Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Změnil se váš partner? Jak zvládnout náhlou proměnu ve vztahu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

Je pravda, že změna je život. To ale neznamená, že je snadné se s ní vyrovnat. Změna může být zvlášť znepokojující, když ovlivňuje někoho, koho milujeme. Co dělat, když se váš partner náhle změní?

Článek

Pokud se váš partner ze dne na den změní, může se zdát, že se mění vše, co jste znali a milovali. Možná si nejste jisti, jak na změnu reagovat. Nebo co udělat, aby se situace zlepšila.

Vztahy hledáme z různých důvodů – pro pocit bezpečí a jistoty, pro lásku a intimitu. A také pro naplnění našich fyzických, emocionálních a duchovních potřeb. Skrze naše spojení s ostatními nejen utváříme svůj pohled na svět, ale i to, jak se vidíme sami.

Zdravé vztahy podporují vzájemnou závislost, zároveň však umožňují osobní růst a nezávislost. Kladou důraz na otevřenou komunikaci. Ale i ty nejstabilnější páry se můžou potkat s problémy v komunikaci a rostoucími konflikty. Ty mohou vést k vyhýbání se jednomu druhému, stažení se, nedůvěře a kontrole a obecnému nedostatku trpělivosti a empatie.

V následujícím příběhu jde právě o takovou situaci - změna v chování partnera změnila dynamiku vztahu mé klientky.

Petra a Martin

„Nevím, co se stalo,“ říká klientka. „Martin byl vždycky milý, pozorný. Ale poslední měsíce… jako by se změnil. K horšímu. Je podrážděný, nervózní, utrhuje se. Už spolu ani nemluvíme ani nikam nechodíme.“

„A kdy jste naposledy mluvili opravdu otevřeně? Ne o povinnostech. O tom, jak se cítíte, co prožíváte?“

Zavrtěla hlavou. „Asi nikdy. Já teď jen přemýšlím, jak ho změnit zpátky. Co když je to celé jen nějaká fáze? Byli jsme přece tak šťastní…“

Co s tím?

Možná máte za sebou podobný příběh. Taky se vám stalo, že jste zjistili, že člověk vedle vás je najednou někdo jiný.

První věc, kterou byste si měli zapamatovat, je, že nemůžete ovlivnit změny vašeho partnera ani jeho činy. Můžete pouze ovlivnit svou reakci na tyto změny. Pokusy o návrat věcí do původního stavu celou situaci často jen zhoršují.

Pokud se váš partner rozhodne změnit kariéru, životní styl nebo cokoli jiného, nemůžete ho přesvědčit, aby se rozhodl jinak. Je to dospělý člověk a jeho život je jeho rozhodnutí.

Když se partner takhle radikálně změní, je zcela přirozené prožívat různé emoce, od smutku a zloby až po zmatek a nedůvěru. Je důležité tyto emoce vyjadřovat, ne je potlačovat. Pomůže vám to lépe se s nimi vyrovnat a usnadní vám to další kroky.

Mluvení pomáhá

Někdy nám může připadat, že my jsme přece pořád stejní, ale není to tak. Někdy tolik nejde o to, jak moc se změnil partner, ale jiný je najednou celý vztah. Někdy lidé reagují na nevyslovené obavy, frustrace nebo změny v dynamice vztahu. Možná cítí tlak, stres, nebo napětí, které se hromadí.

Zkuste se proto zaměřit na to, co můžete zlepšit společně. Místo snahy ho/ji změnit zpátky se soustřeďte na to, jak vytvořit prostor pro vzájemnou empatii a pochopení. Možná je celá situace jen signálem, že i on/ona potřebuje pomoc, ale neumí o ni požádat.

Buďte trpěliví a poskytněte sobě i partnerovi dostatek prostoru, který je potřeba k zvládnutí věcí vlastním tempem. Trpělivost je v tomhle období zvlášť klíčová.

Změna je život

Vztahy se vyvíjí a mění, ale změny nemusí být ve výsledku vždy jen k horšímu. Jak jsem psala na začátku, změna je jediná životní konstanta, na kterou se můžeme spolehnout. Všichni se měníme, každý den.

Zkuste tedy společně s partnerem najít cestu, jak se měnit směrem jeden k druhému. Otevřená komunikace, empatie a trpělivost jsou nejlepšími pomocníky na této cestě.

Zdroje:

Jména aktérů a reálie byly v rámci zachování soukromí změněny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz