Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rusové na olympiádě jsou plivancem do tváře celému demokratickému světu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) o tom, že olympiády v Paříži se budou moci zúčastnit individuální sportovci z Ruska a Běloruska, budí přinejmenším rozpaky. De facto je to však facka celému demokratickému světu a všem slušným lidem.

Článek

Mezinárodní olympijský výbor rozhodl, že ruští a běloruští sportovci, kteří splní kvalifikační kritéria a další podmínky, se mohou zúčastnit olympijských her v Paříži. Je to plivnutí do tváře celému demokratickému světu, které se schovává za olympijskou chartu. Skutečný důvod ale bude asi někde jinde. Lobbing, peníze, politika… Na sociálních sítích se průběžně objevují stovky, možná už tisíce, negativních komentářů, které ukazují, že s rozhodnutím MOV souhlasí jen málokdo. Ostatně, kdo ze slušných lidí by mohl souhlasit s tím, aby se reprezentanti agresora objevili na televizních obrazovkách po celém světě. Je přeci úplně jedno, jestli budou mít na dresu nápis Russia, nebo ne. Každý bude přeci velice dobře vědět, z jaké země daný sportovec pochází.

Miroslav Jansta, předseda České unie sportu, reagoval na sociální síti X poměrně ostře a opřel se i do předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala:

Na stejné síti se následně objevil i příspěvek Českého olympijského výboru, ve kterém ČOV stroze sděluje, že s jakoukoliv účastí Ruska a Běloruska na olympiádě nesouhlasí. Ani slovo o tom, jak se staví k účasti ruských a běloruských sportovců pod neutrální vlajkou. Proč nejste přímočařejší, pane Kejvale?

Na rozhodnutí MOV reagoval i bývalý reprezentační hokejový brankář Dominik Hašek: „Rozhodnutí MOV věnovalo Rusku neskutečnou reklamu na válku a zločiny včetně genocidy. Toto rozhodnutí bude stát tisíce možná miliony ztracených ukrajinských a ruských životů. MOV postavil lidský život až za své zájmy. Každý člověk na světě, který klade život na 1.místo musí toto odsoudit.

A proč se mohou vybraní ruští sportovci olympiády účastnit? To ví asi jenom předseda Bach sám. Jak by totiž řekl klasik: „Z pohledu vyššího principu mravního není přípustné, aby reprezentanti země, která svévolně vojensky zaútočila na svrchovaný stát, a na jejíhož prezidenta byl vydán mezinárodní zatykač, vystupovali na tak prestižní akci a s takovým mediálním dopadem, jako jsou právě olympijské hry“. A to ani v tom případě, kdyby měli na adresu Putina napsáno něco hanlivého na dresu.

A „fňukání“ prezidenta Putina, že se olympijské hry stávají tupým nástrojem rasové a etnické diskriminace? K smíchu. Vždyť to byl právě tehdejší Sovětský svaz, který v roce 1984 bojkotoval olympijské hry v Los Angeles. Oficiálním důvodem bylo údajné „nedostatečné zajištění bezpečnosti a nerespektování důstojnosti sportovců“. Pravou příčinou však byla odveta za bojkot předchozí olympiády v Moskvě, kam na výzvu USA nepřijelo 65 zemí na protest proti invazi Sovětského svazu do Afghánistánu. V roce 1984 pracoval Putin v KGB a podle veřejně dostupných dokumentů si vedl velice dobře. Lze si tedy jen těžko představit, že by tehdy zastával názor podobný tomu, který se snaží celému světu sdělit teď.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz