Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Multipotenciál: Od všeho kousek, ale nic pořádně?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

Žádná práce vás dlouho nebaví, přeskakujete z jedné činnosti na druhou a stále hledáte „to pravé“? Možná nejste nerozhodní, rozmazlení nebo ztracení, možná jste prostě multipotenciál.

Článek

Eva, mladá žena plná energie a chuti do života, najednou nevěděla, co dál. Byla to vždycky skvělá studentka, ve škole ji bavilo skoro všechno - od biologie přes literaturu až po výtvarné umění. Měla pocit, že svět je plný nekonečných možností.

Ale v pracovním procesu narazila na problém. Po pár letech v pracovním procesu vystřídala už tři zaměstnání a pokaždé narazila na totéž: počáteční nadšení, nasávání informací a pak… nuda, rutina, šeď. V hlavě se jí vynořila myšlenka: „Je vůbec možné najít něco, co mě bude bavit napořád?“

Možná znáte ten pocit. Začnete něco nového a všechno je vzrušující. Učíte se nové věci, potkáváte nové lidi, váš mozek je jako houba. Jenže pak přijde rutina. Začnete se nudit a vaše oči začnou těkat k dalším možnostem. Nové kurzy, nová práce, nová záliba. A rázem jste v kolotoči neustálé změny.

Eva přišla s otázkou: „Jsem já nějaká divná? Nebo je problém v tom, že se nedokážu dostatečně soustředit?“

Odpověď? Možná je Eva (stejně jako mnozí z nás) prostě multipotenciál. A to je v pořádku.

Kdo je to multipotenciál?

Multipotenciálové jsou lidi, kteří mají širokou škálu zájmů a schopností. Nejsou to specialisté, kteří celý život zasvětí jedné profesi či oboru. Naopak je baví zkoušet nové věci, učit se, objevovat. A přesně proto se jim někdy může zdát, že „neumí nic pořádně“. Ale je to opravdu tak? Nebo je to jen jiný způsob přístupu k životu a práci?

Představte si, že bychom od všeho, do čeho se pustíme, očekávali dokonalost. Kde by pak zůstala radost z objevování? Právě multipotenciálové tohle umí skvěle – objevovat a rychle se přizpůsobovat novým situacím.

V případě Evy jsme zjistily, že jí baví fáze učení a růstu. Jakmile se ale práce stane rutinou, začne se nudit. To neznamená, že by byla neschopná závazku nebo že by se „nedokázala soustředit“. Je to jednoduše její přirozený přístup. Na to, aby uspěla, potřebuje najít prostředí, kde může růst a neustále objevovat nové výzvy.

Výhody multipotenciality

Co ale vlastně přináší multipotencialita? Jsou to lidé schopní spojovat různé obory. Umí propojovat zdánlivě nesouvisející věci a nacházet nová a neotřelá řešení. To, co se může na první pohled jevit jako nevýhoda, je ve skutečnosti darem. Potřebujeme takové lidi v týmech, aby přinášeli čerstvé perspektivy.

Studie ukazují, že multipotenciálové jsou často kreativní, flexibilní a mají vynikající schopnost přizpůsobit se změnám. Zvládají problémy jinak, protože jejich mysl funguje jinak. Místo toho, aby se soustředili na jednu cestu, hledají různé způsoby, jak se k řešení dostat.

A když mluvíme o flexibilitě, kdo by v dnešním světě nechtěl být schopen rychle reagovat na nové situace? Trh práce se mění rychleji než kdy dřív. Multipotenciálové jsou na to připraveni. Není tedy být „multifunkční“ v dnešní době spíš výhodou než handicapem?

Jak najít tu pravou práci jako multipontenciál

Evě jsem navrhla několik strategií, jak svou multipotencialitu přijmout a využít. Místo hledání jedné velké vášně, která ji „naplní“ na celý život, jsme se zaměřily na práci, která jí umožní neustálý růst. To může znamenat hledání zaměstnání, kde jsou projekty různorodé. Nebo kariérní cesta, kde má možnost učit se novým dovednostem a měnit směr podle potřeby.

Pokud cítíte něco podobného jako Eva, možná jste taky multipotenciál. A to není něco, za co byste se měli stydět. Možná nevydržíte u jedné věci celý život. Ale možná také nepotřebujete. V dnešním světě potřebujeme lidi, kteří umí více než jen jednu věc. Tak proč nevyužít toho, co vám bylo dáno?

Tak co, pořád máte pocit, že od všeho umíte kousek, ale nic pořádně? Možná je to právě naopak. Možná toho umíte hodně a umíte to skvěle. Jen trochu jinak než ostatní.

Multipotencialita není problémem k vyřešení, ale darem. Když se naučíme využívat naše rozmanité zájmy a dovednosti, můžeme objevit cestu, která bude nejen smysluplná, ale i dlouhodobě naplňující. Eva už to ví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz