Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Vyrazil jsem s kamarádkou do autobazaru. Umí to tam. Na úvěr by auto přeplatila skoro dvakrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Nákup auta

Kupovat ojeté auto není jen tak. Nejen, že se může stát, že nebude v dobrém technickém stavu a prodejce vám to neřekne, ale při využití „výhodného“ financování můžete auto také skoro dvakrát přeplatit.

Článek

Moje dávná kamarádka si potřebovala koupit nové auto. Tedy ne nové, ale novější. Její obstarožní Opel Zafira byl spíše už jen bezednou studnou na peníze, a navíc nepotřebovala tak velké rodinné auto. Je sama se sedmiletou dcerou, takže uvažovala nad nějakým menším SUV. Ne, do terénu skutečně nepotřebuje, ale dobře z něj prý vidí, cítí se v něm bezpečně a potřebuje do něj také občas naložit dceřiny tašky se sportovním vybavením. Dcera totiž hraje tenis a vyrazit ve dvou holkách na víkendový turnaj, to už nějaké to zavazadlo představuje.

Před chvilkou jsme ho prodali

Na internetu našla několik aut, která se jí líbila. O víkendu bylo pěkné počasí, tak jsme do bazaru vyrazili. Hned u prvního auta jsme ale narazili na problém. Ačkoliv si telefonicky domlouvala návštěvu a prohlídku konkrétního auta, auto v bazaru nebylo. Prý je na jiné pobočce a lze ho po složení zálohy přivézt do Prahy. „Dobře, tak bych se tedy chtěla podívat na tohle auto, a pak se kdyžtak domluvíme na tu škodovku,“ odvětila kamarádka prodejci a chtěla vidět druhé auto v pořadí, jehož prohlídku si také domluvila.

„Prodané“ auto bylo na stránkách ještě několik dnů

Hádejte, co se stalo. Ani druhé auto v bazaru nebylo. Prý si ho dopoledne někdo koupil. Že prý kolega udělal chybu a prodal ho, i když jsme se na něj měli přijít podívat. Nevím, jak konkrétnímu autobazaru funguje aktualizace internetových stránek, ale údajně prodané auto bylo v inzerci ještě v neděli i pondělí.

To vyřešíme úvěrem

Vše ale nakonec dopadlo dobře. Alespoň co se týká výběru auta. Kamarádka si totiž vybrala auto, které na internetu nebylo. Nebo ho přehlédla. Spíše si ale myslím, že ho vynechala záměrně. Ford Kuga totiž na obrázku nevypadal moc hezky, ale v reálu se ukázalo, že auto je skutečně pěkné a nabízí vše, co si kamarádka přála. Výbavu, docela ucházející technický stav a líbila se i barva. Horší to ale bylo s cenou. Chybělo totiž skoro 100 tisíc. „To vyřešíme úvěrem,“ sdělil prodejce, a šlo se tedy do kanceláře domlouvat úvěr.

Pořádně počítat se vyplatí

Vše vypadalo skvěle. Úvěrová společnost poslala schválení za pár chvil, papíry byly připraveny k podpisu, stačí složit zálohu, zbytek pořešit splátkami, jejichž měsíční výše byla pro kamarádku akceptovatelná, a můžeme jet domů. Jenže stačilo vzít kalkulačku a trochu počítat. Nechci zacházet do podrobností, jmenovat konkrétní bazar a úvěrovou společnost, ale valili jsme oči. Auto by za šest let přeplatila skoro dvakrát. A to se vyplatí. Ale komu? Autobazaru a úvěrovce určitě. Ale zákazníkům asi moc ne.

V bance draho, přesto levněji

Vyřešila to ve své bance. Chybějící peníze jí půjčili na úrok, který sice nepotěší, ale v porovnání s financováním od autobazaru to bylo v tomto případě mnohem výhodnější. Ale pozor. Nemusí tomu tak být vždycky. Určitě se dá i v autobazaru získat zajímavé financování. Vždy je ale potřeba pořádně počítat, a také nikam nespěchat. Nákup auta není levná věc. Vždy si proto vyžádejte více nabídek a porovnávejte. Vysněné ojeté auto by vás totiž v extrémním případě mohlo přijít o mnoho dráž než nové.

Anketa

Kupovali jste někdy v bazaru auto na úvěr?
Ne, platil jsem hotově
47 %
Ano, ale úvěr jsem si raději zařídil vlastní
24,1 %
Ano, ale lituji toho. Hodně jsem přeplatil
24,1 %
Ano, vyplatilo se mi to
4,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 83 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz