Hlavní obsah
Jídlo a pití

Salátek, kuřátko a špenátek? Infantilní jídelní lístky zaplavují české hospody. Nebo hospůdky?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Kuřátko a salátek

Co byste si dali raději k obědu? Kuřecí stehno s bramborem a okurkovým salátem, nebo kuřecí stehýnko s jarními brambůrky a k tomu salátek z okurčiček? Asi tuším, co by vyhrálo…

Článek

V české gastronomii máme mnoho zvyků, které jsou jedinečné a hrdě si je neseme skrze generace. Jedním z nich je naše posedlost zdrobnělinami, které se v poslední době hojně používají v názvech pokrmů v jídelních lístcích restaurací. Ať už je to „kuřecí stehýnko“, „brambůrek“ nebo „mrkvička“, nelze popřít, že český jídelní lístek je místem, kde se rodí nový, zmenšený svět plný roztomilých kousků jídla. Vlastně to už ani není jídlo, ale papáníčko.

Marketingový trik

Zamysleme se ale nad tím, co tím vlastně chce autor takového jídelního lístku říct. Možná je to snaha vytvořit iluzi, že nás čeká něco lehkého a zdravého. Jak jinak si vysvětlit, že se v salátu nenachází obyčejná rajčata, ale „rajčátka“? Nebo že k obědu nedostaneme prostou porci brambor, ale hezky zabalený „brambůrek“? Je to snaha nás obalamutit, že po zkonzumování těchto mini verzí se nebudeme cítit tak těžce, jako kdybychom snědli obrovský talíř? Co si budeme povídat. Je to marketingový trik, který využívá zdrobnělin s cílem upoutat naši pozornost a chuť. Větší chuť budete mít totiž na kuřátko než na kuře. Tak to prostě je.

Stehýnko s brambůrkem je „pošmak“

Možná si čeští kuchaři uvědomili, že psychologická hra na zmenšení může fungovat. Když dostaneme na talíř „kuřecí stehýnko“, připadá nám to mnohem přijatelnější než prosté „stehno“. Když k tomu přidají „okurčičku“ a „papričku“, celý pokrm se promění v jakýsi kulinářský balet, kde se zdrobněliny vznášejí lehce jako peříčko a my se cítíme, jako bychom jedli něco opravdu zvláštního a jemného. Vedle za rohem nabízejí totožné jídlo bez zdrobnělin, ale to už tak nezní. Prostě kuřecí stehno zní tak nějak obyčejně. Jako kdyby nám ho připravila manželka k sobotnímu obědu. Ale kuřecí stehýnko s brambůrkem a jarním salátkem, to je hned jiná liga…

Nic se nesmí přehánět

Anebo se za tím vším možná skrývá něco ještě mnohem hlubšího. Možná tím restauratéři chtějí zjemnit náš vztah k jídlu, zkrátka nám servírovat gastronomii, která je přátelská, neohrožující a zkrátka „domácí“. Nebo je to jen snaha nás rozesmát, když si objednáváme „šunčičku“ s „vajíčkem“? pozor na to, páni restauratéři. Nic by se nemělo přehánět.

Dobrou chuť ke kuřeti i kuřátku

Ať už je za tím jakýkoliv důvod, jedno je jisté: česká kuchyně by byla bez těchto roztomilých zdrobnělin o mnoho chudší. Takže až si příště objednáte „mrkvičku“ nebo „salátek“, zkuste si představit, že v tom malém kousku jídla je schovaná celá česká láska k jazyku a tradici. A dejte si pozor, abyste se při konzumaci té „okurčičky“ nezakuckali smíchem!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz