Hlavní obsah
Umění a zábava

Je týrání zvířat v seriálu Chalupáři akceptovatelné v televizním vysílání?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pokrokový euroobčan

Že se na televizních obrazovkách objevuje to nejhorší z normalizačního seriálového kýče, na to už jsme si zvykli. Ale máme si zvykat i na naturalistické záběry týrání zvířat?

Článek

Televizní tvorba v době normalizace byla žalostná a dokázala produkovat laciné seriály, ze kterých na všechny strany kouká v lepším případě kýč a bezradnost, v horším případě natírání nejhorší doby v historii naší země na růžovo. A tak zatímco denní realitou každého občana žijícího v socialistickém koncentráku byly všudypřítomné zákazy, omezení, regulace, dávání si pozor na jazyk a nepřetržitý strach, kdy na jeho dveře zaklepe STB, televize natáčela seriály o bezstarostném životě traktoristů, krmičů a řemeslníků ve vesnickém JZD.

Seriál Chalupáři ukazuje život, jaký nikdy neexistoval. Bezstarostné posedávání v hospodách? Nic takového nebylo a dostat ošizenou univerzální hnědou omáčku a hnusné pivo ze zaostalých tuzemských pivovarů opravdu nikoho nelákalo. Výlet autobusem do Prahy? A proč? Aby byla vidět ta šeď a ponurost našeho hlavního města? Aby se všichni toužili dostat do Národního divadla na sovětské hry? O to také opravdu nikdo nestál. Společenské akce ve vesnickém kulturáku? Opravdu? Abyste se akorát opili a strachovali se, který agent STB vás druhý den udá? Neexistovalo.

Chápu, že se Česká televize snaží zajistit českým důchodcům nějakou zábavu, aby se nám, kteří chceme svět zachránit od všeho, kam nás jejich generace zavedla, nepletli do úkolů, které před námi stojí. Proto jsem ochoten vysílání tohoto vskutku odpudivého seriálu nějakým způsobem tolerovat, jakkoli s ním nesouhlasím.

Co však za akceptovatelné nepovažuji, je vysílání druhého dílu, který obsahuje naturalistické záběry týrání kapra, kterého Josef Kemr převáží na motocyklu z města v jakémsi namočeném hadru do seriálové Třešňové. Při rybářské scéně je navíc zdůrazněno, že má kapr propíchnutá ústa hned dvěma háčky. Pokud se k tomuto seriálu přichomýtne nějaké dítě z generace, pro kterou už není pojídání masa (natož lov zvířat) myslitelné, jak mu to má člověk vysvětlit? Místo abychom se soustředili na to, abychom živočišnou stravu definitivně vynechali ze svého jídelníčku, musíme se dívat na takové seriály.

Pokud tedy nejsme schopni zavřít seriál Chalupáři navždy do trezoru, pojďme jej aspoň očistit o podobné scény.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz