někdo všiml, jak to všem „nandal“.

Zlo rodí zase jenom zlo

Ano, nandal. Nandal to invalidovi, kterému stojí na místě a on tak musí parkovat dále od vchodu, nandal to majiteli elektromobilu, který si nemá kde dobít auto, nandal to i maminkám s kočárky, když jim svým SUV zablokoval růžově označené místo. A tak nezbývá než se zeptat. Nestydíte se? Nestydíte se, když zaparkujete někde, kde to možná není zákonem zakázáno, nicméně kde slušnost a zdravý rozum velí, abyste tam neparkoval? Máte pocit, když zaparkujete svůj Superb se spalovacím motorem na zelených místech u dobíjecí stanice, že zachraňujete svět? Tak byste měl vědět, že tentokrát jsem vás zachránil já, elektromobilista. Posádka elektrické „í trojky“, které jste blokoval dobíjecí místo, už klečela u vašich kol a chystala se je vypustit. Zasloužil byste si to. Ale domluvili jsme se, že si stoupnou na dobíjecí místo, kde jsem zrovna ukončil dobíjení.

Anketa

Bez ohledu na to, zda jste nebo nejste příznivcem elektromobility, je podle vás správné parkovat s vozidlem se spalovacím motorem na místech vyhrazených pro elektromobily a vyjadřovat tak svůj postoj k elektromobilitě?
Ano, je to legitimní vyjádření názoru
15,5 %
Ne, není to správné. Každý ať si jezdí, čím chce. Nikdo nemá právo ho za to „trestat“
84,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 71 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz