Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak vybrat pohřební službu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pohřební průvodci

Pohřební služba pomůže se všemi detaily rozloučení včetně dekorací a květin.

I při přípravě posledního rozloučení je potřeba dobře vybírat. Ale jak, když člověka otupí zármutek a neví, nač si dávat pozor?

Článek

Projděte si stránky jednotlivých pohřebních služeb. Souzníte s tím, co na nich píší? Vybraným službám zavolejte. Jak se s vámi baví? Jste pro ně jen číslo? Nebo naopak, přehánějí to s účastí a nezní důvěryhodně? Tlačí na vás, že musíte hned udělat to či ono? Slibují, že vše udělají nejlevněji? Líbí se vám, co říkají? Nebo se vám to nelíbí, ale cítíte se paralyzováni a neschopni cokoliv říci? I když to tak vypadá, nemyslíme vše negativně: pokud vám například řeknou, že „Maminka pojede Mercedesem, ve kterém jsme vezli i známého zpěváka“, někomu to může připadat směšné, ale pro někoho jde naopak o velké plus.

Do pohřební služby můžete zajít samozřejmě rovnou i osobně. Pamatujte ale, že nejste povinni uzavřít jakoukoliv smlouvu, pokud sami nechcete. Pokud vám v kanceláři něco nesedí nebo se vám zdají nabízené ceny příliš vysoké, kdykoliv můžete schůzku ukončit a vybrat si jinou společnost. Také nemusíte kývnout na produkty z katalogů. Pokud si přejete jiné květiny, jinou výzdobu, jiný typ rakve, jiné místo konání obřadu apod., nenechte se přesvědčit, že chcete něco nemožného. Správná pohřební služba vašim přáním vyhoví. Jde o vašeho blízkého a vaše rozloučení.

Co je důležité zmínit: volba pohřební služby je vždy a jedině na vás. Žádná nemocnice, záchranná služba ani koroner vám nesmí žádnou pohřební službu doporučit, a už vůbec vás nesmí k nějaké bez vašeho vědomí uvázat. Například když spolu s koronerem do rodiny k úmrtí přijede již pracovník pohřební služby, nebo kdyby nemocnice již vydala tělo nějaké pohřební službě, která by po vás následně mohla navíc neprávem vymáhat penále za převoz a první dny chlazení, které jste si ale u nich neobjednali a nic jste nepodepsali. První dva dny chlazení zesnulého hradí ze zákona zdravotní pojišťovna.

Výběr správné pohřební služby je důležitý krok v nelehké životní situace. Nenechte se odbýt a stůjte si za svou představou. V dnešní době už je možné splnit mnoho rozličných přání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz