Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak číst výsledek voleb. Proevropské strany převálcovaly euroskeptiky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pokrokový euroobčan

I když výsledek voleb do Evropského parlamentu vyvolal pozdvižení a zděšení, jejich výsledek není vůbec špatný. Odhlédneme-li od osobních antipatií, tak proevropské síly jednoznačně vyhrály.

Článek

I když se může zdát, že je česká společnost silně rozdělena na dva tábory, výsledek voleb do Evropských parlamentů ukázal, že se navzdory nejrůznějším osobním a stranickým antipatiím shodne na tom nejdůležitějším. Že je důležité být členy Evropské unie a že je třeba pokračovat v co nejintenzivnější evropské integraci. Pokud máte z výsledků voleb jiný dojem, pojďme si to projít po jednotlivých stranách:

ANO

Nikdo mě nemůže podezírat, že bych jakkoli obdivoval Andreje Babiše. Faktem ale je, že ANO je nade vší pochybnost proevropskou stranou. Vzpomeňme na skvělou práci eurokomisařky Věry Jourové, kterou právě ANO nominovalo. Vzpomeňme na skvělé výsledky europoslanců ANO z minulého období, zejména Dity Charanzové, která patřila k nejaktivnějším a nejvlivnějším europoslancům a má velkou zásluhu na tom, kolik nové legislativy a evropských směrnic bylo přijato, aby se lidem v Evropě žilo lépe. ANO se v žádném hlasování nezpronevěřilo evropským myšlenkám a je členem frakce, která je v čele změn, které náš kontinent mění k lepšímu.

SPOLU

Voliči dali Petru Fialovi jasně najevo, že doba, která přála nejrůznějším pravicovým kvelurantům, je pryč. V rámci koalice zaznamenala úspěch TOP 09, což je pro Petra Fialu jasným signálem, že se ODS musí jednoznačně rozloučit se starým myšlením a stát se silou, která bude v čele liberálního hnutí. A i když jsem velkým fanouškem Petra Fialy, možná přišel čas nahradit jej někým jiným. Někým podobným, jako je staronový europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer.

MOTORISTÉ A PŘÍSAHA

Ať už je Filip Turek jakýkoli, je jednoznačně pro setrvání v Evropské unii a chce pracovat na tom, aby byla ještě lepší. Rovněž Přísaha je jednoznačně proevropským hnutím, které se i v minulosti vyjádřilo tak, že green deal bychom měli využít především jako příležitost. Jedinou vadou na kráse této koalice je tak obstarožní záliba ve spalovacích motorech, ale věřím, že pokud budeme v Evropě klást větší důraz na jejich co nejrychlejší odstranění, že Motoristé (už z principu) najdou zalíbení v nových elektrovozech. Opravdu bych tedy Motoristy a Přísahu nedémonizoval, jsou na naší proevropské straně barikády.

STAČILO

I když rétoricky lídryně kandidátky Kateřina Konečná naznačuje určité pochybnosti směrem k fungování Evropské unie, svým hlasováním nikdy evropské myšlenky nezradila. Spoustu regulací, směrnic, pokynů i zákazů bylo přijato i díky jejímu hlasu, navíc je členkou liberálně zaměřené frakce. Hlasuje pro vyšší objem přerozdělování finančních prostředků přes veřejné rozpočty, včetně toho evropského.

STAN

Jednoznačně proevropské hnutí, které navíc dodalo Evropskému parlamentu nejkvalitnější poslance. Uznávanou profesorku ekonomie Danuši Nerudovou, která by v případě, že bude nominována na funkci eurokomisaře, mohla díky své nezpochybnitelně vysoké kvalifikaci získat post, který by v podstatě řídil evropskou ekonomiku, a Jana Farského, který byl na dlouhodobé stáži v USA, kde získával nové poznatky, jak pokračovat v evropské integraci.

PIRÁTI

Je velká škoda, že tato mimořádně proevropská síla ztratila dva mandáty, na druhou stranu, kandidáti zvolení za SPOLU nejsou o nic méně kvalitní než Marcel Kolaja či Mikuláš Peksa.

SPD

Jediným europoslancem, který není jednoznačně pro evropskou integraci, tak zůstává Ivan David za SPD

I když mnohé ze stran, které se do Evropského parlamentu dostaly, mají své mouchy (a dokázal bych je skutečně donekonečna kritizovat), poselství vzešlé z těchto voleb je jednoznačné. Proevropské síly mají 20 poslanců, euroskeptici jen jednoho.

Výsledky voleb a ohlasy v dalších článcích:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz