Hlavní obsah
Umění a zábava

Dát památkové ocenění budově v Maďarsku je nemravné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

V době, kdy celá Evropa bojuje za to, aby si Maďaři demokraticky zvolili jinou vládu, hodil do těchto snah vidle proruský cestovatelský portál Tripadvisor.

Článek

Tento portál ocenil jako nejlepší světovou památku budovu maďarského parlamentu, která je nazývána Országház. Z estetického hlediska má dozajista své kvality, z architektonického hlediska už je to podstatně slabší, a to zejména kvůli chybějícímu zateplení a energetické náročnosti, kvůli které má tato arogantní stavba na světové klima negativnější vliv než moderní stavby.

Hlavní problém ale vidím v tom, kdy toto ocenění přichází a jaký signál je tím vyslán do světa. Od tak prestižního portálu, jakým je TripAdvisor, bych očekával, že se bude držet vysokých nároků na společenskou odpovědnost. V tomto případě však nemůže být o ničem takovém ani řeči. Můžeme jen spekulovat, zda to bylo na objednávku z Ruska, či jde o lidské morální selhání.

Nejprve se pojďme zasadit o změnu poměrů v Maďarsku. Maďaři si musejí zvolit proevropskou vládu, jakou dnes máme např. u nás. Pokud maďarští voliči nejsou schopni splnit tato očekávání, nemohou očekávat, že s nimi bude nakládáno jako s plnohodnotným demokratickým členem evropského společenství a celosvětové rodiny. Maďarský volič má na výběr. Buď zásadně změní své chování, a pak bude přijat do společnosti vyspělých svobodných států, anebo si bude dál hrát na vlastním písečku, ale pak pro nás, vyspělé demokracie, bude pouze a jenom vyvrhelem.

Až se nám podaří Maďary dostat na cestu intenzivnější evropské integrace, pak můžeme začít oceňovat jejich památky. Nebylo by mnohem lepší, kdybychom toto ocenění dali jako dárek příští maďarské, doufejme již demokratické, vládě? Jako povzbuzení pro její boj s malostí tamních voličů, se kterými jsme se u nás dokázali vypořádat, zatímco Maďarsko na podobné vypořádání stále čeká.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Centrum architektury a městského plánování (CAMP)
Česká cena za architekturu

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz