Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pohřeb nemusí halit jen černá barva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pohřební průvodci

Poslední rozloučení dnes nemusí být jen rychlé neosobní setkání ve smuteční síni. Kromě tradičních záležitostí jako je parte, hudba či květinová výzdoba jej můžete udělat osobnější ještě dalšími drobnostmi, které vám blízkého připomenou.

Článek

Barvy

Pro obřad si lze vybrat oblíbenou barvu nebo kombinaci barev zesnulého. Do ní poté můžete ladit jak květiny, tak fotografie nebo jakékoliv další vzpomínkové předměty a výzdoby. Dokonce můžete pozůstalé požádat, aby na pohřeb dorazili v dané barvě také oblečeni, nebo v jejím odstínu na sobě přinesli alespoň jeden z doplňků – u mužů například kravatu nebo košili, u dam brož, šátek, korále či třeba punčochy. Smuteční hosty lze také požádat, aby určitě nechodili v černém, pokud si to tak nepřejete.

Jednotná stylizace

„Poslední rozloučení je dnes možné udělat opravdu na míru a dle stylu zesnulého. Můžeme svému blízkému zorganizovat obřad, jehož hlavním motivem bude oblíbený film, pohádka nebo nějaká fiktivní postava,“ nastiňuje jeden z trendů Zuzana Hrnčířová z Pohřebních průvodců. Smuteční setkání se tak může nést v duchu Star Wars pro milovníka sci-fi, pohádek a hravosti pro ty, kteří vždy obdivovali Alenku v říši divů nebo Malého prince. Nebo je možné zvolit specifický styl – vesnický styl, metal, duhové barvy a přírodní kameny, pro cestovatele může viset mapa přes celou stěnu s místy, které dotyčné navštívil… využijte jedinečnosti dané osoby a nebraňte se nápadům.

Svíčky

I při volbě svíček můžete zapojit osobitý nápad. Potisknete je fotkou pozůstalého? Donesete nějaké ve tvaru srdce? Nebo pejska, kočičky? Navážete na ně mašle s kamínkem pro štěstí? Nebo mašle potištěné mottem, které zesnulý všem říkal? Vystavíte svíčky do určitého obrazce? Navážete na svíčky prázdné papírky a necháte pozůstalé napsat vzkaz pro duši zesnulého?

Prezentace fotek

Po celou dobu obřadu, stejně tak jako pouze při jeho začátku nebo po skončení, může jet na plátně v pozadí prezentace fotografií ze života zesnulého. A pokud třeba maloval nebo fotil, může jít i o prezentaci jeho vlastních autorských děl.

Videoprojekce

I film, ať už ze života, filmovou koláž sestavenou přímo k poctě zesnulému, nebo třeba úryvek nejoblíbenějšího snímku zesnulého, můžete na pohřbu pustit těm, kteří na dotyčného přišli zavzpomínat. V případě filmu lze ale doporučit, aby přišel na pořadí až po oficiálním konci obřadu, kdy již opadne nejtíživější atmosféra.

Občerstvení a nápoje

Ať už budete pořádat smuteční hostinu v nějakém podniku, nebo zvolíte drobné pohoštění přímo na místě obřadu, máte snadnou příležitost zajistit přesně to, co dotyčný nejvíce miloval. Šampaňské? Slivovici z Moravy? Palačinky s tvarohem? Olivy? Cheesecake? O přípravu něčeho specifického můžete navíc poprosit vedle cateringových společností i příbuzné – každý určitě do příprav dá kus srdce a pohoštění se stane osobním o to víc. K tomu si můžete pohrát například i se skleničkami na přípitek. Pil váš milovaný všechno ze zavařovačky? Objednával pokaždé koktejly jen podle toho, v jaké se servírují skleničce? Dával si pivo jedině do třetinky? A nebo můžete popsat nebo nechat potisknout zcela běžné sklenice na přípitek nějakým osobním vzkazem, přáním, modlitbou, jménem zesnulého…

Místo pro vzpomínky

Nejen koutek s osobními předměty, ale i tablo s fotkami může přiblížit život toho, na koho se vzpomíná. Stejně tak lze vytvořit koutek s kondolenční knihou, kam mohou lidé psát své vzkazy – a i tato kniha může být nějakým způsobem specifická, třeba s přebalem v barvě, kterou měl milovaný nejraději, s motivem oblíbené animované pohádky, s přezdívkou dotyčného namísto občanským jménem… Jindy zase můžete sáhnout po kartách z ozdobného papíru nebo po košíku plném hladkých kamínků a po fixách, kterými mohou pozůstalí zapsat jak vzpomínky na zesnulého, tak i nějaké vzkazy přímo pro jeho duši. Takové kamínky lze následně zasadit do skalky na zahradě domu, kde se obřad odehrává, naházet do jedné velké prosklené nádoby a umístit vedle urny, osázet jimi kmen stromu, který rodina společně zasadí a podobně.

Směrovky

Na obřad mohou smuteční hosty směrovat i tematické směrovky, třeba ve tvaru srdcí, z pneumatik, z hromádky dřeva nebo třeba kreslené dětmi. Možností je opět nespočetně.

Společná aktivita

Samotný průběh obřadu můžete ozvláštnit tím, že si milovaného připomenete i skrz nějakou činnost, pro kterou ho všichni dobře znáte. Třeba že si zahrajete jeho oblíbený golf, vyjedete někam na lodi, vyšplháte na kopec, kam často chodil, zahrajete si jím nejčastěji volenou deskovou hru, přečtete každý kousek z oblíbené knihy, projdete se po místech, která vystihovala jeho denní život, dáte si kávu na místě, které denně navštěvoval cestou do práce. Ale také můžete na jeho počest zasadit strom, ozdobit jeho urnu či rakev, popsat balonky a vypustit je do nebe, sepsat přání na poslední cestu a vzkazy poté v lahvi poslat po vodě, vysypat popel na charakteristickém místě, uspořádat ohňostroj nebo do nebe po setmění vypustit lampiony. Rozvěsit na větve stromu nebo keře fotky, které každý z pozůstalých přinese a doplnit je o vzpomínky, které na místě hosté sepíšou. Obřadu dodá na síle, pokud se navíc osmělí víc než jeden hlavní řečník - neexistuje nic hezčího, než když se postupně ke vzpomínání nahlas přidá každý zúčastněný, a to právě s tím svým dílkem skládačky – ať už s jednou konkrétní vzpomínkou, pochvalou, poděkováním nebo něčím pro vkusné pobavení.

Dobročinná sbírka

Pokud drahý zesnulý miloval nějakou věc či zálibu, která zasluhuje finanční sbírku, může se prostředkem pro ni stát i samotný obřad, kde se vysvětlí, k čemu na místě přítomná kasička slouží a na co budou peníze použity. Třeba na kočičí útulek? Na výzkum nemoci, které drahý nešťastně podlehl? Na zdravotní pomůcky podobně nemocným? Na fotbalový klub, v kterém strávil mládí?

Netradiční odvoz rakve

Ani rakev samotnou nemusí nutně odvážet pohřební vůz. Pokud budou přítomni pracovníci pohřební služby, je možné rakev naložit například i do veterána Mercedesu, do kočáru z 19. století a podobně. Samozřejmě po skončení slavnostního průvodu rakev zaměstnanci pohřebního ústavu převezmou a pomohou uložit do hrobu nebo ji dovezou do krematoria. K netypickému transportu rakve lze přizvat i pozůstalé, kteří mohou rakev na nějaké části cesty doprovodit v průvodu, třeba i po setmění a se svíčkami v ruce.

Vzpomínkové předměty

Smutečním hostům také můžete při odchodu vtisknout do ruky nějakou památku, kterou si odnesou domů – ať již vzpomínkové karty, záložky do knih s životním mottem zesnulého, samolepky vystihující zesnulého, čajové pytlíky s mottem na přebalu, semínka stromu či květiny, která si má každý na památku někde vysadit, nebo třeba malé knížečky s vtipnými hláškami, na které si kdo z blízkých ještě před obřadem vzpomněl.

Vzpomínkový web

Na závěr všech snah a také často společnými silami může vzniknout i vzpomínkový web celý zasvěcený životu milovaného bližního. Plný fotek, zážitků, životních milníků. Web, jenž tu bude pro všechny, kterým bude smutno. A klidně takový, kam je možné poslat virtuální vzkaz zesnulému nebo pozůstalým ať už ke společnému sdílení smutku, tak i k povzbuzení v době truchlení.

Nezapomeňte

I na pohřeb samotný můžete vyzkoušet vybrat peníze pomocí crowdfundingu. Popište svůj sen – s kým a jak přesně se chcete rozloučit, přiznejte, že na to bohužel nemáte dost prostředků a poproste blízké, jestli vám s tím nemohou nějak pomoci. V jednotě je síla a málokdy zůstane taková prosba v nouzi nevyslyšena.

Na druhé se neváhejte obrátit ani s jakoukoliv jinou prosbou o pomoc týkající se smutečního obřadu. Každý rád pomůže a každý bude rád, že si o pomoc řeknete sami, protože ne všichni umí s pozůstalými hned dobře komunikovat kvůli ostychu, že snad něco řeknou špatně nebo se ozvou zrovna nevhod.

Závěrem

Obřad má být od srdce, osobní, osobitý zesnulému na míru. Silný. Vyberte jen takové nápady, nebo vymyslete řadu jiných vlastních, které dávají smysl právě vám. Méně kolikrát znamená více i v případě pohřbu. Nechystáte svatbu ani nepořádáte festival, jen se chcete důstojně a svérázně rozloučit s někým, koho jste milovali. Nehleďte na obřad optikou líbivosti na venek ani fotogeničnosti. Vnímejte ho srdcem, a pokud je i tablo s fotkami moc, můžete svůj obřad „na tělo“ pojmout i minimalisticky – třeba právě tak nejvíc podtrhne osobnost bližního, který zemřel, a třeba právě tak dá největší prostor pro sílu sdílení v rámci rodiny a blízkých. Protože o to jde nejvíce. Aby se v dobrém sešli všichni, kteří se spolu v příjemné atmosféře podělí o svůj žal, ale i radost a vděk. Bez toho ani obřad sebekrásnější na pohled nebude mít duši, a tudíž by postrádal jakýkoliv smysl a účinek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz