Hlavní obsah
Jídlo a pití

Smažák a hranolky. Dřív levná pochoutka, dnes lahůdka, kterou si dovolí málokdo

Foto: Pixabay

Hranolky

Bývalo to levné „studentské“ jídlo. Kupovali jsme si ho třeba ve stánku. Jen tak, do papíru, když se šlo z nějakého tahu. To vše ale vzal čas. Dnes je mnoha restauracích smažák poměrně drahá lahůdka.

Článek

Když se řekne „typické české jídlo“, většina lidí si okamžitě představí svíčkovou na smetaně, vepřo knedlo zelo nebo třeba guláš. Ale v žebříčku nejoblíbenějších pokrmů má své pevné místo i pokrm, který se svojí jednoduchostí a dostupností stal jednou z ikon české gastronomie. Smažený sýr. Proč ho Češi tak milují?

Historie a původ smaženého sýra

Ačkoli by se mohlo zdát, že smažený sýr je výsadou českých restaurací a hospod, jeho kořeny sahají mnohem dál než do československých osmdesátek. Historicky se obalovaný a smažený sýr vyskytuje v různých kuchyních po celé Evropě. Ve Francii existuje obdobný pokrm z camembertu, v Itálii se zase setkáme s mozzarellou v trojobalu. Nicméně v Česku si smažený sýr vydobyl zvláštní status. Nejen jako hlavní jídlo, ale i jako symbol jednoduchého, rychlého a levného stravování.

Recept na dokonalý smažák? Každý má svůj!

Základem je kvalitní tvrdý sýr, nejčastěji eidam, který se nakrájí na silnější plátky, obalí v klasickém trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka) a následně se smaží dozlatova. Někteří kuchaři přidávají do strouhanky parmazán pro intenzivnější chuť, jiní místo eidamu volí goudu či hermelín. V restauracích se nejčastěji podává s hranolky a tatarskou omáčkou, doma si ho lidé často dávají s vařenými bramborami nebo pečivem.

Proč je smažený sýr tak oblíbený? Tohle jsou 4 hlavní důvody, proč Češi smažák milují

1. Jednoduchost a dostupnost – Smažák je snadný na přípravu, suroviny jsou levné a dostupné v každém obchodě.

2. Konzistentní chuť – Na rozdíl od některých jídel, která mohou chutnat pokaždé jinak, smažený sýr má stabilní chuť, která nezklame.

3. Univerzálnost – Je vhodný pro vegetariány a snadno nahradí masový pokrm.

4. Nostalgie – Mnozí Češi si ho spojují s dětstvím, školními jídelnami nebo letními dovolenými.

Zdravotní hledisko: kalorická bomba?

Ano, smažený sýr rozhodně nepatří mezi dietní jídla. Obsahuje vysoké množství tuku a kalorií, zejména pokud se smaží na nevhodném oleji. Přesto existují způsoby, jak ho připravit zdravěji – například pečením v troubě nebo přípravou v horkovzdušné fritéze, kde se sníží množství oleje.

Cenově dostupný hit českých hospod

Dalším faktorem popularity smaženého sýra je jeho cena. V restauracích bývá jedním z nejlevnějších jídel, což ho v minulosti činilo oblíbenou volbou pro studenty i mnohé rodiny. Navíc je poměrně jednoduchý na přípravu i pro méně zkušené kuchaře. Ale pozor. V poslední době se i smažený sýr stává jídlem, nad jehož cenou mnohdy protočíme panenky. V Praze, zejména v turisticky atraktivních lokalitách, mohou ceny smaženého sýra dosahovat až 420 korun. Například na Staroměstském náměstí si za tuto českou klasiku připlatíte. V restauracích v centru města se ceny pohybují od 170 do 300 korun, přičemž rozdíly jsou dány nejen lokalitou, ale i způsobem přípravy a kvalitou použitých surovin.

Láska na celý život?

Ať už jde o rychlý oběd, nostalgii na talíři nebo levnou variantu hlavního jídla, smažený sýr si své pevné místo v českých srdcích drží. A přestože ho někteří považují za „nouzovku“, ve skutečnosti je to pokrm, který se stal neodmyslitelnou součástí české kuchyně. A kdo ví, třeba jednou bude smažený sýr stejně slavný jako české pivo nebo knedlíky. jen ta cena, ta milovníkům tohoto jídla radost moc nedělá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz