Hlavní obsah

Teplovzdušné vytápění znali už starověcí Římané: Jejich praktiky bychom však zažít nechtěli

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels/Public domain

Představa, kdy se honosný šlechtic zachumlá do svého heboučkého pláště, se líbí každému. Popojde ke krbu a natáhne ruce k ohni. Ani ten nedokáže vyhřát hradní místnost na přijatelnou teplotu. Snaží se zahnat další mrazivou noc, která ho čeká…

Článek

Teplovzdušné vytápění je moderní technologií, kterou známe dnes. Mnoho lidí si ale neuvědomuje, že tuto metodu využívali již staří Římané před více než dvěma tisíciletími. Tento způsob vytápění byl pro ně velkým pokrokem a umožnil jim žít pohodlněji a tepleji i během chladných zimních dnů. Jak fungovalo teplovzdušné vytápění u Římanů a jak se liší od současných metod? To se dozvíte v tomto článku.

Římské teplovzdušné vytápění: Jak to fungovalo?

Římské teplovzdušné vytápění bylo jedním z nejvýznamnějších technologických pokroků starověku. Tento systém spočíval v tom, že se vzduch ohříval pomocí pece a poté byl rozveden do místností prostřednictvím kanálů pod podlahou. Díky tomu se dokázaly udržet přijatelné teploty i v chladných dnech. Ruiny paláce v Knossu dokazují, že se zde už na počátku 3.  tisíciletí př. n. l. nacházely ložnice i koupelny, disponující prvním teplovzdušným vytápěním. Starověcí Římané si tak běžně vytápěli například budovy svých lázní, bohatí i svoje domy. Teplovzdušné vytápění řešilo také problém s kouřem, který často obtěžoval obyvatele domů vybavených kamny. Vzhledem k tomu, že topení probíhalo mimo obytné prostory, nebyly ani žádné škodliviny inhalovány lidmi. Celkově lze tedy říci, že římští inženýři dokázali svým teplovzdušným systémem zajistit pohodlnost a bezpečnost pro své spoluobčany již před více než dvěma tisíciletími.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Starověké cihly, které následně sloužily k rozvodu topení.

Pohodlný život díky římskému vytápění vzduchem

Římské vytápění vzduchem bylo jednou z nejvýznamnějších technologických inovací starověku. Tento systém umožnil římským obyvatelům žít pohodlný a příjemný život, bez nutnosti trávit dlouhé hodiny u ohniště či topit dřevem. Využívání teplovzdušného vytápění se stalo běžnou praxí ve velkých budovách, jako jsou lázně, paláce a další veřejné stavby. Důležitost tohoto systému spočívá v jeho schopnosti rozdistribuovat teplý vzduch po celém prostoru místnosti. To umožnilo lidem žít komfortním způsobem i v chladných podnebích a snadno si udržet optimální teplotu domova. Dnes je tento koncept stále populárním zdrojem energie pro moderní domy a byty po celém světě, což dokazuje jeho trvalou relevanci i po tisíciletí od jeho objevení Řeky a později zdokonalením Římiany.

Rozdíly mezi současným a starověkým teplovzdušným vytápěním

Současné teplovzdušné vytápění se liší od starověkého způsobu především technologií a materiály používanými k jeho realizaci. Zatímco Římané využívali pro ohřev vzduchu otevřené ohniště, které bylo umístěno pod podlahou místnosti, dnes jsou běžně používány moderní topidla s různými palivy jako je plyn, elektřina nebo biomasa. Dalším rozdílem mezi současným a starověkým teplovzdušným vytápěním je úroveň regulace teploty.

Zatímco Římané museli manuálně kontrolovat intenzitu plamene a tedy i teplotu místnosti, dnešní topidla jsou vybavena termostaty umožňujícími automatickou regulaci teploty. To znamená nižší náklady na energie a také pohodlnost pro uživatele. U nás se teplovzdušným topením pyšnil například hrad Brandýs nad Orlicí. Setkáme se s ním také v zámku v Nelahozevsi. Kamna se ve větší míře u nás objevují už ve 13. a 14. století.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz